Akıllı Telefon Kullanırken Yaptığımız 5 Kritik Hata

 Akıllı Telefon Kullanırken Yaptığımız 5 Kritik Hata
Okunuyor Akıllı Telefon Kullanırken Yaptığımız 5 Kritik Hata

Günümüzde akıllı telefonlar olmadan hayatı hayal etmek neredeyse imkansız hale geldi. Adeta birer uzvumuz gibi sürekli yanımızdalar. Onlarsız dışarı çıkmayı unutsak bile cüzdanımızı almayı unutmuyoruz desek abartmış olmayız herhalde. Hatta bazıları için bir telefon yetmiyor, iki telefonla geziyorlar. Fakat unutmayalım ki akıllı telefonlar en iyi arkadaşımız olmak için tasarlanmadılar. Aksine, gün boyunca yeterince zamanımızı çalıyorlar ve bazı olumsuz etkilere de sebep olabiliyorlar. Peki, hayatımızın tam ortasına yerleşen bu cihazları kullanırken en sık yaptığımız hatalar neler, bir bakalım.

İçindekiler

Akıllı Telefon Kullanırken Yaptığımız 5 Kritik Hata

Aslında akıllı telefonlarımızı kullanırken farkında olmadan pek çok hata yapıyoruz. Bu hatalar sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. İşte detaylar:

1. Telefonla Uyumak

Unutmayalım ki cep telefonları temelde elektromanyetik dalgalar yayan cihazlar. Her ne kadar uzun süreli etkileri kesin olarak kanıtlanmamış olsa da, bu dalgalara saatlerce maruz kalmanın beyin fonksiyonlarımızı nasıl etkileyebileceği konusunda araştırmalar devam ediyor. Bu nedenle uyurken telefonu tamamen kapatmak en doğrusu. Eğer kapatamıyorsanız, en azından başka bir odaya alın. Bu da mümkün değilse uçak moduna alıp öyle uyuyun.

2. Aşırı Mavi Işık Maruziyeti

Kaliteli bir uyku için telefonunuzun gece modunu kullanmanız veya ekran ışığını mümkün olduğunca kısmanız önemli. Mavi ışık sadece uyku düzenimizi değil, aynı zamanda baş ağrısı ve göz sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Telefonunuzdaki ışık ayarlarını kontrol edin ve mavi ışık filtresini kullanmayı deneyin.

3. Düşük Sinyal Gücüyle Telefonu Kullanmak

Telefonunuz çekim gücü düşük bir yerdeyken kullanmak, sağlığınız için daha riskli olabilir. Disconnect kitabının yazarı Dr. Devra Davis’e göre, düşük sinyal gücü telefonun daha fazla radyasyon yaymasına neden oluyor. Çünkü telefon, sinyali güçlendirmek için daha fazla enerji harcıyor ve bu da ısınmasına yol açıyor. Isınan telefon ise daha fazla radyasyon yayıyor.

4. Telefonu Sürekli Elde Tutmak

Özellikle 900 MHz civarındaki frekanslarda çalışan ve telefonun ısınmasına neden olan sinyallerin kanser riskini artırabileceği konusunda bazı çalışmalar mevcut. Telefonu elinizde tuttuğunuzda, cildiniz bu ısıyı absorbe eder. Her ne kadar radyasyonun insan vücudu üzerindeki kesin etkileri henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, telefonla aranıza mesafe koymanız radyasyon emilimini azaltacaktır.

5. Yanlış Duruş

Telefonunuza bakarken boynunuzu sürekli eğik tutmak, boyun omurlarınıza ekstra yük bindirir. Zamanla bu durum kronik boyun ağrılarına ve duruş bozukluklarına yol açabilir. Telefonu göz hizasında tutarak boynunuzun dik durmasını sağlayın.

Yorum Yap