1 Blog Nasıl Yazılır?

 1 Blog Nasıl Yazılır?
Okunuyor 1 Blog Nasıl Yazılır?

Yeni bir haftadan herkese selamlar, bugün sizlere blog yazmanın inceliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle gelin bir tanım koymakla başlayalım;

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. İngilizcedeki “web” ve “log” kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır. – Wikipedia

Eğer ki basit bir tabir koymamız gerekseydi, belirli bir sayfaya yazmak istediğiniz her türlü yazı (ahlaki koşullara uymalı ve etik olmalı)’ya blog denir.

Tanım koyduğumuza göre gelin beraber inceliklerini öğrenelim;

İçindekiler

Özgün Olun

21.yy’ın belki de yapılması en zor olan şeylerinden biride olsa bir şeyler başarmak istiyorum diyorsanız bunu yapmanız gerekiyor. Özgün olmanın temel kuralı yazmak istediğiniz şeyi belirli temellere dayandırıp kendi tarzınız ile yazmanızdır. Böylece yazınız kalitesiz bile olsa ‘çalıntı eser yapmış bu’ demelerini önlemiş olursunuz.

Farklı İnsanlar, farklı dünyalar…

Özgün olmayı listelendirirsek;

  • Yazınızı temellendirin.
  • Gerekli yerde alıntı yapın. (Sonraki maddede bundan bahsedeceğim)
  • Kendi tarzınızla anlatın.

Alıntı Yapın – Kopyala Yapıştır Değil –

Önceki maddemizin listesinde bahsetmiş olduğum alıntı davasına geldik. Şimdi bu konuya şöyle bir örnekle bahsetsem tam yeri olacağını düşünüyorum. Yazıyı okumaya başladığınızda bloğun tanımını alıntıladığımı ve kaynağını sunduğumu fark edeceksinizdir.

Gerçekçi bir alıntı örneği – en azından bir tanım alıyorsanız – benim verdiğim bir tarzdadır. Lakin alıntıladığınız şey bir söz, fotoğraf, bir sesli kaynak ise doğruluğunun onaylanması için kaynağını yazılı hatta internet sitesini vermeniz gereklidir. Sosyal bağlantısı yoksa alıntı yaptığınız şeyin ‘ ……. – 1986 / Michigan’ yer ve mekan ibaresini atmanız lazım.

Bahsetmem gereken son bir duruma gelirsek, google algoritması özgün ve doğru etiketlenme yapılmış yazıları ön plana almakta ve sıralamasını yükseltmektedir, bu yüzden emekleriniz 100 kelime fazla olsun diye kopyaladığınız kelimelerden çöp olmasın.

Alıntı yapmayı bir listeye sokmak istersek;

  • Kaynakça belirtmek zorundasınız.
  • Doğruluğunu tasdiklemek için gerekirse birden çok kaynak verin.
  • Fazla kelime olsun diye bloğun kalitesini heba etmeyin.

Akıcı Bir Yazı Dili Tercih Edin

Geldik kritik eşiklerden birisine, akıcı dilin önemini şöyle dile getireyim;

İnsanların çoğu ağır bir metni tek solukta okuyamaz çünkü metnin ağır oluşu ve gitmeyişi metne olan sempatilerini öldürür ve o konudan soğutur, belki de o ağır metin sizin bloğunuzdur bilemezsiniz.

Bu yüzden bir insanla sanki birebir konuşuyor tarzında akıp gidecek bir metin hazırlamanız gerekir böylece insanların okumasını kolaylaştırır hem de birinci tercihleri olursunuz. Basit, kısa ve anlamlı cümleler akıcı yazı yazmanızda hatta konuşmalarınızda etkili olacaktır 🙂

Akıcılık

Akıcı dilin inceliklerini listelemek istersek;

  • Basit, Kısa ve Manalı cümleler kur.
  • Birine anlatır gibi anlat gerekirse 6 yaşındaki çocuğa anlatır gibi anlat.

Materyallerle Destekleyin

Yazılı, sesli ve görsel materyallerle yapmış olduğunuz yazı, sunu vb. her şey sunduğunuz kişi ve kurumun etkilenmesini ve etkileşimin artmasını sağlar böylece herkes kazanmış olacaktır. Ancak alıntı kurallarını unutmayın ki size ait bir tasarım olsa bile bu benimdir diye belirtin.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Daha çok bu tarzda yazı okumak için Sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum Yap