İçindekiler
CSS Nedir ?
Açılımı “Cascading Style Sheets” olan CSS basitçe, sayfamızın içinde bulunan tüm görsel yapıyı düzenlememizi sağlayan bir işaretleme dilidir. Sayfaya ait öğelerin (buton, form, arkaplan vb.) renklerini, boyutlarını, konumlarını vb. özelliklerini düzenlememizi sağlayan bir işaretleme dilidir diyebiliriz.
Not: CSS bir programlama dili değildir. CSS bir işaretleme dilidir.
Peki Bu CSS Ne İşe Yarıyor ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi CSS, web sayfamızdaki öğelerin stilini veya görünümünü değiştirmemizi sağlar. Butonunuza gölge mi eklemek istiyorsunuz? Biri sola diğeri sağa dayalı 2 başlık mı istiyorunuz? Ya da sayfanızı scroll etseniz bile yukarıda sabit kalan bir header’a mı ihtiyacınız var? O halde devreye CSS girecektir ve size gerçekten kolaylık sağlıyacaktır.Web sayfasının görünümüyle alakalı her senaryoda CSS kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.
Görünümü değiştirmek için illa CSS mi kullanmam gerekir ? İstediğim herhangi bir görünüm stilini HTML ile de yapamaz mıyım?
CSS ile düzenleyebildiğimiz bazı görünüm stillerini CSS kullanmadan yalnızca HTML kullanarak da yapabiliriz. Örneğin, yazı rengini değiştirme, yazı boyutunu veya yazı font büyüklüğünü değiştirme gibi vb. işlemleri.. Ancak yapılmak istenen işler artıkça ve her bir şeye ayrı stil uygulamak istediğimizde (buton gölgelendirme, resim saydamlığını düzenleme, link üzerine geldiğimizde rengin değişmesi vb.) CSS kullanmamız gerekir.
HTML ve CSS arasındaki ilişki için verilen örneklerde genelde şu mantıkla örneklerle karşılaşırsınız:
HTML
Bir arabayı meydana getiren çoğu bileşeninin bir araya gelmesiyle o arabayı gerçekleştiren yapıya HTML diyebiliriz. Direksiyon, vites, tekerlekler, koltuklar vb. hepsi arabayı oluşturan bir öğedir. Bu öğeler ve hepsinin birleşmesiyle ortaya çıkan araba yapısını HTML ile benzetebiliriz.
CSS
Oluşan arabaya ait direksiyonun rengi, koltukların kaplaması, camların film ile kaplanması, farların renkleri, döşemenin rengi vb. tüm bu örnekler ile kurulan HTML yapısının stilini veya görümünü belirleyen CSS ile benzetebiliriz.
Peki bize CSS Kullanmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir ?
•Görünüme dair özellikleri birden fazla öğede tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlar (Bir buton öğesine ait yazı boyutunu ve rengini CSS ile ayarladıktan sonra, aynı özellikleri bir başka öğede olan textbox içinde de kullanabiliriz.)
•Farklı görünüm özelliklerini dilersek bir öğe üzerinde aynı anda uygulayabilmemize olanak tanır (Gölgelendirme için hazırladığımız bir CSS parçası ile renklendirme için hazırladığımız ayrı bir CSS parçasını aynı öğe üzerinde kullanarak iki özelliğini de birleştirebiliriz.)
•Oluşturacağımız bir .css dosyası ile görsel özellikleri toplu bir şekilde tutarak, sabit bir HTML yapısındaki görsel stile ait değişiklikleri yalnızca bir dosya üzerinden düzenlememizi sağlar.
•Farklı öğelere ait olacak özellikleri tek CSS parçasında tanımlayarak tekrar tekrar stil belirtiminden kaçınmak websitemizin boyutunu da düşürecektir.
•Farklı browser türleri ve mobil ya da masaüstü uygulamadan girişin tespiti ile farklı bir görünüm sunma imkanı yakalayabiliriz (Bağlanan kullanıcının giriş yaptığı cihaz ve browser’a göre farklı CSS gösterimi yaparak daha sade ve kullanışlı bir sayfa deneyimi yapmış oluruz.)
HTML Nedir ? adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Bugünkü yazımızda size CSS hakkında kısa bir bilgi verdik.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli