Bu yazımızda Front-End ve Back-End Geliştiricilik hakkında sizi kısaca bilgilendirecez.
Peki bu terimler ne anlama geliyor, gelin kısaca bahsedelim.
İçindekiler
Front-End Nedir ?
Front-End’ in kelime karşılığı önyüz dür.Yani site yapım aşamasında bir web sayfasının ön yüzü HTML, CSS ve JS teknolojileri kullanılarak oluşturulabilir.Bu teknolojileri kullanarak sitenin görsel tarafını hazırlayan kişilere ise Front-End Developer adı verilir.Web sayfalarında kullanılan renkler, yazıların renkleri ve yazı tiplerinin belirlenmesini bu geliştiriciler sağlar.
Front-End’ in yeterliliklerine gelirsek:
Front-End‘ in farklı alanları bulunmaktadır.İlk olarak Front-End’in alanları arasında bir seçim yapmak gerekir.(Sadece tasarımcı olmak veya tasarım ve kodlama beraber gibi.)
Front-End developer olacak kişiler HTML, CSS, JS dillerine hakim olmalıdır.
Günümüzde Front-End Developer da aranan en önemli özellik Javascript kütüphanelerinden bir veya daha fazlası ile ilgilenmek olmasıdır.Bir kütüphaneyi az da olsa öğrenmek ve o kütüphanede profesyonelleşmek sizin yararınıza olacaktır.(Jquery, React vb. gibi)
Ve hiç durmadan kendinizi sürekli geliştirmek için çabalayın.
(Yeni kütüphaneler öğrenmeye çalışın, tasarımda ilerlemeye çalışın vb.)
Back-End Nedir?
Back-End‘ in kelime karşılığı arkayüz dür.
Kullanıcılar tarafından görülmeyen çekirdek kod kısmına back-end, bu mimariyi kodlayan kişilere ise Back-End Developer adı verilir.Back-End’ de kısmında genelde kullanılan yazılım dilleri, gündelik hayatta da çok kullandığımız ASP.net ve PHP, veritabanı için ise MSSQL, MYSQL’ dır diyebiliriz.
Back-End Developer Kısaca Nedir ?
Sunucu Tarafı Mantığı
“Back-End developer nedir?” diye sorulduğunda yanıt vermenin en iyi yolu, web sayfasının sunucu kısmında gerçekleştirilen olayları programlamaktan sorumlu bir geliştirici olduğunu söylemektir.
Kullanıcı doğrulama. Kullanıcının hesap ayrıntılarının doğru olduğunu kontrol etmek, hangi bölümleri görmesine izin verileceğini kararlaştırmak vs.
Görev işleme. Bir web sitesindeki görevin işleme alındığından emin olmak ve bir hata oluşmamasını sağlamak.
Optimizasyon, web sitesinin her işleminin kesintisizce çalıştığından emin olmak ve aynı zamanda en hızlı biçimde çalıştığını görmek.
Otomatik Bildirimler
Bir işi tekrar tekrar yapmak zorundaysanız, size verilecek ilk tavsiye bunu otomatiğe bağlamanız gerektiğidir. Bu en çok web sayfalarını geliştirmede geçerli bir şeydir.
Örnek olarak, Web odasında bir hesaba kaydolduğunuzda adresinizi doğrulamak için otomatik bir e-posta alırsınız. Aynı şey bir şifrenizi kurtarmaya çalışırken ya da benzeri başka bir işlemi yaptığınızda da geçerlidir.
Otomasyon programlarında back-end geliştiricinin rolü nedir? Bu süreci çalıştıran kodu yazan kişi odur. 7/24 çevrimiçi olan ve fazlaca kullanıcı olan bir sitede e-postaları manüel olarak göndermemiz gerekseydi ne olacağını hayal edin.Basit bir doğrulama e-postası için bile uzun bir süre beklemeniz gerekirdi.
Ayrıca, yeni bildirimleri gönderen ve ilginizi çekebilecek diğer hizmetler hakkında sizi otomatik bilgilendiren bildirimler de bulunmaktadır.Bu olayların hepsi back-end geliştiricileri tarafından gerçekleştirilir.
Veri Onaylama
Web sayfalarında ön tarafta gördüğünüz bölüm, HTML ve CSS’leri düzenleyerek tarayıcıda değiştirilebilir fakat bu değişiklikler siz sayfayı yenileyene kadar geçerli kalır.
Komple bütün web sayfasını değiştirmek bu kadar kolay olsaydı, internet bankacılığı ve çoğu bitcoin siteleri bile hack girişimlerine karşı savunmasız hale gelirdi.
Bir web sitesinin ihtiyaç duyabileceği tüm veriler veritabanlarında depolanır. Tarayıcınız göreceğiniz sayfayı oluşturduğunda, fiyatlarınız, stoktaki ürün sayısı vb. şeyler ihtiyaç duyduğu veri değerlerini veritabanından getirir.Yeni bir veri girdiğinizde, veritabanını güncellemek için bir teklif oluşturulur.
Size işlemlerin nasıl çalıştığını göstermenin basit bir yolu da temel bir login işleminin nasıl çalıştığını göstermektir.
Şu e-posta adresini girdiğinizi varsayalım: asdfghjk@asdfghjk.com şifresi de şöyle olsun:qwerty1234
Giriş yaptığınızda, bu işlem asdfghjk@asdfghjk.com adresine e-posta gönderilecek bir hesap olup olmadığını anlamak için bir istek gönderir. Eğer girmediyseniz, girdiğiniz giriş bilgilerinin yanlış olduğuna dair bir bildirim alırsınız. Bu e-posta adresine sahip bir hesap bulunuyorsa fakat sisteme kaydedilen şifreyle girmiş olduğunuz şifre eşleşmiyorsa, gene bir hata mesajı alırsınız.
Basitçe söylemek gerekirse, web sitesine girdiğiniz bilgilerin veritabanının parçası olmadan önce bir back-end geliştirici tarafından yazılan kodla doğrulanması gerekmetedir.
Veritabanı Erişimi
Bir back-end geliştirici olarak, sitenin yapması gerekenleri gerçekleştirmesi için web sitesi tarafından tutulan çeşitli veritabanlarına erişmek sizin görevinizdir. Yazdığınız kodlar sayesinde web sayfasının güvenli olduğundan ve amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmalısınız.
Aynı zamanda, web sayfasının olabildiğince hızlı çalışması için bütün işlemin akıcı bir şekilde sağlağından da emin olmak sizin görevlerinizdendir.
API’ler
API’lerle çalışmak ve API oluşturmak, back-end bir web geliştiricisi olarak işinizin büyük bir parçası olabilir, bu nedenle onlarla çalışmaya alışmak gerekir.Neyse ki, bunlarla birlikte çalışmak çok eğlenceli olabilir çünkü size gerçekten zaman kazandırır.
Bugün ki yazımızda size Front-End ve Back-End geliştiriciliğini kısaca anlatmaya çalıştık.Ayrıca sitemizdeki css derslerine de buradan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli