Teknoloji, insanoğlunun ufkunu açan ve hayatını kolaylaştıran şahane bir nimet! İlk bilgisayar bundan yetmiş altı sene önce (1946) icad edilmesine rağmen katettiğimiz gelişme akılalmaz. O zamanlarda bilgisayarlar temel matematiksel işlemlerden fazlasını yapamıyordu. Günümüzde ise en kötü bilgisayar bile hesap makinesi ile bu işlemleri rahatlıkla yapabiliyor. Bu denli bir gelişme guru verici olduğu kadar ürpertici de.
“Sadece yetmiş altı senede buraya geldiysek yüz yıl sonra bilgisayarlar nasıl olacak?” Bu, tabii ki şu anda cevaplanması neredeyse imkansız bir soru. Çünkü bazen bir yıl içinde olacak gelişmeleri öngöremiyoruz. Zaten önümüzdeki yüz yıl gibi devasa bir süre içinde olacaklar hakkında konuşsaydık bu gerçekçilikten uzak ve tabiri caizse “hayal satmak” olurdu. Bu yüzden bugün, en azından önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen teknolojik gelişmelerden bahsedeceğiz. O halde bakalım 5 sene içinde beklediğimiz teknolojik gelişmeler nasılmış.
İçindekiler
Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Teknolojik gelişme diyince akla ilk gelen şeylerden birisi şüphesiz yapay zekadır. Yapay zekanın günümüzde yaptıkları, buradaki haberimizde de bahsetmiş olduğumuz üzere çok büyük bir potasiyele ve kullanım alanına sahip. Günümüzde bile yapay zekaya bir şeyler öğretebilmeyi, sonuçlar almayı ve hatta şahane resimler çizdirebilmeyi başardık. Bundan 5 yıl sonra yapay zekayı kişiselleştirilmiş mobil uygulamalardan x-ray cihazlarna kadar hayatımızın her noktasında göreceğimizi düşünüyoruz. Özellikle internette hergün büyümeye devam etmekte olan “Büyük Veri” (Big Data) ile yapay zeka her alana elini atacakmış gibi duruyor. Sizi tanıyan, yapacaklarınızı öngörebilen ve bu öngörülere göre size farklı etkileşim seçenekleri sunabilen yazılımlar. Kulağa nasıl geliyor?
Daha İyi Görme
Teknolojinin yardımıyla insan gözünün (ve günümüzdeki teknolojinin) algılayamadığı ışık dalgalarının algılanmasının sağlanacağı belirtiliyor. Bu, insanın göremediği çoğu şeyin teknoloji ile ortaya çıkarılacağı anlamına geliyor. Örneğin sisli bir günde etraftaki araçlar veya özel olara gizlenmiş ve görülmesi çok zor olan nesnelerin algılanması çok daha kolay olacak.
İlginizi Çekebilir: Sanal Gerçeklik Gözlükleri Göz Sağlığına Zararlı Mı?
İnternet Hızı
Günümüz dünyasında (her ne kadar Türkiye’de bunu söylemek pek mümkün olmasa da) ortalama internet hızı 113.25 Mbps. Bu, 2009’da yaklaşık 5 Mbps idi. Buradan görebileceğiniz gibi inanılmaz bir artış var ve bu artış her geçen gün rekorunu tazeliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde internet hızları günümüzdekinin kaç katı olacak kim bilir!
Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Evler
Özellikle son birkaç yıldır popülerleşen akıllı eşyalar sayılarını çok arttıracak. Şu anda akıllı saatler, ampüller, prizler, asistanlar ve çok daha fazlası halihazırda kullanılabiliyor. Bundan 5 yıl sonra gerçekten akıllı evlerde yaşamaya başlayabiliriz. Düşünsenize siz eve gelmeden ışıkları, müziği, filmi ve hatta yemeği hazırlayan bir ev. Hayali bile heyecan verici!
Yeni Teknolojiler, Yazılım Dilleri, Kripto ve Dahası
Yeni yazılım dilleri ve kütphaneleri, yeni teknolojiler ve tabii ki yeni uzmanlık alanları. Gelecek 5 yıl içinde kim bilir ne çeşit teknolojiler çıkacak. Bu teknolojileri yönetip kullanacak kişiler ve deneyimleyecek olan kullanıcılar var. Metaverse ve kripto paraların gelişmesiyle gizliliği ön planda tutan bir teknoloji anlayışı görmeyi umuyoruz. Bu alanda da kendinize yatırım yapmak isterseniz de yazılım derslerimize göz atabilirsiniz.
Kaynak: Toptal, Labakademi, ClickWorker, Columbia University
Web Odası olarak sanattan kripto paralara, yazılım derslerinden oyunlara kadar birçok konuya değiniyor ve okuyucuları sıkmadan kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. İçeriklerimiz hakkındaki görüşlerinizi her zaman bizlere yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın!
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli