Helenistik Çağ Bilimi ve Çöküşü

 Helenistik Çağ Bilimi ve Çöküşü
Okunuyor Helenistik Çağ Bilimi ve Çöküşü

Helen Uygarlığı Nasıl Çöktü? Sami Dinler Nasıl Ortaya Çıktı? Antik Yunan Uygarlığı Nasıldı? Bilim Nasıl Gelişti? Bilime Engel Olan Faktörler Nelerdir? Doğa Bilimi Nedir? Antik Yunan Filozofları Kimlerdir? Orta Çağ İslam Alimleri Kimlerdir? Müslüman Bilimi Nedir? Eflatun Kimdir? Aristoteles Kimdir? Bilim Önemli Midir? Bilim Neden Önemlidir? Orta Doğu Dinleri Nelerdir?

Ptolemaios Haritası (2. Yüzyıl)

Merhabalar herkese. Bugün Helenistik Çağ Bilimi’nin çöküşüne sebep olan nedenleri irdeleyeceğim. Antik Yunan’da zirvede olan Helen Bilimi, ani bir çöküşe uğramıştır. Bunun en büyük sebeplerinden biri Sokrates dahil olup ardından gelen düşünürlerin Ortadoğudan yayılmış, kirlenmiş düşüncelere(Sami Dinlerin Ortaya Çıkışı) sahip olması ve bir hümanizma adı altında sosyolojik çerçevede gelişmiş, Ortadoğu fikirlerinin peşinden koşması Helenleri doğa bilimini inceleme fırsatından mahrum bırakmıştır.

Ortaya çıkan ilk tek tanrılı dinler: Hristiyanlık, İslamiyet, Yahudilik

Doğa bilimlerini inceleme fırsatı yaratan Helen uygarlığı Helen Kültürü yerine, dogmatik esaslara dayanan ve hiçbir bilimsel temeli olmayan bir din olgusu(Hristiyanlık) peşinden sürüklenerek çöküşe uğrayan Helenistik bilim çağı ardı arkası kesilmez bir yıkıma ve cahilliğe hapsedilmiştir.

Helen Uygarlığı

Bu da doğal olarak Yunan felsefesinin çöküşüne sebep olmuştur. Bu yüzden Nietzche’nin dediği gibi; ‘’Yunan düşünürlerinin zirvesi Sokrat, Eflatun, Aristo olarak kabul edilir, ama bu yanlıştır. Yunan düşüncesinin asıl zirvesi thales anaximander gibi düşünürlerdir.’’

Platon (Eflatun) ve Aristo

Yunan Bilimi Mısır dahil olmak üzere birçok doğu dinlerini benimseyerek (Tek tanrılı dinler dahil olmak üzere) kendi içerisinde dinsel, bireysel, sosyolojik değişime uğramış ve kendi sonunu getirmiştir. Çünkü Yunan mitinde doğa tanrıların üstündedir, ama dogmatizmi tetikleyen dinler hep sınır koyar, bu yüzden Helenler ellerini doğadan çekip insan ruhu, insan bilinci (bir nevi sosyal bilimlerin ortaya çıkışı denebilir.) üzerine yoğunlaşarak doğadan kopmuştur.

Antik Yunan Mitolojisi: 12 Olimposlu

Bununla beraber Yunan sanatında da bir çöküş yaşanmış; artık somut eserler verme geleneği terk edilmiş (Zeus ve Poseidon heykeli) soyut, bireysel konulara ilgi olmuştur.

İlk Çağ Helen Doğa Bilimcileri

Bu sayede insanlar beşeri konulara odaklandıkça doğa biliminden uzaklaşıp beraberinde muhteşem olan helenistik doğa bilimini çöküşe uğratmıştır.

Soldan sağa: Zeus, Poseidon, Hades

Bundan sonraki süreç ise Rahipler, Hristiyanlık dinini  kötü yönde kullanarak, Avrupa da dahil olmak üzere birçok Hristiyan bölgeyi 1000 yıllık ‘’Karanlık Çağ’’a sürüklemiştir. Ayrıca, Müslümanlar Yunan biliminin devamını getirmek için coğrafya başta olmak üzere çoğu Helen kitaplarından çeviri yaparak bilime büyük katkı sağlayacaktır.

İslam Bilimini Temsil eden bir resim

Bu yüzden zaten İslam Bilimi diye bir başarıya imza atmıştır Müslümanlar. 11. Yüzyıla gelindiğinde Müslüman coğrafyası Moğollar tarafından çok sert saldırılar ve fetihlere maruz kalacaktır. Bundan dolayı 11. Yüzyılda İslam Bilimi çökecek, Orta Çağ’da Bilim Geleneğini Avrupa devam ettirerek bilimin ilerleyişini sağlayacak. Farkedilmelidir ki, bilim her dönemde, her zorlukta, her savaşta ilerleyişi sağlamıştır. Kimi dönemlerde yavaş, kimi dönemlerde hızlı ilerlemiştir, ama ilerlemiştir.

KAYNAKÇA

http://www.bl.uk/learning/timeline/item126360.html

https://www.khanacademy.org/humanities/world-history/medieval-times/cross-cultural-diffusion-of-knowledge/a/the-golden-age-of-islam

https://www.history.com/topics/middle-ages/middle-ages

https://www.britannica.com/science/history-of-science/Greek-science

https://www.ancient.eu/Hellenistic_Period/

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
1
  • Burak
    Burak
    ziyaretci
    3 yıl önce

    Tarih çok enteresan

    Cevapla
    3
Giriş Yap
Yazı Ekle