Windows, MacOS ve Linux bilgisayar dünyasına hakim olabilir ama bu işletim sistemleri kadar garip ve sıradışı mı? bu soruya bir de siz karar verin istedik.
İçindekiler
TempleOS
Bir işletim sistemi geliştirmek çok idealist bir çalışmadır. Donanımla en temel düzeyde arabirim oluşturmak için belirli bir sürücüye ihtiyacınız var. Terry Davis bu sürücüye sahipti. Tanrı’dan bir mesaj olduğunu iddia ettiği şeyi elde ettikten sonra, Davis 2003 yılında Templeos’u geliştirmeye başladı ve 2011 yılında TempleOS‘u dünyaya yayınladı. Yazılımını “Tanrı’nın üçüncü Tapınağı ” olarak gören Davis, maksimum 640 x 480 çözünürlükte çalışan 8 bitlik bir ASCII ekrana sahip bir işletim sistemi oluşturdu. HolyC adında bir programlama dilinde yazılmış olan TempleOS, bir uçuş simülatörü de dahil olmak üzere TempleOS’ta kullanılmak üzere tasarlanmış bir dizi benzersiz yazılım parçasıyla bağlantılı. Ne yazık ki, Terry Davis 2018 yılında öldü.
Collapse OS
Geliştirici Virgil Dupras, ahir zamanın yakın olduğunu ve kıyamet sonrası oluşacak çorak arazinin, virüs dolu bir dünyada az sayıda çöpçünün bilgisayarlara ihtiyaç duyacağına inanıyor. Önemsiz birkaç donanımı bir araya getirmek çok fazla güç garanti etmez, bu yüzden Virgil Dupras Collapse OS‘u geliştirmeyi düşündü.
Bu işletim sistemi, çeşitli diğer işlevlerle birlikte çok çeşitli cihazlarda kendi kendine çoğaltma ve kendi kendine kurulum yapabilen bir Z80 çekirdeği ve program paketine sahiptir. Kernel ve shell 5000 bayttan daha az ve zaten bir TRS/80’den bir Sega Genesis’e kadar uzanan işlemciler üzerinde çalışıyor.
AROS
1980’lerde, Commodore kişisel bilgisayar pazarına hükmedecek gibi gözüküyordu. Commodore 64, tek renkli DOS makineleri döneminde canlı renkli grafikler veren bir bilgisayar modeliydi . 16/32 bit Amiga, ses ve video düzenleme için endüstri standardı haline gelen üst düzey bir makine sundu. İşler açıkçası iyiye gitmedi, ancak bu bilgisayarların işletim sistemi bugün hala seviliyor. Bu işin meraklısı olan bir grup, modern kişisel bilgisayarlar için kaynak uyumlu bir versiyonu olan AROS’u geliştirdi.
TRON
İşletim sistemi savaşlarının birkaç büyük oyuncu tarafından zaten kazanıldığını düşünmeye eğilimliyiz, ancak hiç duymadığınız bir işletim sisteminin görünmeyen bir miktarda donanım kullandığını bilmek sizi şaşırtır mı?
Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Ken Sakamura tarafından başlatılan “gerçek zamanlı işletim sistemi Nucleus”, kaynak-agnostik olacak şekilde tasarlandı, yani çok çeşitli donanımlar üzerinde konuşlandırılabilir. Tek başına Sanayi Şubesi, Asya’da milyarlarca cep telefonu ve taşınabilir cihaz üzerinde.
TRON ile ilgili ilginç olan şey, Japon şirketlerinin Batı’ya getirmek istemesi, sadece Microsoft’un genişleme projesini bitirmek için lobi yapmak istemeleri. 1988’de ABD Omnibus Ticaret ve rekabet gücü Yasası, bir noktada, TRON yüklü donanım satmaya çalışan herhangi bir Japon şirketini ağır bir şekilde cezalandıracak bir dil içeriyordu.
Red Star OS
Kuzey Kore, dış dünyadan amansız izolasyonu ile bilinmekte ve bu da bilgisayar yazılımı için de geçerli. Kuzey Kore’deki sistemler Windows veya macOS üzerinde çalışmaz; bunun yerine Red Star veya Pulgŭnbyŏl kullanırlar.
Bu işletim sistemi Kuzey Kore’nin bilgisayar merkezinde geliştirildi ve devlet tarafından işletilen ağa, bir metin düzenleyicisine ve hatta oyunlara erişime izin veren değiştirilmiş bir Firefox tabanlı tarayıcı içeriyor. Paranoyak bir güvenlik durumundan beklediğiniz gibi, Red Star, tüm dosyaları yüklemeyi benzersiz seri numaralarıyla etiketleyen bir filigran sistemi gibi çok sayıda kullanıcı dostu olmayan özellik içeriyor, böylece takip edilebiliyor ve Kore Gizli Servisi için erişim sağlıyor.
Suicide Linux
Bu işletim sistemlerinin geneli, modern yazılımlardan beklediğimiz yaşam kalitesi ve kullanıcı dostu özelliklerden yoksundur. Ancak, özellikle sağlam bir Linux yapısı bu felsefeyi çok yoğun bir yere taşır
Suicide Linux’u PC’nize yüklemek, tam olarak olarak yazma tutarlılığınızla Rus ruleti oyunu oynamak gibidir. Standart Linux işletim sisteminin tanımadığı herhangi bir komut yazarsanız, derleyici bu duruma sabit sürücünüzü silerek karşılık veriyor. Tek bir şansınız var eğer yanlış yaparsanız diskinizin içindekilere veda etmek zorundasınız.
Sabily
Ubuntu Müslüman Edisyonu” olarak da bilinen Sabily, dünyanın 1.8 milyar Müslümanına hizmet etmek üzere 2007 yılında tanıtılan özelleştirilmiş bir Linux dağıtımıydı. İşletim sisteminin sunduğu standart özelliklere ek olarak, Sabily ek bir özelleştirme olmaksızın Arapça dil desteği içeriyordu. İşletim sistemi ayrıca dindarlığa yardımcı olmak için bir dizi benzersiz yazılımla tanınıyor. Minbar, Müslümanları günde birden çok kez dua etmeye çağıran bir uygulamadır ve Zakat Calculator uygulaması, kullanıcıların İslam hukukunun talep ettiği farklı zekat miktarlarını belirlemelerine yardımcı olur. Sabily 2011’de durduruldu, ancak yine de ArchiveOS‘ta mevcut.
Visopsys
Başka bir tek kişilik şov olan Visopsys, 1997 yılında tamamen kendi işletim sistemini oluşturmak için yola çıkan Andy McLaughlin’in eseridir. İlk yılını sadece “Merhaba Dünya” basamağına ulaşmak için harcadı, ancak oradan donanım sürücüleri, pencereli GUI ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi farklı modül ve fonksiyon geliştirdi. McLaughlin’in yükleyebileceği bilgisayarlar olduğu sürece bu projede uğraşmaya devam etmesi büyük olasılık.
PonyOS
Butik dağıtım dünyası karmaşıktır ve görünüşte her ilgi alanı için işletim sistemleri vardır. Özellikle en büyüleyici olanlarından, My Little Pony: Friendship Is Magic hayranları tarafından sıfırdan yaratılan bir hobi işletim sistemi olan PonyOS’tur. İçerik oluşturucular bunun bir Linux sistemi olduğunu inkar ediyor; bunun yerine, “çok garip bir işletim sistemi olan Toaru’nun üzerine inşa edildi” diyorlar. PonyOS, tabanı gibi, birçok açık kaynaklı program ve yardımcı programın yanı sıra çoklu görev için temel bir pencere yöneticisine de sahip. her iki durumunda büyük tuhaflıklarından biri, pencerelerin sadece taşınması ve yeniden boyutlandırılması değil, aynı zamanda döndürülebilmesidir. Ayrıca her şeyde midilli bulunmakta.
Kaynak: https://www.pcmag.com/news/the-strangest-operating-systems-ever-released
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli