WAMPP Server (Wamp Server)Nedir?

Wampp server PHP dosyalarının bilgisayarımızda çalışabilmesi için kullancağımız programdır. Wamp nasıl kurulur konusunu hiç bilmeyene anlatır gibi anlattık.
Okunuyor WAMPP Server (Wamp Server)Nedir?

WAMPP bir bilgisayar veya sunucu üzerinde çalıştırılması halinde web sunucusuna şu dört temel özelliği sağlar;

İçindekiler

Wamp indir

Html, Css, Javascript gibi sunucuya gerek olmayan şeyler kodlamalarla çalışırken standart bilgisayar ortamında hiçbir sıkıntı olmadan çalışabiliriz. Ancak PHP gibi sunucu gerektiren, veritabanından veri getirip veritabanına veri kaydeden bir yazılım dilini kullanabilmek için bilgisayarınıza bazı programlar vasıtasıyla sanal bir sunucu kurmamız gerekiyor. Bu işlemleri yapmamıza olanak sağlayan program Wampp Server‘dır. Wampp indir başlıklı yazımızdan sonra bu işlemleri sizlerde yapabilirsiniz.

WAMP Server Kurulumu

Wampp Server kurulumu çok basit birşekilde gerçekleşiyor. İlk yapmamız gereken şey tabiki wampp programını indirmek. WAMPP programını buradan indirebilirsiniz. İndikten sonra programı açın. Ve adımları takip edin.

Wamp indir

Karşımıza çıkan sihirbazda next diyerek ilerliyoruz.

Wampp İndir

Wamp server kurulumu için sözleşmeyi onaylayarak tekrar next diyoruz.

Wampp Kurulum

Bu adımda bize programın nereye kurulacağını soruyor. Tavsiyem burayı değiştirmemeniz. Değiştirseniz de sıkıntı olmaz ama siz yine de değiştirmeyin 

Birkaç adım next next diyerek ilerledikten sonra indirme işlemi başlıyor.

Bu adımda bize hangi tarayıcının varsayılan tarayıcı olmasını istediğimizi soruyor. İstediğiniz tarayıcıyı seçin. Ben şahsen Chrome’dan memnunum. Bu adımda güvenlik duvarına erişebilmesi için izin istiyebilir. İzini vermeden bu programı kullanamıyorsunuz zaten.

Wampp Kurulum

Bu adımdan itibaren yine next next dyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz. Herhangi bir tarayıcımıza “localhost ” yazarak aşağıdaki sayfayı görüntüleyebiliriz.

Wampp Kurulum

Tarayıcımızda bu sayfayı görüntüleyebiliyorsak işlemimiz sorunsuz gerçekleşmiş demekti
WAMP site tasarımcıları ve yazılımcıları için işlerini daha hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapmalarına imkan tanır. Kısacası sitenizi yayına koymadan yayına koymuş gibi canlı bir şekilde görmenizi sağlar.

Ancak, sitenizi gerçekten internet ortamında görebilmek için bir tür hosting hizmeti ve bir domain almanız gerek. Ücretsiz hosting ve domain alarak ücretsiz bir şekilde site kurma adlı makalemizi okumak isteyebilirsiniz.

Wampp’da farklı bir port kullanmak

Eğer 80 portunda bir hata yaşadıysanız ya da 80 portu başka bir yazılım ile kullanılıyorsa port adresini değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Eğer 80 portunda bir hata yaşadıysanız ya da 80 portu başka bir yazılım ile kullanılıyorsa port adresini değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Wamp’da turuncu uyarı – port değiştirme

Wamp’da turuncu uyarı – port değiştirme


1) Wamp’ı kurduğunuz dizine gidin. genelde C:\wamp

2) C:\wamp\bin\apache\apache2.4.2\conf klasörünün içindeki httpd.conf dosyasını açın.

3) Bu dosyada Listen 80 satırını Listen 8080 yapın.

4) Dosyayı kaydedip kapatın.

5) C:\wamp dizininde wampmanager.ini dosyasını açın.

6) Bütün http://localhost ifadelerini http://localhost:8080/ (ya da kendi rakamınız) ile değiştirin.

7) Dosyayı kaydedip kapatın.

8) C:\wamp dizinindeki wampmanager.tpl dosyasını açın. Bütün http://localhost ifadelerini http://localhost:8080/ (ya da kendi rakamınız) ile değiştirin.

8) Dosyayı kaydedip kapatın.

9)Wamp Server’ı yeniden başlatın.

10-) localhost/phpmyadmin açmayabilir o yüzden localhost:8080/phpmyadmin yazarak açın (yada siz 8080 yerine ne yazdıysanız.)

Wampp indirme ve kurulum hakkında youtube videosu aşağıdadır. Ben video olmadan anlamam diyenler için 😀

Yorum Yap