İçindekiler
Bugünkü konuğumuz olan Telegram‘ ın özelliklerini, ne zaman çıktığını, nasıl bu kadar tanınan bir program haline geldi gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
IOS ve Android telefonlara veya Windows ve Mac işletim sistemlerine yükleyebileceğiniz aynı WhatsApp gibi online yazışma platformu olan ve 200 Milyon kullanıcıya ulaşmış bu uygulama bir Rus yazılımcı Pavel Durov tarafından 2013 yılında piyasaya çıkan bu uygulama, kullanıcıların aynı WhatsApp platformu gibi birbirlerine fotoğraf, video, ses ve sticker gönderebildiği aynı zamanda biz kullanıcılara 1,5 GB’ a kadar dosya paylaşabilme özelliğini sunan Telegram güvenlik ve gizlilik bakımından da bir hayli önde gözüküyor.
4 Kasım 2014′ te Telegram kurucularının uygulamayı kullanan kullanıcılardan birisinin konuşmalarına erişirse 300.000$ ödül verileceği bir yarışma düzenlenip 11 Şubat 2015′ e kadar devam edip hala konuşmalara erişen birisi olmamıştı. Buna ek olarak bir özellik söyleyecek olursak uygulama, 3. partiye dahil olan hükumetlere bile veri paylaşımı olmamıştır.
Neden WhatsApp Değilde Telegram?
Facebook ve WhatApp‘ a duyulan güven, gitgide artan güvenlik açıkları, uygulama hataları ve en önemlisi verileri gizlemeyip bunları 3. kişilerle paylaşmasıyla bir hayli azalmaktadır. Bu yanlışlara önem veren kullanıcılar derdine derman olarak Telegram uygulamasını seçmiştir.
Telegram’ ın Özellikleri Nelerdir?
- Bulut tabanlı mesajlaşma kullanarak içerisindeki yazılım her platformda karşımıza gelir ve içerik eşleştirilir.
- Aynı WhatsApp‘ taki gibi telefonla kayıt olunuyor fakat telefon numaramızı kaydetmeden kullanıcı adı ile iletişime geçilebilir.
- Telegram‘ ın bize sunduğu gizli sohbet imkanı ile mesajlarınız asla herhangi bir sunucuda tutulmaz yani; yazdığınız mesajlar Telegram bile ne yazdığınızı kime yazdığınızı görmez ve bilemez. (Masaüstü uygulamasında bu özellik geçerli değildir)
- Kendi kendine mesaj silme özelliği ile istediğiniz bir mesajı zamanlayarak iki kullanıcı tarafından mesajı atan kullanıcı tarafından belirlendiği süre dolduğunda kendi kendini imha ediyor.
- Attığınız bir mesajı sildiğinizde karşı tarafın telefonundan da silinmesi.
- Konuştuğunuz sohbeti ekran görüntüsü aldığında karşı tarafa bildirim olarak gitmesi. (Masaüstünde geçerli değildir)
- Sesli arayabilme özelliği.
- Proxy desteğinin bulunması.
- Konum paylaşabilme.
- Hatalı mesaj gönderildiğinde düzenleyebilme özelliği.
- Kişiye göre son görülme özelliğini kapatma.
- Sohbetlere bot ekleyebilme özelliği.
- Kullanıcı da kayıtlı olmayan numaraları mesaj atmasını engelleyebilme özelliği.
- Android, IOS ve masaüstü uygulamasında tema değiştirebiliriz. (Aydınlık tema, karanlık tema)
Bu özellikler kullanıcıya her ne kadar cazip ve uygun gelse de güvenirlik ya da farklı bir konuda olsa Telegram‘ a ne kadar güvenilir o da ayrı bir mevzu bu durumda uygulama seçimi sizlere kalmış oluyor. Bugün sizlerle Telegram‘ la ilgili bazı soruları ve özellikleri cevapladık eğer sizde Telegram kullanıyorsanız tecrübelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz ve bloğu da beğendiyseniz yukardan beğenebilirsiniz.
Umarım yazımız faydalı olmuştur.Diğer teknoloji bloglarımız için tıklayabilirsiniz. Sağlıcakla kalın..