CODE REVİEW NEDİR?

 CODE REVİEW NEDİR?
Okunuyor CODE REVİEW NEDİR?

Herhangi bir proje oluştururken bunu en iyi şekilde ve en az hatayla oluşturmak isteriz. bunu yaparken birçok yöntem kullanırız. Bu yöntemler arasında belki de en önemlisi diyebileceğimiz Code Review (Kod İnceleme), yazmış olduğumuz kodların gözden geçirilerek hatalı yazılan veya hata payı olan kodların belirlenmesi ve bunların yeniden değerlendirilip düzenlenmesi aşamaları üzerine kurulu bir çalışma sistemidir. eğer belirlenen kodlar üzerinde düzeltmeler yapılıyorsa bu işleme de “Pair Programming” denir.

Yazılmış olan kodların en iyi şekilde olabilmesi için her projede yapılması gereken bir değerlendirme işlemidir. fakat,
bu işin püf noktalarından biri aynı projenin Code Review’ını birden fazla kişinin yapmasıdır. bu şekilde birçok kişinin inceleyerek değerlendirdiği bir projedeki hata oranını düşürme ihtimalimiz çok yüksektir. Ayrıca bu iş yazılım ve teknoloji dünyasında öylesine bir ehemmiyete sahip oldu ki bu işi meslek olarak yapanlar da vardır.

Örneğin hazırlanacak proje için oluşturulan ekibin 2 veya 3 üyesi kod incelemesi üzerine yoğunlaşıp bu hataları saptamakla ilgilenirler. Yani Bugün benim gözümden kaçan bir noktayı arkadaşımın farketmesi, yarın onun gözünden kaçan bir noktayı benim farketmem; ikimizinde daha iyi işlere imza atmamıza olanak sağlayacaktır.

Kavramsal tanımını örneklerle açıkladığımıza göre Code Review’ın nasıl yapıldığı hakkında bir değerlendirme
de yapmamız gerekir.

Code Review Nasıl Yapılır?

öncelikle kodları görebileceğimiz bir checklist oluşturmamız doğru bir başlangıç olacaktır. bu checklist kodlamayı yaptığınız programa dillerinin standartlarına uygun kuralları barındırmalıdır. kodları incelerken tek seferde maksimum 400-500 satır kodunu gözden geçirin. veya Yaptığınız ürünün tamamını tek bir commit olarak oluşturmak yerine parça parça bölerek inceleyebilirsiniz. Kod inceleme sürenizin de satır sayısıyla paralel gitmesi mühimdir.

Örneğin 400 satırı 60-90 dk arasında gözden geçirmiş olmanız gerekmektedir. Bu tür süreçlerin ilerlemesinde bazen aksamalar olabilir. Veya kodu inceleyen kişinin kodu yazan kişi ile tartışma yaratarak gerkesiz aksaklıklara neden olması. Bu tür durumlarda önerilen sistem şöyle olmalıdı; kodu inceleyen kişi kodu yazan kişiden daha tecrübeli olması gerekir. Bu sayede kodu yazan kişinin inceleyenden öğrenebileceği şeyler de olur. Belirlenen hedefler çerçevesinde kod incelemesini yaparken akabinde işinizi kolaylaştırmak için code review eklentisi veya uygulama kullanabilirsiniz. kullanabileceğiniz uygulamalardan arasında sizlere önerebileceğim Sonarqube uygulamasının bir eklentisi olan “SonarLint” olabilir.

Bu işi kısaca açıklayan şu videoya göz atmayı unutmayın ve yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bunun gibi daha çok yazı okumak için https://webodasi.com/‘u ziyaret edebilirsiniz. Bunun haricinde konunun kabataslak bir tanımını isterseniz https://en.wikipedia.org/wiki/Code_review‘a bakabilirsiniz.

KAYNAKÇA

https://dzone.com/articles/what-is-code-review-and-why-do-you-need-it

Yorum Yap
Yapılan Yorumlar
3