HTTP Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir

 HTTP Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir
Okunuyor HTTP Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir

Evinizin büyük bir bilgisayar olduğunu hayal edin. Goodison Street veya 4th Avenue yerine, ev adresiniz rakamlardan oluşur. Örneğin: 112.231.31.20.

Fütüristik bir filmde olduğu gibi, şehriniz büyük ölçüde gökyüzünde evden eve giden, mesajlarını ileten ve yanıtları taşıyan yüksek teknolojili robotlardan oluşur.

Resmi aldın mı?

İçindekiler

İnternetin nasıl çalıştığına genel bir bakış

Biraz basitleştirilmiş, tarayıcınıza bir web adresi yazdığınızda olan şey budur:

  • Talebi göndermek istediğiniz “evin” adresini bulur
  • Robotik postacıyı kullanarak isteği gönderir
  • Robotik postacının yanıtını sabırla bekler

Şimdi, tüm bunlar son kullanıcı olarak sizden soyutlanmıştır. Tarayıcıya web adresini yazarsınız ve web sayfası sihir gibi gözünüzün önünde belirir.

Yeterince gelişmiş herhangi bir teknoloji gibi, ortalama bir kullanıcı bu soyutlamalar olmadan interneti kullanamaz.

Çoğu zaman, bir şeyin nasıl çalıştığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur – sadece çalıştığını bilmeniz gerekir.

Ancak bazı konular için, somunlara ve cıvatalara biraz daha derine dalmak veya sadece meraktan kaşınan kaşıntılara yardımcı olur.

Bu yazıyı okuyarak internetin teknik detaylarında uzman olmayacaksınız – bu çok daha fazla zaman ve çaba gerektirecek – ancak kuş bakışı ve daha iyi bir anlayış kazanacaksınız.

Daha fazla bilgi edinmek istediğinizi fark ederseniz , YouTube’da daha derinlemesine giden bir oynatma listem var.

Mesajlaşma sistemi

Bu yazının başındaki metafordan internetin etrafta dolaşan mesajlardan oluştuğunu öğrendik. Çoğunlukla, bu mesajlar HTTP protokolü olarak bilinen yöntem kullanılarak gönderilir.

Protokol. Bu korkunç bir kelime. Bu, gözlerin üzerinden geçip tarayıcınızın türündeki kelimeyi kapatır. Öyleyse bunu daha kolay şartlara ayıralım.

Protokol, anlaşma için süslü bir kelimedir.

Bunu bir benzetme ile daha açık hale getirelim.

Siz ve en iyi arkadaşınızın birbirinize gizli mesajlar bıraktığını söyleyin. Kapınızın önünde “top ayak” yazan bir kağıt bulduğunuzda, arkadaşınızın bu akşam saat 20: 00’de sizinle futbol için buluşmak istediğini bilirsiniz.

Bunu biliyorsunuz çünkü evinize teslim edilen bir kağıt parçası üzerindeki “top ayağı” kelimesinin bir oyun davetini temsil ettiğini kabul ettiniz.

Şimdi, diğer arkadaşlarınıza gizli anlamını söylemeden “top ayağı” notunu bırakmaya başladığınızda bir problem ortaya çıkıyor. Bilgi ile ne yapacaklarını bilemezler.

Notu kapılarının önünde bulurlar, bir dakikalığına başlarını kaşırlar, sonra oturma odalarında Fortnite oynamaya devam ederlerdi. Ve sen ve bir diğer arkadaşın topu aranızda geçirirsiniz. Geri ve ileri. Geri ve ileri. Can sıkıntısı çekilmez hale gelene ve ikiniz de eve gidene kadar.

Ama böyle olmak zorunda değil. Ya arkadaşlarınıza “ballfoot” kelimesinin anlamını söylerseniz? Artık arkadaşlarınızın her biri, dünya “top ayağı” notunun yerel mahkemede saat 20: 00’de ortaya çıkıp futbol oynamak anlamına geldiği anlaşmasını biliyor ve paylaşacak.

Başarı.

Bu – özünde – HTTP protokolünün temsil ettiği şeydir. Belirli bir şekilde bir mesaj gönderirsek, sunucunun onu anlayacağını ve karşılığında bir yanıt vereceğini kabul ettik.

Mesajın yapısı

HTTP anlaşmasına daha yakından bakalım. İstek ve yanıtlardan oluşur. Basitçe söylemek gerekirse, bir şey istersiniz ve ardından sunucu olarak bilinen bir şeyden yanıt alırsınız.

Devam etmeden önce, HTTP istek / yanıt döngülerini daha iyi anlamak için metaforumuzu baştan değiştirelim.

Evden eve mesaj taşıyan robotları hatırlıyor musunuz? Şimdi tüm bu robotların birine ait olduğunu hayal edin.

Kendi kişisel robotunuz var ve ondan mesajlarla herhangi bir adrese (IP adresi) gitmesini isteyebilirsiniz. Robotunuz mesajınızla birlikte verilen adrese ulaştığında, girecek ve teslim etmesi gereken bir mesajı olduğunu cesurca ilan edecektir. Sonra mesajı söyleyecek.

Metafor uğruna, Yüzüklerin Efendisi’ndeki evlerin (sunucuların) kapılarının Moria madenlerinin girişi gibi olduğunu hayal edin. Sadece sözler doğru söylendiğinde kapı açılır ve içeri girmenize izin verir.

Bu durumda, yalnızca robotlarınız mesajı belirli bir şekilde söylerse, size geri dönecek bir yanıt mesajı alırlar.

Bu, işyerindeki HTTP protokolüdür. İstek ve yanıt mesajlarının neye benzediğine rehberlik eden önceden tanımlanmış bir kurallar dizisi vardır.

Bu noktada bu mesajların nereden geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Web sitesi adresini web tarayıcınıza girdiğinizde kesinlikle kendiniz yazmıyorsunuz.

Eh, hepsi sizin için tarayıcı tarafından otomatik olarak halledilir. Bir adres yazdığınızda, tarayıcınız sizin için HTTP istek mesajını oluşturmaya özen gösterir ve bunu sunucuya gönderir. HTTP İstek mesajı şuna benzer:

GET / HTTP/1.1
Host: google.com
User-Agent: Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 11_0 like Mac OS X) AppleWebKit/604.1.38 (KHTML, like Gecko)
Version/11.0 Mobile/15A372 Safari/604.1
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,
image/webp,image/apng,*/*;q=0.8,application/signed-exchange;v=b3
...etc

Korkunç görünüyor, değil mi?

Tarayıcının bunu bizim için yapması iyi bir şey.

Sadece ilk satırda daha yakından bakalım: GET / HTTP/1.1. Bu çizgi, robotunuzun Google’ın evine gitmesini ve “Sitenizin kök dizininde sahip olduğunuz her şeyi alabilir miyim lütfen?” (Bu, www.google.com/home değil, www.google.com’da olanı almak istediğimiz anlamına gelir.)

Şimdi mesajımızı Google’ın evine (sunucuya) doğru şekilde ilettik. Kapılar yanar ve açılır.

İçeride başka bir robot görüyorsunuz. Arkasında GET / HTTP/1.1ve gibi metinlerle işaretlenmiş bir dizi kilitli kutu var GET /search HTTP/1.1. İsteğiniz bu kilitli kutulardan biriyle eşleşirse, robot kilidi açacak ve içeriği robotunuza verecek ve yanıtla size hızlı bir şekilde geri dönmesini isteyecektir.

Cevap

Geri aldığınız yanıt şuna benzer:

HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 27 Jul 2009 12:28:53 GMT
Server: Apache/2.2.14 (Win32)
Last-Modified: Wed, 22 Jul 2009 19:15:56 GMT
Content-Length: 88
Content-Type: text/html Connection: Closed

Şimdi, tarayıcınızın geliştirici araçlarında gerçekten incelemek istemediğiniz sürece bu yanıtı asla görmeyeceksiniz. Ama yine de alırsınız.

Bundan sonra ne olacağı, ne tür bir yanıt aldığınıza ve sunucunun kilit kutusunun içinde ne olduğuna bağlıdır.

Çoğu durumda, karşılığında aldığınız şey bir HTML belgesidir. HTML, web sayfalarının yapısını temsil eder ve tarayıcının ne görüntülemesi gerektiğini tanımlar.

www.google.com’a giderseniz, karşılığında google.com sitesinin tarayıcınızda nasıl görüntüleneceğini tanımlayan bir HTML dosyası alırsınız.

Biraz zamanınız varsa, bu 11 dakikalık video HTTP isteklerine ve yanıtlarına daha derin bir şekilde giriyor:

http://www.youtube.com

Sonuç

Bu makalede internetin nasıl çalıştığını ve internette iletişim kurmak için HTTP’yi nasıl kullandığımızı inceledik.

HTTP protokolünün internetteki tarayıcılar ve sunucular arasında iletişim kurmak için kullanıldığını ve isteklerin nasıl gönderilip alındığına ilişkin genel olarak kabul edilmiş bir standarttan oluştuğunu öğrendik.

Ayrıca, bu tür iletişim standartlarına sahip olmanın önemini ve genel olarak kabul edilmiş bir standarda sahip olmanın faydalarını da araştırdık.

İnternetin nasıl çalıştığını ve ne tür yanıtlar alabileceğinizi anlamanın daha birçok yönü vardır.

Vaktiniz varsa, bir web sunucusunu nasıl oluşturacağınızı öğreten bu 18 dakikalık video, bu makalede ele alınan birçok konuyu gözden geçirecek ve bazı yenilerini gözden geçirecektir:

Dilerseniz Diğer Blog Sayflarımızı Göz Atabilirsiniz…

Bir Sonraki Yazımızda Görüşmek Üzere Hoşçakalın Webodasıyla Kalın…

Yorum Yap