KABLOSUZ ŞARJ GERÇEKTEN GÜVENLİ Mİ?

 KABLOSUZ ŞARJ GERÇEKTEN GÜVENLİ Mİ?
Okunuyor KABLOSUZ ŞARJ GERÇEKTEN GÜVENLİ Mİ?

Kablosuz şarjın güvenliğine değinmeden önce geçmişine ve günümüzde nerelerde görüldüğüne bir göz atalım istiyorum.

Kablosuz şarj son yıllarda hayatımızda yer edinmiş gibi görünse de aslında 90’lı yıllara dayanan bir geçmişi var. İlk örneklerinden Braun firması 90’lı yılların başında kablosuz şarj edilebilir diş fırçasını satışa sunmuştu. Ardından akıllı telefonlarda görülen kablosuz şarj teknolojisinin yaygınlaşmasıyla 2012 yılından itibaren satışa sunulan Lumia 820-920, Nexus 4, Motorola Droid 3 ve Samsung Galaxy S4 modelleri başlattı diyebiliriz.

2017 yılında Apple firmasının, eylül ayında tanıttığı iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinde kablosuz şarj teknolojisine adım attı. Samsung’un ardından Apple’ın da bu teknolojiye geçmesi ile kablosuz şarj teknolojisinin daha hızlı yaygınlaştığını söyleyebiliriz.

bilgisayar, cep telefonu içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Günümüz itibariyle birçok markanın telefonlarında kablosuz şarj özelliği bulunuyor. Bunun yanı sıra Xiaomi markanın robot süpürgeleri de kablosuz şarj edilebiliyor.

Kablosuz şarjın telefona zararı var mı?

Asıl merak ettiğimiz konuya gelelim. Telefonlar içerisinde lityum-iyon piller yer alıyor. Bu piller kesinlikle yüksek ısıyı sevmiyor. Kablosuz şarj sürecinde oluşan ısı, American Chemical Society araştırmasına göre telefonların pil sağlığına zarar veriyor. Cihaz kendini çalıştırmak için gerekli gücü pilden sağlamaya devam ediyor. Pil bir yandan dolarken aynı zamanda diğer yandan cihazı açık tutmak için sürekli yük altında kalıyor.

Kablosuz şarj standının telefonla bir şey yapmıyorken üzerine koyulacak bir alan olarak görmek yerine, sadece şarj için kullanmak gerekiyor. Aksi taktirde cihaz günde 1-2 defa yerine 5-10 defa şarj edilmiş oluyor ve kullanım ömrü için öngörülen 500 döngülük şarj ömrü çok daha erken kullanılıyor.

tablo, oturma, farklı, bilgisayar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Avantajları neler?

Herhangi bir kabloyu bağlı olmaması en büyük avantajlarından biridir. Kablolu şarj aletlerine kıyasla istediğiniz herhangi bir yerde cihazınızı şarj edebilirsiniz. Priz aramanıza artık gerek yok😊 Ayrıca, şarj işlemi tamamlandığında işlemi otomatik olarak bitirme fonksiyonuna da sahiptirler. İnsan vücudunda bobin işlevi gören manyetik bir yapı olmadığı için elektriğe maruz kalma olayı olmuyor.

Dezavantajları neler?

 Kullanılan teknoloji ne olursa olsun, kablosuz şarj işlemi hala oldukça verimsiz bir işlemdir. Kablolu şarj kadar hızlı değildir. Cihazda kablosuz hızlı şarj desteği yoksa kablolu şarjın 5’te 1’i kadar hızla şarj ediyor. Şarj yüzeyinin ve cihazın kendisinin temas halinde olması gerekir. Bu, cihazı bu şarj yüzeyinden kaldırdıktan sonra işlemin durması anlamına gelir. Kablolu şarjdan daha fazla maliyeti vardır. Telefonun arka bölümünün manyetik etkiyi iletecek fiziksel yapıya sahip olması gerekiyor. 

Yorum Yap