• Ana Sayfa
  • Oyun
  • Kendi Kendinize Bir Video Oyunu Yapmak: İpuçları Ve Püf Noktaları

Kendi Kendinize Bir Video Oyunu Yapmak: İpuçları Ve Püf Noktaları

 Kendi Kendinize Bir Video Oyunu Yapmak: İpuçları Ve Püf Noktaları
Okunuyor Kendi Kendinize Bir Video Oyunu Yapmak: İpuçları Ve Püf Noktaları

Kendi başınıza bir video oyunu oluşturmak küçük bir girişim değildir. Hikaye, oyun mekaniği, ses tasarımı ve pazarlamadan siz sorumlu olacaksınız. Ve bu sadece birkaç isim. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen, başarılı bir video oyununu tamamen kendi başınıza yayınlamak mümkündür.

Kendi başına bir video oyununu nasıl yapabilirsin? İşte atmanız gereken adımlar:

  • Oyununuza ne kadar harcamanız gerektiğini belirleyin 
  • Hayal ettiğiniz video oyununu yapacak donanıma sahip olduğunuzdan emin olmak için beceri setinizi değerlendirin 
  • Hedeflerinizi belirleyin ve oyununuz için pazarı araştırın 
  • Basit ama heyecan verici bir video oyunuyla başlayın
  • Oyununuzu bitirmek için kendinize bir son tarih verin
  • Arkadaşlarınızdan ve ailenizden oyununuz hakkında geri bildirim alın
  • Video oyunu pazarlama stratejinizi geliştirin

İçindekiler

Oyununuza Ne Kadar Harcayacağınızı Belirleyin

Bir oyun yapmayı ve yayınlamayı planlayıp planlamadığınızı anlamanız gereken ilk şeylerden biri bütçenizdir. Öyle ya da böyle, bir video oyunu yapmak size zamana ya da paraya mal olacak. 

Bir işiniz varsa, finansal olarak iyi olabilirsiniz, ancak oyununuz üzerinde çalışmanız gereken süre büyük ölçüde sınırlı olacaktır.

İşinizden ayrılmaya karar verirseniz ve bunun mali bir başarı olması umuduyla oyununuzu üretmeye ve yayınlamaya odaklanırsanız, o zaman gerçekten kendiniz için riskleri yükseltmiş olursunuz. Özellikle bu ilk solo projenizse ve sektörde kendinize olan güveninizi pekiştirmek için önceden bir başarınız yoksa.

Hedef, bir denge bulmaktır.

Oyununuzu tam zamanlı üretmeye kararlıysanız, tavsiyem birikimlerinizi yeterince artırmanız, böylece işlerin planlandığı gibi gitmemesi durumunda işinizi yeniden kazanmanıza yetecek kadar yaşam giderlerinizi karşılayabilmeniz.

İşinizi sürdürmeyi planlıyorsanız, harcamalarınızı yeniden değerlendirmeyi, fazlalıklardan kurtulmayı ve ardından tutkulu olduğunuz şeyi yapmak için daha fazla zaman sağlamak için işte bir veya iki günü azaltmayı düşünebilirsiniz.

Finans sorunu varsa, oyununuzu başlatmanıza yardımcı olması için Kickstarter veya Patreon gibi finansman seçeneklerine de göz atabilirsiniz . Birçok bağımsız geliştirici, bu platformlarda bir destekçi tabanı oluşturarak başarılı lansmanlar gördü.

Bundan para kazanmak için kendinizi bir oyuna dökmek her zaman belirli bir riskle birlikte gelir. Anahtar, tamamen kaçınmak yerine bu riski yönetmektir. Daha iyi oyunlar yapmanın en hızlı yolu, hata yapmak ve onlardan ders almaktır. 

Hayal Ettiğiniz Video Oyununu Yapmak Için Donanıma Sahip Olduğunuzdan Emin Olmak İçin Beceri Setinizi Değerlendirin

Yapmayı hayal ettiğiniz projeyle başa çıkmaya asla yüzde 100 hazır hissetmeyebilirsiniz, ancak bunun sizi engellemesine izin vermemelisiniz. Bununla birlikte, kendi başınıza bir video oyunu oluşturmak ve başlatmak için ihtiyaç duyacağınız beceri seti söz konusu olduğunda makul olmanız gerekir.

İşte baş edebilmeniz gereken alanlardan birkaçı:

Video Oyun Grafikleri

Oyununuz için hangi sanat tarzına sahip olmayı planlıyorsunuz? Hayal ettiğiniz stili yaratma yeteneğiniz var mı ve yoksa görsellerinizi başka hangi yönlere götürebilirsiniz?

Video Oyunu Ses Tasarımı

Oyununuz yüksek kaliteli seslendirme, ses efektleri veya inanılmaz bir film müziği gerektiriyor mu? Bunları kendi başınıza yapabilir misiniz yoksa bunlarla başka şekillerde ilgilenecek bağlantılarınız ve kaynaklarınız var mı?

Video Oyunu Kodlama

Oyunu kendiniz kodlamayı planlıyor musunuz? Öyleyse, ihtiyacınız olan seviyede nasıl kod yazacağınızı biliyor musunuz veya oyununuzu kodlamadan oluşturmanıza izin veren bir araç kullanmayı mı planlıyorsunuz?

Video Oyunu Hikaye Yazımı

Oyun hikayeniz mi yoksa anlatımınız mı? Hedef kitlenizin keyif alacağı çok yönlü bir hikaye yazma beceriniz var mı?

Video Oyun Pazarlaması

Başarılı bir lansman için pazarlama konusunda uzmanlığınız var mı? Dünyanın en iyi oyununa sahip olabilirsiniz, ancak eğer onu pazarlamak için gerekli becerilere sahip değilseniz, o zaman bundan zevk alacak insanların çoğu bunu asla duymayacaktır bile.

Yukarıda bahsedilen şeylerden herhangi biriyle ilgilenecek uzmanlık veya finansmana sahip değilseniz, doğrudan projenize başlamadan önce eksik olduğunuz alanları incelemek için zaman ayırmaya değer olabilir.

Neyse ki, bugün ve bu çağda, bilmeniz gerekenleri öğrenmenize yardımcı olacak hem ücretli hem de ücretsiz çevrimiçi kurslar konusunda hiçbir sıkıntı yok.

Hedeflerinizi Belirleyin Ve Oyununuz İçin Pazarı Araştırın

Sonunda aylarca bir proje üzerinde çalışmak söz konusu olduğunda, en başından bir hedefe sahip olmak iyidir. Oyununuz için başarı nasıl görünüyor? Sadece bir oyun mu yapıyorsunuz çünkü bu her zaman yapmak istediğiniz bir şey, yani oyunun “başarısı” ne olursa olsun mutlu olacaksınız?

Yoksa sektörde adınızı oluşturmaya ve milyonlarca insanı birbirine bağlayan bir oyun yaratmaya mı çalışıyorsunuz?

Bu soruların cevabı, oyununuzu hangi yöne götürdüğünüzü etkilemelidir. Bir oyun oluşturmak sizin için sadece kişisel bir projeyse, hangi kitleye ulaşmak istediğinizi veya oyununuzun ne kadar pazarlanabilir olduğunu düşünmeden istediğiniz oyunu yapabilirsiniz.

Daha büyük video oyun stüdyoları veya diğer başarılı indie geliştiricileriyle kafa kafaya gitmeye çalışıyorsanız, projenize başlamadan önce çok sayıda araştırma yapmalısınız.

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulun. Başarısız olan diğer küçük oyunları inceleyin ve nerede yanlış yaptıklarını belirlemeye çalışın. Hedef demografinizi belirleyin ve doğru yolda olup olmadığınızı görmek için oyun fikirlerinizi tercihleriyle karşılaştırın.

Çalışmaya başlamadan önce araştırmanızda titiz olmak, nihayet oyununuzu piyasaya sürdüğünüzde başarılı olmak için sizi en iyi konuma getirir.

Basit Ama Heyecan Verici Bir Video Oyunuyla Başlayın

Birçok oyun geliştiricisinin ortak bir hatası, çok erken zaman almaktır. Yeni bir geliştirici olarak yapılacak en iyi şey, çok fazla karmaşıklık olmadan yaratabileceğinizden oldukça emin olduğunuz ilkel bir oyunla başlamaktır.

Basit bir şey seçseniz bile, onu tutkulu olduğunuz ve ilgilendiğiniz bir şey haline getirmelisiniz. Geliştirme süreci zorlaşırsa (ki bu neredeyse her zaman bir noktada olur) size yardımcı olan şey tutkunuz olabilir devam et.

Örneğin, başlangıçta 3 boyutlu bir ortamda devasa bir oyun seti yapmayı planladıysanız, hikayenizi piksel sanatıyla bir yan kaydırıcıya çevirmeyi düşünün.

Daha önce hiç kendi başınıza bir oyun geliştirmediyseniz, herhangi bir oyun oluşturmak bir başarıdır. Bir geliştirici olarak becerilerinizi geliştirirken, hayal ettiğiniz o büyük oyunu piyasaya sürene kadar yarattığınız şeyin karmaşıklığını kademeli olarak artırabilirsiniz.

Oyununuzu Bitirmek Için Kendinize Bir Son Tarih Verin

Son teslim tarihi olmayan bir solo video oyunu üzerinde çalışmak tehlikeli bir oyundur. Bir yıl içinde bitirmeyi planladığınız o proje, serbest bırakmak için yeterince iyi olduğunu asla hissetmeyeceğiniz 5 yıllık bir projeye kolayca yayılabilir.

Büyük bir oyun stüdyosunda çalışmanın avantajı, rekabet ortamı ve teslim süreleridir. Bu çalışma ortamında insanlar projelerini mecbur oldukları için bitirirler ve çok geç kalırlarsa işleri daha verimli yapabilen biri için kovulma riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Tek başına bir oyun geliştiricisi olarak zorluğunuz, saçlarınız beyazlaşmadan önce oyununuzu bitirmenize yardımcı olacak sorumluluk ve aciliyet duygusu yaratmaktır. 

Bunu yapmanın bir yolu, oyununuz etrafında bir takipçi kitlesi oluşturmak ve ardından kesin bir çıkış tarihi duyurmaktır. İzleyicilerinizi hayal kırıklığına uğratmak istemezsiniz, bu yüzden umarım işleri halletmek için daha fazla güdünüz olur.

İşleri halletmekte sorun yaşıyorsanız, en iyi tavsiyem zamanınızı bloke etmektir. Yalnızca oyununuz üzerinde çalışmaya odaklanmak için en üretken olduğunuzu bildiğiniz gün boyunca birkaç saati bloke edin. Bu süre zarfında diğer tüm dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.

En verimli zamanım sabah. (Ben bunu yazarken saat 7:00) Ama seninki gecenin bir yarısı olabilir. Sizin için neyin işe yaradığını bulun ve oyununuzu bitirmek için ihtiyacınız olan zamanı bir kenara bırakma konusunda disiplinli kalın.

Arkadaşlarınızdan Ve Ailenizden Oyununuz Hakkında Geri Bildirim Alın

Uzun süredir bir proje üzerinde çalışıyorsanız, yapılacak en korkutucu şeylerden biri sonunda çalışmanızı ortaya çıkarmaktır.

Ancak bu, bir video oyunu oluştururken hayati bir adımdır ve geliştirme sürecinizde daha sonra değil, daha erken gerçekleşmelidir.

Bir proje üzerinde gerçekten uzun süre çalıştığınızda, ona bakışınız bozulmaya başlayabilir. En sevdiğiniz şarkıyı 6 saat boyunca tekrar tekrar dinlemek gibi. Bu altı saatin sonunda, bu şarkıyı herkesten çok farklı duyacaksınız.

Geri adım atmak ve arkadaşlarınızdan ve ailenizden yeni bakış açıları edinmek, oyununuz için sahip olduğunuz ilk vizyonu korumanıza yardımcı olacaktır. Mümkünse, hitap etmek istediğiniz istekler onlar olduğundan, oyun için hedef demografinizdeki kişilerin geri bildirimlerini de almalısınız.

Video Oyunu Pazarlama Stratejinizi Geliştirin

Pek çok solo oyun geliştiricisi, oyun bitene ve piyasaya sürülmeye hazır olana kadar oyunlarını pazarlamayı düşünmeye bile başlamıyor ve bu çok büyük bir hata.

Oyununuz için kesin bir yönünüz olduğunda, pazarlama stratejinizi planlamaya ve uygulamaya başlamalısınız. Stratejinizin bir parçası olarak yapmayı düşünebileceğiniz birkaç şey şunlardır:

Hedef demografinizi araştırın

Özellikle oyununuzu oynamak istediğiniz kişilere yönelik pazarlama stratejilerini inceleyin.

Hedef kitlenizle bulundukları yerde tanışın.

Bu, bir Twitter, Facebook, Reddit, Youtube, Twitch veya Instagram profili oluşturmak ve onları projeniz hakkında bilgilendirmek ve heyecanlandırmak için bir içerik stratejisi geliştirmek anlamına gelebilir.

Oyununuz için bir bilgi merkezi olarak hizmet verecek bir web sitesi oluşturun.

Web sitenizi tüm sosyal medya hesaplarınıza bağlayın, oyununuzun videolarını ve ekran görüntülerini ekleyin, oyununuzun ayrıntılı bir açıklamasını ve hangi platformlar için olacağını ekleyin, insanların sizinle iletişim kurması için bir yol ekleyin ve bir indirilebilir dosya ekleyin basının kullanması için medya kiti.

Bir geliştirici blogu veya vlog oluşturun.

İnsanlara perde arkasındaki geliştirme süreciniz hakkında bilgi verin. Onları yolculuğa davet edin ve oyununuzun erken görüntüleri ve fotoğraflarıyla ödüllendirin.

Tahliyeden birkaç ay uzaktayken basına haber vermeye çalışın.

Onlarla e-posta yoluyla iletişime geçin ve oyununuzu anlatan bir parça yazmak veya video yapmak isteyip istemediklerini sorun. Bir makalenin veya videonun tamamını yapmaya istekli değillerse, sosyal medyada bir gönderi yapıp yapamayacaklarını sorun.

Umarım bu makale, kendi başınıza bir oyun yaratmanız için yeni bilgiler ve ilhamlar kazanmanıza yardımcı olmuştur. Her yıl binlerce insan oyun yaratıyor ve yayınlıyor, yani onlar yapabiliyorsa siz de yapabilirsiniz.

Dilerseniz Bir Sonra Ki Blog Sayfalarımıza Göz Atabilirsiniz..

Görüşmek Üzere Hoşçakalın WebOdasıyla Kalın..

Yorum Yap