Programlama Nedir ?

 Programlama Nedir ?
Okunuyor Programlama Nedir ?

Bu blog programlamaya yeni başlayan kişilere rehberlik etmek ve programlama nedir sorusuna değinmek için açılmıştır.Yazımızın hepsini okumayı unutmayın.

Öncelikle programlama öğrenmek için programlama mantığını ve algoritma nedir sorusuna değinmeden geçmek mantıklı bir sonuç olmaz. Nihayetinde programlama bir mantıkla , bu mantığın arkasında ise bir algoritma bulunduğunu unutmamak gerekir.

Günlük hayatımızda hepimizin kullandığı teknolojik aletlerden , akıllı cihazlara , Iot teknolojisiyle çalışan (Internet of Things) cihazlara kadar aklınıza gelebilecek bir çok cihazda programlama mevcuttur.

Bu makinelere bir problemin çözülmesi istenir, basit bir örnekle ekrana bir harf gelmesi için klavyeden bir tuşa basarız. Problemi makinenin çözmesini bekleriz. Biz bu tuşa bastığımızda arkada çalışan kodlar sayesinde ekrana bir harf gelir. Problem çözülmüştür ve makine başarılı bir şekilde problemi alt üst etmiştir 😀 ilk olarak şuna değinelim. Biz tuşa bastığımız zaman, makine programlanmamışsa ekrana harfin gelmesi tabi ki mantıksızdır bu gerçekleşirse bunu yapan bilmelisiniz ki uzaylıdır :D. Şaka bir yana tuşa basıldığında makineye ne yapması gerekiyorsa gerçek hayattan soyutlanıp anlatılmalıdır. Kısacası makine aptaldır. Onu zeki bir nesne haline getiren insanlardır.

İçindekiler

Programlama Ne İle Yapılır ?

Programlamanın aklınıza gelebilecek çoğu cihazda farklı farklı algoritma yapısında programlama olduğundan bahsettik. Peki programlama ne ile yapılır diye soracak olursanız makineler ile insanlar arasındaki iletişimi sağlayan programlama dilleri ile yapılır.

İlk olarak bugünkü kullandığımız kompleks programlama dilleri yoktu tabi. Öncelikle makine dili vardı. Makine dili doğrudan bilgisayar işlemcisinin anlayabildiği ve çalıştırabildiği en temel programlama dilidir. Bu olay dolaylı bir şekilde olsa da aslında halen makine dili kullanıyoruz. Makine dili bilgisayarın anlayabileceği bir hiyerarşi yapısında olmasına karşın açıkçası bizler için pek öyle değildir. O yüzden makine diline çevrilebilen programlama dilleri geliştirildi. Bizim programlama dilleri ile yazdığımız kodlar bilgisayarın anlayabileceği bir şekilde (makine dili) çeviriyor ve işlem gerçekleşiyor.

Fotoğraf üzerinden anlatılmak gerekirse.

Assembler dilinen makine diline

Resimde de görüldüğü gibi sol tarafta programlama dilinde yazmış olduğumuz kodlar (Programlama dillerini aşağıda daha ayrıntılı anlattık) bilgisayarın anlayabileceği dile yani makine diline çevriliyor. Bu dönüştürme işlemini yapan 2 eleman karşımıza çıkıyor.

Derleyici

Derleyici (Compiler)

Yüksek seviyeli programlama dili ile yazılan kodları kaynak kodlarını makine diline çeviren programdır.

Derlemenin Amaçları şunlardır ;

  • Kaynak kodları makine diline çevirmek
  • Programın kaynak kodlarındaki syntax yani söz dizimi hatalarını bulmak.

Yorumlayıcı (İnterpreter)

Aynı şekilde yüksek seviyeli programlama dili ile yazılan programın kaynak kodlarını makine diline adım adım dönüştüren programdır.

Yorumlayıcının bir özelliği tüm programın çalıştırılabilir bir kodunu üretmek yerine programı makine diline çevirerek hemen çalışmasını sağlar. Derleyici ile yorumlayıcının farkı da budur. Program her ne zaman çalışırsa makine dilindeki karşılığı tekrar oluşturulur ve çalıştırılır.

Eğer Assembly kullandıysanız kafanız ilk başlarda illaki karışmıştır. Ona da değinmeden geçmek olmaz. İlk olarak insanlar haliyle makine dilleri ile programlama yapıyorlardı. Daha sonra gelişerek Assembly diline geçiş sağlandı. Assembly dili, makine dili ile kod yazmanın daha kolay ve anlaşılabilir kısa yoludur.

Programlama Dilleri Nelerdir ? Seviyeleri Nelerdir ?

Öncelikle programlama dillerinin 3 seviye olduğunu söyleyebiliriz.

Bunlar ;

  • Yüksek Seviyeli Programlama Dilleri : Konuşma diline yakın olan dillere yüksek seviyeli programlama dilleri denir.Visual Basic,Pascal örnek verilebilir.
  • Orta Seviyeli Programlama Dilleri : Makine dili ve konuşma dili arasında olan dillere orta seviyeli programlama dileri denir.Örnek olarak C,C++,C#,Java.
  • Düşük Seviyeli Programlama Dilleri : Makine diline yakın olan diller.Assembly ve makine dilleri bunlara örnek verilebilir.

Bu bağlantıdan programlama dillerinin hangi amaçlar için kullanıldığını yazan kısa bir konuya gidebilirsiniz.

Son olarak geçtiğimiz yıllar ve bu yıl arasında (2020) programlama dilleri kullanılma istatistiği şu şekilde

Programlama Dilleri Kullanılma İstatistiği

Bugünkü bloğumuzda Programlama Nedir? konusunu ele aldık umarım beğenmişsinizdir buradan websitemizin instagram hesabına ulaşabilirsiniz kalın sağlıcakla.

Yorum Yap