Son 10 Yılın En iyi 5 Teknolojik Gelişmesi

 Son 10 Yılın En iyi 5 Teknolojik Gelişmesi
Okunuyor Son 10 Yılın En iyi 5 Teknolojik Gelişmesi

Geçtiğimiz çeyrek yüzyıl; iş, sosyal ve günlük hayatlarımıza sayısız teknolojik yenilik getirdi.

NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı’nın en teknolojik ekip üyesi Curiosity, 26 Kasım 2011’de Mars’a konuşlanmak üzere fırlatıldığından bu yana teknolojinin hızla ivme yaptığı bu süreçte, yalnızca yaşam biçimlerimiz ve alışkanlıklarımız dönüşüme uğramadı. Oxford Üniversitesi akademisyenleri arasında yer alan ve aslında yaşadığımız dünyanın bir simülasyon olduğunu ileri süren Nick Bostrom gibi profesörlerin çığır açan çalışmaları ile bilimsel alanların metotları da form değiştirdi.

Peki 2020’ye adım atmaya çok yaklaştığımız bu günlerde son 10 yılda teknoloji gündemini en çok meşgul eden başlıklar neler oldu?

İşte geçtiğimiz 10 yılda bilim ve teknoloji dünyasında en çok konuşulan ve tartışılan 5 farklı gelişme:

İçindekiler

Yapay Zekâ (Artificial Intelligence)

Tarihçesi yarım asrı geçen yapay zekâ teknolojisi, son 10 yılda sayısız şirketin önemli kaslarından biri hâline geldi. Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz yapay zekâlı kahramanlar; sağlıktan eğitime, finanstan endüstriye birçok alanda işlev kazandı.

Yapay zekâ teknolojisinin serüveni, bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in 50’li yıllarda “Makineler düşünebilir mi?” sorusuyla başladı ve kaynağı bu itici güce sahip soru olan bilimsel evrimlerle, yapay zekâ diyalog sistemleri de (chatbot) hayatlarımıza giriş yaptı. Bugün; istihbarat ve analiz, bilgi yönetimi, görüntü tanıma, güvenli haberleşme gibi pek çok alanda yapay zekâ teknolojileri rol oynuyor.

Otomatikleştirilmiş muhakeme, evrimsel hesaplama, makine öğrenimi gibi alt dalları olan yapay zekânın son 10 yıldaki dikkat çeken örnekleri arasında; Apple’ın Siri’si ve Google’ın kişisel asistanı Google Now, Boston Dynamics’in insansı robotları ve Tesla’nın sürücüsüz otonom araçları yer alıyor.

Büyük Veri

İş dünyasında büyük yankı uyandıran Büyük Veri teknolojisi, son yıllarda şirketlerin kurumsal DNA’sının ayrılmaz parçası oldu. Hemen her CEO’nun radarında olan Büyük Veri teknolojisi; ağ günlüklerinden video paylaşımlarına, sosyal medya yayınlarından internet istatistiklerine, farklı kaynaklardan elde edilen tüm verileri, anlamlı ve işlenebilir bir biçime dönüştürmeyi sağladı.

Özellikle sosyal paylaşım sitelerindeki kullanıcı davranışları, Büyük Veri teknolojisi ile beraber şirketlerin pazarlama stratejilerini belirlemesi adına büyük rol oynadı ve kullanıcı tercihlerinden elde edilen verilerin sağladığı korelasyonlar da Wal-Mart ve Amazon gibi şirketlerin satış grafiklerini doğrudan etkileyen başlıklar arasına girdi.

Blok Zinciri (Blockchain)

İlk kez 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kavramsallaştırılan ve 2010’lu yılların başında büyük gelişme göstererek önemli bir gündem maddesine dönüşen Blok Zinciri, kripto-para birimi bitcoin’in çekirdek bileşeni olarak uygulandı ve böylece bitcoin herhangi kurumsal bir otoriteye ihtiyaç duymaksızın çift harcama (double spending) problemini çözen ilk dijital para olarak teknoloji gündemine oturdu.

Farklı ve birçok bilgisayar üzerindeki işlemlerin kaydı için kullanılan, dağıtılmış ve halka açık dijital defteri ifade eden Blok Zinciri, son 10 yılın en sansasyonel teknolojik girişimlerinden biri oldu.

Arttırılmış Gerçeklik

Algıladığımız tüm fiziksel nesnelerin, bilgisayar kaynaklı algısal bilgilerle (grafik, video, ses vb.) geliştirilerek, gerçek zamanlı ve etkileşimli deneyim sunan Arttırılmış Gerçeklik, en popüler dönemini 2016’da PokemonGo uygulamasının piyasaya sürülmesi ile yaşadı. Dünyada 100 milyondan fazla indirilen oyunun yanı sıra IKEA’nın müşterilerine satın almak istedikleri ürünlerin herhangi bir mekândaki duruşunu görselleştiren IKEA Place uygulaması da Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin mevcut gerçeklikteki yeri hakkında daha fazla bilgi sağladı.

Ayrıca; Google ve Microsoft gibi dev şirketlerin, Arttırılmış Gerçeklik tabanlı ürünleri Google Glass ve HoloLens ardından bu alandaki çalışmalarına devam ettiği biliniyor.

Drone Teknolojisi

Ticari faaliyetlerin yeni gündemi: drone teknolojisi. Taşımacılık, sigorta, medya, eğlence, tarım, telekomünikasyon gibi birçok alanda rol sahibi olan bu teknoloji, son 10 yılda büyük ilerleme sergiledi.

Günümüzde drone destekli proje ve çözümlere ait piyasa değerinin 127 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Şirketlerin, hem yeni iş ve operasyon çözümlerine hem de farklı ihtiyaçlarına cevap veren teknoloji gelecekteki sermaye projeleri adına büyük potansiyel taşıyor.
KAYNAK: https://www.garantibbva.com.tr/tr/blog/teknolojik-gelismeler.page

Yorum Yap