Tuz çölleri, gölleri ve göletleri gibi çeşitli su kütlelerinin bulunduğu düz ve geniş alanlardır. Uzun yıllar yağmurun yağmaması sonucu, yüzeydeki su buharlaşır ve geriye yalnızca tuz ve mineraller kalır. Bu alanlar, güneşin altında parlayan beyaz denizler gibi görünür ve büyüklükleri görenleri kendine hayran bırakır.
Fakat bu düzlüklerin üzerinde ortaya çıkan bal peteği desenleri, manzarayı daha da büyüleyici kılar. Peki bu desenlerin sebebi ne olabilir? Neden hepsi özellikle bal peteği desenine sahip? 🤔
Tuz çölü desenlerinin oluşumu, uzun yıllardır bilim insanlarının dikkatini çekiyor ve birçok soru işareti doğuruyordu. Yapılan araştırmalarla, bu desenlerin nasıl oluştuğu ortaya çıktı.
Son çalışmalara göre tuz çöllerinde görülen bal peteği desenleri, yüzeyin hemen altında bulunan tuzlu suyun hareketi ile oluşur. Hareket, tuzlu su ve daha az tuzlu suyun yoğunluk farkından kaynaklanan bir tür konveksiyon akışıyla gerçekleşir.
Bunun nasıl gerçekleştiğini basitçe açıklayalım: Örneğin daha az yoğun olan sıcak su yüzeye doğru yükselirken, daha yoğun olan soğuk su dibe çöker. Benzer şekilde tuzlu su daha yoğun olduğu için dibe çekilirken, daha az yoğun olan tatlı su yukarı çıkar.
İşte sürekli devam eden bu akış, tuz çölünün yüzeyinde yuvarlanan su sütunları oluşturur ve bu da aynı türde desenlerin ortaya çıkmasına olanak sağlar.
Peki neden başka bir şekil değil de çokgen? Çünkü sütunlar, birden fazla akış aynı anda gerçekleştiğinde birbirlerine baskı yapar. Bu nedenle oluşan şekiller bal peteği desenlidir. Eğer konveksiyon akışı tek düze olsaydı, işte o zaman dairesel şekiller görmemiz mümkün olabilirdi.
Kaynaklar:
– Science ABC
– Nottingham Trent University
Webodası’nı X’te takip et, haberleri kaçırma!
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli