Yapay Zekâ (Artificial Intelligence- AI) Nedir? Ne Değildir?

 Yapay Zekâ (Artificial Intelligence- AI) Nedir? Ne Değildir?
Okunuyor Yapay Zekâ (Artificial Intelligence- AI) Nedir? Ne Değildir?

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Nasıl Çalışır? Algoritma Nedir? Yapay Zeka Bir Kurtuluş Mu Yoksa Bir Son Mu? Bilgi Nedir? Veri Nedir? Teknolojik Gelişmeler Ne Durumda? Yapay Zeka Ne Değildir? Yapay Zeka’da Etik Kavramı Önemli Midir?

Herkese merhabalar… “Bilgi” çağımıza damgasını vuran bir terim olmaktan da öte, yeni bir teknoloji olma yolunda hızla ilerlemektedir. Genellikle bilgi bilgisayarda depolanmış bir varlık gibi düşünülür. Biliyorsunuz ki tarihte teknolojinin en hızlı geliştiği bir yüzyılda yaşıyoruz. Ve teknoloji denince de akla ilk gelen şey literatürde ‘’ Artificial İntelligence’’ adıyla geçen ‘’Yapay Zeka’’dır.

Bu konu hakkında sayfalarca yazı yazılabilir, fakat ben tanımsal ve anlamsal açıdan kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak için genel bir özet şeklinde konuyu irdeleyeceğim. ‘’Yapay Zeka’’ adı duyulduğunda çoğumuzun kafasında robot, yazılım, teknolojik makinalar gibi vs. şeyler canlanır. Dilerseniz, gelin durumu bir de kısa bir detayla değerlendirelim. Yapay zekayı literatürdeki tanımlamalar çerçevesinde yorumlarsak; ‘’ bilgisayarların ve robotların insan gibi düşünmesini sağlayan, var olan durumu gözlemleyerek ve bu gözlemi daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda işleyerek çalıştıran, yani; “akıllı davranış” olarak adlandırdığımız davranışları gösterebilen sistemlerin bütünüdür.

Tüm bu tanımların veya farklılığından hareketle Yapay zekanın iki temel fikir yapısıyla ilgili olduğu söylenebilir. Bunlardan birincisi; zekanın ne olduğunun anlaşılabilmesi için düşünce sürecinin araştırılması, ikincisi ise bu sürecin bilgisayarlar, robotlar vb. aracılığıyla gösterilmesi ve somutlaştırılmasıdır.

Tabi durumu bilimsel çerçevede değerlendirdiğimizde bir sorun görmüyoruz. Fakat işin bir de insanlar tarafından yorumlanması kısmı var. Bu yorumlamalarda kimi insanlar Yapay Zekanın, insanlığın sonunu getireceğine inanırken, kimi insanlar ise bunun bir kurtuluş olduğunu var sayarlar. Öncelikle, şunun bilinmesi gerekiyor; yapay zeka fikri yakın bir tarihte ortaya atılmış bir sistem. Bundan dolayı olabilir ki, konu hakkında yorum yapan insanların çoğu konuya yeteri kadar vakıf değiller veya kulaktan dolma bilgiler üzerinden yorumlarda bulunmaktadırlar.

Şahsen ben yaptığım araştırmalar sonucunda yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğine inanmıyorum. Bunu icat eden varlık insanoğluysa, yapay zekanın daha üstünde bir zeka ile, elindeki yapay zekayı yönlendirir veya yönetebilir. İşin etik kısmıyla alakalı da halk tarafından bilimsel dünyaya ayrı bir olumsuz eleştiri söz konusu. Eğer bilim çerçevesinde bu iş yapılacaksa, kültürel normlara ve kültürel çevreden gelen, gelenek-göreneklere dayalı olgulara yapay zekanın karşı olması bunun durdurulması gerektiğini göstermez. Yapay Zeka, bilim kültürü çerçevesi içerisinde gerçekleştirilmesi gereken çalışmaların bütünüdür. Algoritmaların ve parametrelerin, insanların kontrolü altında oluşturarak geliştirdikleri bu çalışmaların ‘’Kaos projeleri’’ düşkünleri tarafından ortaya atılan kaos senaryolarının gerçekliğini düşünerek kontrolden çıkacağını düşünerek yorum yapmak, pek de aklı-selim bir fikir olmaz.

Yapay Zeka Sophia

Peki, Yapay Zekaya bu kadar yatırım yapılmasının ve bu kadar ihtiyaç duyulmasının sebepleri nelerdir?

En basit şekilde ifade edersek;

Çok daha fazla erişilebilir veriye ilişkin daha kapsamlı bir anlayış sunar.

Aşırı düzeyde karmaşık veya olağan görevleri otomatikleştirmek üzere tahminlere güvenme, Güvenlik ihlallerini tespit etmek ve engellemek, Kullanıcıların teknoloji sorunlarını çözmek, Üretim yönetimi çalışmalarını azaltmak, Onaylanmış satıcıların kullanımında şirket içi uyumu ölçmek gibi başlıca sebepleri sıralayabiliriz.

Yapay Zekayı kullanmaya iten nedenlerden bahsedecek olursak;

Uygun fiyatlı, yüksek performanslı bilgi işlem özelliği kolayca erişilebilir olması, Eğitim için yüksek miktarda veriye erişilebilir, Uygulanan Yapay Zekâ, rekabet avantajı sağlar.

Tesla’nın yüksek seviye Yapay Zeka ile üretmiş olduğu aracı

Son olarak bu alanda öncü çalışmaları gerçekleştiren kurumlardan bahsedecek olursak; MIT (Massachusette Technical University), Baidu, Tesla gibi vs. kurumları sıralayabiliriz. Bu özet mahiyetindeki yazım umarım siz okuyucularım için aydınlatıcı olmuştur.

MIT Üniversitesi logosu

KAYNAKÇA

https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence

https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_neural_network

https://www.britannica.com/technology/artificial-intelligence

Yorum Yap
Yapılan Yorumlar
1