Framework Nedir? Framework yapı, çatı ve iskelet anlamlarına gelmektedir. Framework yazılımcıların işlerini kolaylaştıran, hazır kod parçalarının birleşmesiyle oluşan kütüphanelere sahip yapılardır. Önceden test edilmiş, denenmiş ve üzerinde oynama yapılabilir kod dokümanlarından oluşmaktadır. Bu sayede sıfırdan kod yazmak yerine hazır bulunan kodların üzerinde değişiklikler yaparak istediğimiz yapıyı hızlı bir şekilde oluşturabiliriz. Çoğu web sitesinde, bilgisayar sistemlerinde, programlarda ve mobil uygulamaların arka planında kullanılmaktadır.
İçindekiler
Framework Kullanım Avantajları
- Web uygulaması için dizin oluşturup index.html yazmak gibi aşamalardan kurtulmamızı sağlar.
- İskelet yapıya hazır elinizde olacağı için esas konuya odaklanmanıza yardımcı olur.
- İş yükünü hafifletir.
- Daha önceden test edildiği için güvenilirdir.
- Ekip olarak verimli bir şekilde proje geliştirmeyi sağlar.
- Sürekli olarak geliştirildiği için günceldir.
Framework Kullanım Dezavantajları
- Öğrenmeniz zaman alacağı için zor gelebilir.
- Hazır bir yapıya sahip olacağınızdan dolayı programlama bilgileriniz gerileyebilir.
- Projenin performansını yavaşlatabilir.
- Tek bir yanlışınızda dahi hata verir.
Örneğin PHP de kullanılabilen Laravel web uygulamaları geliştirmek için tasarlanmış ücretsiz açık kaynak kodlu PHP web uygulama iskeletidir. Dizi ya da veritabanı sonuçlarını kolayca sayfalayabilmektedir. İçerisinde kimlik doğrulama ile ilgili hazır yapı bulunur. URL değişiklerinin projenin genelinde kullanılan linklerde otomatik olarak görülmesini sağlar. PHP dilinin kendisi de bir şablon dili olarak tercih edilebilir. XSRF web sitenizi hedef alan kötü niyetli exploit türleri için güvenlik açığına hazır çözümü bulunmaktadır. Uzun süren işlerde queue kütüphanesine sahiptir. Çoklu dil desteği bulunmaktadır.
Bunun gibi birçok framework mevcuttur. Önemli olan sizin işinize yarayacak en uygun frameworkü kullanmaktır.
Frameworkün içerisinde MVC yapılar bulunmaktadır. MVC (Model, View, Controller) bölümlerinden oluşur. Bu da yapılan işin daha düzenli ve okunaklı olmasını sağlar. Mvc, yazdığımız uygulamanın iş mantığı ile kullanıcı arayüzünü birbirinden ayıran, uygulamanın farklı amaçlara hizmet eden kısımlarının birbirine girmesini engelleyen yazılım mimarisidir. MVC desenini Asp.Net teknolojisi ile birleştirmesi ile popülaritesi daha da artmıştır.
Bugünkü yazımızda framework nedir? sorusunu cevapladık. Güncel konulardaki yazılarımızı okuyabilirsiniz. Dilerseniz linkteki videodan konu tekrarı yapabilirsiniz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli