21.’yyda Kripto Madencilik Nedir ?

 21.’yyda Kripto Madencilik Nedir ?
Okunuyor 21.’yyda Kripto Madencilik Nedir ?

21.yy’ın ilk çeyreğinin bitimine birkaç yıl kalırken, piyasayı sarsan Kripto Madencilik, yeni bir iş kapısı olarak çoğu kişinin ilgisini çekti. Kripto Madenci olmak, uzun vadede çok para kazanmayı vaat eden bu sistemin diğerleri gibi bilgi sahibi olunmadığı sürece zararlı çıkacağınızı unutmayın.

Bugün sizlerle Kripto Madencilik ve sistemin işleyişinden bahsedeceğim.

Kripto Madencilerin çıkardığı para birimlerinden BitCoin

Kısaca bir açıklama yapmak gerekirse; Blockchain’de kripto para imalatı ve transferleri için yapılan matematiksel doğrulama işlemlerinin tümüne kripto para madenciliği ismi verilmektedir. Bu işlemlerin yapılmasında işçi görevini gören cihazlara (donanım / sisteme) madenci denir.

Blockchain’in kendi sitesinden bilgi almak için Blockchain

Tabi bunlarda kendi içlerinde belirli kapılara açılmaktadır;

  • ASIC Madenciliği
  • Cpu Madenciliği
  • Gpu Madenciliği

İçindekiler

ASIC Madenciliği

‘ Tek bir işe odak at ve sadece onu yap’ düşüncesi size uyuyorsa ASIC Madenciliğini seveceksiniz;

Uygulamaya Özel Tümleşik Devre (ASIC) 

Uygulamaya Özel Tümleşik Devre yada İngilizce ismiyle (application-specific integrated circuit) (ASIC) yalnızca tek bir amaç için varolan bilgisayar donanımıdır. Kripto madenciliği için tasarlanan bu sistemler yalnzıca bitcoin ve benzeri kripto paraları çıkarmak için gereken hash algoritmalarını çalıştırır.  

Hash Algoritmaları: 

Hash algoritmaları veya fonksiyonları herhangi boyutta bir veriyi alıp üzerinde matematiksel işlemler uygulayıp onu sınırlandırılmış bir boyuta getirmek için kullanılır. Örneğin, SHA-256 fonksiyonu istenilen boyutta veriyi alıp 256 bitlik bir veriye dönüştürebilir.

ASIC’in İşlevi Nedir? 

ASIC’ler baya bir süredir bizimle gibi gözükseler de asıl durum bu sektörün baya genç olduğudur . Bitcoin ASIC ilk kez 2013 yılında satıldı ve o vakitten beri ASIC madencileri Litecoin ve Dash gibi farklı kripto paralar ürettiler. Bu madencilik türünü öyle veya böyle en kısa haliyle şunun gibi özetleyebiliriz: kripto paralar finans endüstrisini altüst etti, ASIC’ler ise kripto para endüstrisini. 

ASIC’ler blockchain ağının güvenliğini sağlama işini mükemmel halleden bir endüstri haline gelmişti ancak deli dehşet enerji harcadıklarını hesaba katmayı unutmamak lazım.

ASIC donanımı oluşturmak mümkün olsa da, bunun için sadece programlama becerisine değil, donanımsal becerilere de sahip olmanız gerekiyor. Şu an piyasada bazı coinlere özel olarak imalatı yapılmış makineler bulunuyor. Ayrıca Bitcoin madenciliği için ayarlanmış bir makine Bitcoin ve aynı şifreleme algoritmasına sahip diğer coinler için de kullanılabilir. Mesela SHA256 tabanlı Antminer makinesi Litecoin madenciliği için de kullanılabilir çünkü Litecoin de SHA256 algoritmasına sahip bir coin.

Tabi ki diğer madencilik türlerinden olan (Gpu / Cpu) madenciliği ile karşılaştırmak pek akıl işi değildir çünkü ASIC’ler yalnızca madencilik odağı ile çalışırken Cpu / Gpu’lar ise diğer işlerinizi de görürler.

ASIC’in Çalışma Sistemi Nedir?

Birincil olay olarak madencilik komplike matematik hesaplamaları yaparak gereken değeri bulma yarışıdır diyebiliriz. Madencilik cihazları (CPU, GPU, ASIC) hash fonksiyonunu halledebilmek için uzun uzadıya matematik işlemi gerçekleştirmek zorunda. Hash fonksiyonunu ilk çözen madenci yaptığı işlemin karşılığında ödül alıyor. Aynı algoritmayı ne kadar fazla kişi çözmeye kalkışırsa algoritma kendisini o kadar zorlaştırıyor. Çünkü algoritmanın çözülmesi için zaman alt sınırı var ve her iki tarafında kazanması lazım. 

Şuan ki zamandan algoritmalar zorlaştı çünkü biraz önce bahsettiğimiz gibi çözmeye çalışan insan sayısı arttıkça algoritma kendini zorlaştırıyor ve zorluk arttıkça gereken bilgisayar gücü de artıyor. Tabiki burada ASIC’ler madencilerin yardımına koşuyor. ASIC’ler mükemmel oranlarda bilgisayar gücü sunuyorlar ve onlara sahip olan madencileri bir adım öne getiriyorlar. Tabi ki bu yetmiyor veişler zorlaştıkça, daha çok ASIC ağa bağlandıkça, algoritmalar daha da zorlaşıyor ve bir noktadan sonra kazanmak için binlerce ASIC’i aynı anda çalıştırmak gerekiyor.  

Tabi ki ASIC Madenciliğinin belli dezavantajları vardır;

  • Maliyetli Makinelerdir.
  • Doğa dostu değillerdir.
  • Merkezileşmeye yol açar.

Cpu Madenciliği

Kripto para piyasasının atası sayılan BitCoin, ilk olarak bu yöntemle çıkarılmış ancak ASIC’lerin işin içine girmesiyle Cpu önemini kaybederek Kripto Madencilik için 2. yada 3. tercih olarak seçilmeye başlandı.

CPU madenciliği dijital para işlemlerini tasdikleyip blok zincire kaydetmek için Merkezi İşlemci Ünitesi (CPU) çekirdeklerini kullanan protokole denir.

Tabi hala bazı kripto paralar Cpu ile çıkartılsa bile liderler kadar ön planda değil ve çoğu vakit borsada bile gözükmezler. İlerleyen zaman diliminde görevleri kripto para çıkarmaktan, Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) madenciliği olmuştur. Tabi bu size binlerce lira kazandırmayacaktır ancak tek tük giderlerinizi karşılamak için iş görür.

  • Kendi bilgisayarınızdan yapabilirsiniz.
  • Maliyeti düşüktür.
  • Gpu desteği ile daha fazla kazandırır.

Cpu Madenciliği Ne Kadar Karlı ve Bize Neler Lazım?

Olayların ilk başladığında basit bir bilgisayar ile 50 BTC kasılan vakitlerin üzerinden çok su geçti ve artık kazanmak her zamanınkinden zor. Kısa vadeli olarak kazançlı bir iş değildir ve elinizde sağlam bir Cpu yoksa zarara uğramanız muhtemeldir.

Gpu Madenciliği

Bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileri Grafik İşlemci Birimi (GPU) olarak adlandırılmaktadır. GPU madenciliğinde, ekran kartlarının işlemcileri hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulandığı madencilik türüne Gpu Madenciliği adı verilir. Grafik kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine göre çok daha güçlüdür ve hesaplama odaklıdır. Bu nedenle Ethereum, Zcash gibi İş Kanıtı madenciliği tabanlı kripto paraların işlemlerinin tasdiklenmesinde grafik kartları kullanılmaktadır. Kripto Madencilik için 2. Gözbebeği denebilir.

Ekran kartları, ASIC cihazlara göre çok da uygun fiyatlıdır. Şunuda bilmekte fayda var, madenciler, birden fazla ekran kartını bir araya getirerek “Rig” adı verilen birden fazla ekran kartının bir araya getirilmesiyle oluşan cihazlar kullanmaktadır.

GPU madenciliğinin iyi yanları: 

  • Çok amaçlıdır. – Ekran kartları sadece madencilik amaçlı değil diğer hesaplama işlemleri için de kullanılabilir. 
  • Kullanım Alanı Geniştir. – Ekran kartlarının kullanım alanlarının geniş olmasıyla farklı türlerde kripto para madenciliğine kolaylıkla uyum sağlarlar. 
  • Piyasa Alternatifi Çoktur. – Ekran kartları birçok bilgisayarla birlikte satılan ve piyasada bolca bulunan bir üründür. 
  • Ucuzdur. – Ekran kartlarının fiyatı performansına göre değişir.  

Tabi bu işçiliğinde sıkıntı yanları vardır;

GPU madenciliğinin kötü yanları: 

  • Yüksek miktarda enerji tüketimi yapar
  • Madencilik için en güçlü donanım olmaması (2. Gözbebeği )
  • Bazı kripto paraları desteklememesi 
  • Ağır ve hantal olmaları

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Daha çok yazı okumak için https://webodasi.com/‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yap