Localhost, bilgisayarlara kurulan ekstra yazılımlar sayesinde o bilgisayarı bir sunucu gibi kullanmamızı sağlayan işlemin adıdır. Özellikle web geliştiricileri ve web yazılımlarıyla ilgilenenler projelerini gerçek sunucularda çalıştırmak yerine ilk olarak Localhost’ ta projelerini test ederler. Projelerinizi, kurduğunuz Localhost ile güvenli bir şekilde test edebilirsiniz. Peki Localhost’ ta hazırladığımız projemizi sunucuya nasıl taşıyabiliriz?
İçindekiler
Localhost’ tan Site Taşıma
Bir web sitesinin Localhost’ tan gerçek bir sunucuya taşıma işlemi iki şekilde gerçekleştirilir:
- Manuel olarak Localhost’ tan taşıma.
- Eklentiler ile Localhost’ tan taşıma.
Manuel Olarak Localhosttan Taşıma
- Manuel olarak sitenin taşınabilmesi için öncelikle yerel WordPress veritabanının bilgisayara indirilmesi gerekir. İlk olarak http://localhost/phpmyadmin/ sitesindeki veri tabanınızı dışa aktar diyerek bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.
Dışa aktar dedikten sonra sağ altta “GİT” butonuna basarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
- Localhost’ ta ki web sitesi verilerinizi satın aldığınız Hosting’ e taşımamız gerekiyor. Bunun için FileZilla FTP programı gibi bir program kullanabileceğiniz gibi Hosting şirketiniz tarafından sunulan FTP istemcisini de kullanabilirsiniz. FTP’ ye bağlantı sağladıktan sonra, public_html klasörünün içine yükleyin.
- Cpanel üzerinden yeni veritabanı oluşturulmalı. Veritabanı oluşturmak için Cpanel üzerindeki MySQL Database bölümüne giriş yapılır ve “yeni bir veri tabanı tanımlayın” kısmı onaylayın.
MySQL Database alanına giriş yaptıktan sonra “yeni bir veri tabanı tanımlama” alanına geçiş yapıyoruz.
- Localhost üzerinde oluşturduğunuz veri tabanını içe aktarın. Birinci adımda oluşturduğunuz WordPress veri tabanını CPanel üzerinde yer alan phpMyAdmin ile içe aktarma işlemini gerçekleştirin.
- Web sitesinin URL yönlendirmesi yapılır. Bu işlem için PhpMyAmin’de yer alan veri tabanındaki wp_options tablosu açılır. Sonrasında ise gözat seçeneği ile Options_name dosyasına giriş yapılır. Buradan web sitesi URL’ si bulunur ve yeni satın alınan URL ile değiştirilir.
İlk resimde veri tabanımızı seçtik.
İkinci resimde wp_options dosyasını bulup seçiyoruz.
Bu adımdan sonra açılan dosyada site URL’ i ile satın alınan URL değiştirilir.
- wp-config.php dosyanızı yapılandırın. Bunun için hosting şirketinizin size sunduğu FTP istemcisini ya da FTP programlarından birini kullanabilirsiniz. Wp-config.php dosyanızı bulun ve burada yer alan kullanıcı adı ve şifrenizi daha önce oluşturduğunuz yeni veritabanı bilgilerine göre doldurun.
Eklentiler İle Localhost’ tan Taşıma
Manuel yerine eklentiler ile web sitesini taşımak istiyorsanız taşıma işlemini WordPress tarafından sunulan eklentiler ile gerçekleştirebilirsiniz. WordPress birçok eklenti sunuyor lakin en çok kullanılan eklentiler All-In-One WP Migration ve Duplicator eklentileridir.
All-In-One WP Migration, bu eklenti veri tabanı, medya dosyaları, eklentiler ve temalar dahil olmak üzere WordPress web sitenizi teknik bilgi gerektirmeden dışa aktarır.
Duplicator, sitenin tüm eklentilerini, temalarını, içeriğini, veritabanını ve WordPress dosyalarını paket adı verilen basit bir zip dosyasına birleştiren bir paket oluşturur. Bu paket daha sonra bir WordPress sitesini istediğiniz herhangi bir yere kolayca taşımak için kullanılabilir.
Bugünkü yazımızda Localhosttan hosta site taşıma işlemini anlatmaya çalıştık.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli