Repository Pattern Nedir?

 Repository Pattern Nedir?
Okunuyor Repository Pattern Nedir?

Repository Pattern Nedir? Kod yazmak göründüğü kadar kolay değildir. Büyük projelerde kod yazmak ise kontrol açısından daha da zordur. Düzenli ve planlı yapılmadığı sürece projenin sonu geldi demektir. Yazılımcıların en büyük sıkıntılarından biri kod tekrarıdır. Gereksiz tekrarların önüne geçmek; iş maliyeti açısından ve projede bir sorun çıkması halinde müdahale edilmesi yönünde oldukça önemlidir.

Repository Design Pattern, veritabanı sorumluluğunu üstlenen sınıfı tasarlarken bir standart üzerine oturtmayı hedefleyen ve Entity Framework gibi ORM (Object Relational Mapping) araçlarıyla kombine edilerek sorgusal anlamda az sayıda operatif metotla yüksek seviyede veri erişim imkânı sağlayan bir strateji üzerine kurulu tasarım desenidir.

Veritabanı işlemlerinden insert, update ve delete gibi işlemler yaparken her tablo için ayrı ayrı metot ve kod yazmamız gerekebilir. Örnek olarak 25-30 tablo sayısından oluşan bir veritabanımız olsun, biz bu tabloların her biri için insert, update ve delete kodlarını yazmamız gerekiyor. Bu da bizim için kod karmaşıklığı ve fazla iş yükü demektir. Bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak için Repository Pattern kullanmaktayız. Repository Pattern sayesinde kod karmaşıklığını ortadan kaldırırız, iş yükünü azaltırız ve hata payını en aza indirerek daha temiz kod yazabiliriz.

Repository Pattern Avantajları

  • Maintainability (sonradan bakım kolaylılığı) arttırır,
  • Unit-test yapabilmemizi kolaylaştırır,
  • Esnek bir mimari uygulamamızı sağlar,
  • Yeni gelecek modüller veya istenilen değişiklikleri kolayca entegre edebilmeyi sağlar,
  • Domain driven development’ın önünü açar.

Bugün sizlere repository pattern hakkında kısaca bilgi vermiş olduk.

Yorum Yap