Yanımızdan ayırmadığımız hatta ayıramadığımız şu teknoloji devrinde olmazsa olmazlardan olan cep telefonlarımızı her ne kadar istesekte istemesekte eskitebiliyoruz, gerek batarya ömrü olsun gerek donanım ömrü gibi, sebebini tahmin edebildiğimiz nedenlerden dolayı tabiri caizse telefonlarımız bize veda edebiliyor, bunun önüne geçebilmek için en azından biraz daha uzun ömürlü olabilmesi için bazı yöntemleri size aktaracağız.
Telefon Kullanım Ömrünü Uzatmak İçin 5 Farklı Yöntem
1-) Temizlemek / Temiz Tutmak
Gün içerisinde farkında olmadan kirli ya da temiz demeden ellerimizi telefona sürebiliyoruz, bu huyumuzdan vazgeçip telefona dikkatli ve özenli bir şekilde davranmamız gerekiyor çünkü; misal vermek gerekirse, yemek yedikten sonra elimizi yıkamadan telefonu ellediğimizde elimize yapışmış küçücük bir yemek parçası veya ekmek kırıntısı telefonumuzun şarj girişine, hoparlör çıkışının içine girebilir ve bu durumda telefonumuz bir daha şarj olmayabilir ya da bir daha ses vermeyebilir, bunun önlemini almak için de mümkün olduğunca ellerimizi temizledikten sonra telefonu elimize almalıyız. Amma velakin sadece bununla kalmayıp her gün işten eve ya da okuldan eve geldiğimizde telefonumuzu gözlük beziyle şarj girişini ve hoparlör çıkışını temizlemeliyiz, sebebi ise cebimizde veya çantamızda kaldıkları süre boyunca tozlar, telefonda bulunan deliklerden içeri nüfuz ederek cihazda bulunan donanıma yapışarak belli bir süre sonra bazı sıkıntılar yaşamamıza neden olur bu sorunu önlemek için şarj girişini kapatan bir kılıf almalıyız.
2-) Koruyucu Cam ve Kılıf Takmak
Bu söylediğim madde her ne kadar herkes tarafından biliniyor olsada değinmekte fayda olacağını düşünüyorum. Genellikle herkesin tongaya düştüğü bir gerçek var ki o da şu; “abi ben telefonuma gözüm gibi bakarım, ben diğerleri gibi değilim telefonumu asla düşürmem” deyip iki gün sonra yanlışlıkla da olsa düşürme gerçeği. Lütfen bu yazıyı okuduktan sonra sizinde böyle bir düşünceniz varsa ne olursun bu düşüncenizi değiştirip birazcık paranıza kıyıp düzgün, sağlam bir ekran koruyucu ve kılıf alın, inanın bana telefonunuz bir gün olur da düşerse ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.
3-) Geceleri Şarja Takmayın
Sabah kalktığınız da ekranda %100 ibaresini görmenin nasıl bir mutluluk ve güven verdiğini çok iyi biliyorum lakin her ne kadar güzel bir hissiyat versede bir o kadar da zarar verdiğini de söylemek gerekiyor. Bu zararları sıralamak gerekirse;
- Telefonun yaydığı radyasyona tüm gece boyunca maruz kalıyorsunuz (hele ki hemen yanınızda şarj oluyorsa) .
- Eğer telefonunuzu prize takıp yattıysanız bunu bir daha yapmamanızı öneririm çünkü; şarj kablonuzda bir temassızlık (adaptöre düzgün takamama ya da kablonuzun herhangi bir yerinde kopukluk olma durumu) varsa ve siz bunun farkında olmadan yatarsanız siz uyurken prizde bir kıvılcıma neden olabilir ve bu da mazallah evinizin yanmasına sebebiyet verebilir.
Not: Buraya radyasyonun zararları ile ilgili bir kaç bilgi aktarmak istedim çünkü kesinlikle kenara atılıp görmezden gelinmeyecek bir durum değil.
- Vücudunuzda kalıcı hasarlara sebebiyet verir ama bunu anlık olarak değil genellikle sonradan etkisini gösterir.
- DNA’ nızı ayrıştırıp parçalanmasına neden olacak kadar yüksek derecede enerji verir.
- Vücudunuzun herhangi bir yerinde veya yerlerinde kanser görülebilir.
4-) Bataryanızı Yormayın
Bu maddede söyleyeceğim taktikleri yaparak hem bataryanızın ömrünü uzatmış hem de şarjınızın hemen bitmesini engellemiş olursunuz.
- Ekran parlaklığını mümkün olduğunca minimum seviyede tutalım.
- Gereksiz yere konum servislerini açıp şarjınızı bitirmeyin.
- Telefonunuzu şarj ederken uçak modunu kullanın bu sayede hem daha hızlı bir şekilde şarj olacak hem de bataryanız fazla yıpranmayacak.
- Telefonunuzu şarja taktığınızda bataryanızı zorlayacak şeyler yapmayın (oyun oynamak, video seyretmek vb) .
- Telefonunuz çok ısındığında göz ardı etmeyin ve kısa bir süre dinlenmeye bırakın.
- Telefonunuzun duvar kağıdına siyah bir renk ya da tema koyun bu sayede telefonunuzun hızı bile artacaktır buna emin olun.
5-) Silmekten Çekinmeyin
5. ve son maddemiz olan bu öneride son açılan uygulamaları kapatmayı, kullanmadığınız uygulamaları, gereksiz fotoğrafları düzenli olarak kontrol edip silmeyi unutmayın ve ara sıra (haftada 2 kere) telefonunuzu yeniden başlatın bu maddede söylediklerimi yapmak telefonunuzun daha stabil ve hızlı çalışmasını sağlayacağına emin olabilirsiniz.
Bugünkü bloğumuzda Telefonların Kullanım Ömürlerini Uzatma Yöntemleri Nelerdir? sorusunun cevabını verdik umarım beğenmişsinizdir aşşağıda bırakacağım linkle daha fazlasını öğrenebilirsiniz kendinize iyi bakın sağlıcakla kalın🖐🖐🖐🖐.
Daha da fazlası için 👇👇👇
KAYNAKÇA 1-) https://www.youtube.com/watch?v=hD9ZVWJi_4k 2-) https://www.cevreportal.com/radyasyonun-zararlari-nelerdir/ 3-) https://www.youtube.com/watch?v=qEFnoCmlfXY 4-) https://www.youtube.com/watch?v=BB7ZuRgr6NQ