Bilgisayar Mühendisliği Vs Yazılım Mühendisliği

 Bilgisayar Mühendisliği Vs Yazılım Mühendisliği
Okunuyor Bilgisayar Mühendisliği Vs Yazılım Mühendisliği

Bugün ki yazımızda size Bilgisayar Mühendisi’ nin ve Yazılım Mühendisi’ nin ne olduğunu, ne iş yaptıklarını ve ayrıca aralarındaki bazı farklardan kısaca bahsedicez.

İçindekiler

Bilgisayar Mühendisliği Nedir ?

Bilgisayar Mühendisliği kısaca bilgisayar sistemlerinin yapısını, genel tasarımını, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanılabilmesi, ihtiyaç halinde gerekli yazılımların geliştirilmesi, donanım ve yazılım problemlerinin çözülmesinde büyük rolleri olan kişilere verilen unvandır.

Peki Yazılım Mühendisliği Nedir ?

Yazılım Mühendisliği kısaca belirli bir sistemli veya düzenli, ölçülebilir bir yaklaşımın yazılım geliştirme de, yazılımın oluşturulmasında ve bakımında uygulanmasıdır. Yani mühendisliğin yazılım versiyonudur diyebiliriz.

Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

İlk olarak bu konuya önce alınan bilgisayar ve yazılım derslerinden örnek vermek istiyorum. Bir üniversitenin yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümünde gösterilen Lisans Derslerini açın ve inceleyin. Derslerin yarısından fazlasının aynı olduğunu görebilirsiniz. Farklılıklardan bahsetmek gerekirse Yazılım Mühendisliği biraz daha yazılıma özel Profesyonel Yazılım Geliştirme, Yazılım Projesi Yönetimi gibi dersler bulunurken. Bilgisayar Mühendisliğinde ise bu derslerin yerini Elektrik ve Elektronik, Mikroişlemciler vb. gibi donanıma yömnelik dersler bulunur.

Bu durumda Bilgisayar Mühendisi, Bilgisayarın yapısıyla alakalı tüm dersleri görürken, Yazılım Mühendisi ise yazılıma odaklanır. Buradan şunu çıkabiliriz, eğer ben yazılımdan başka alana yönelmem sadece yazılım yapacağım, bilgisayarın donanımı beni ilgilendirmez diyorsanız tercihiniz Yazılım Mühendisliği olmalı. Ancak ben yine yazılımcı olacağım ama bilgisayar donanımına da hâkim olmak istiyorum diyorsanız veya donanımla ilgili bir konuda çalışmak istiyorsanız tercihiniz Bilgisayar Mühendisliği olmalıdır yani.

Aklınızda şöyle bir soru kalabilir: “Sektörde şirketler yazılım mühendisi mi yoksa bilgisayar mühendisi mi alıyor?” Aslında bu sorunun yanıtı çok basit. İşverenler asla ne mezunu olduğunuza bakmaz. İşveren eğer Veritabanı Uzmanı alacaksa bu konuda hangi veri tabanlarına (MySQL, SQL Server, MS Access, Oracle) ne kadar hâkim olduğunuz ile ilgilenir. Senin hangi üniversiteden kaç ortalamayla mezun olduğuna bakmaz. Önemli olan sizin bir konuda uzmanlaşıp kendinizi geliştirmenizdir.

Aynı zamanda Bilgisayar Mühendisleri iyi bir kod bilgisine sahip değil midir? Bu yanlış bir düşünce. Bilgisayar Mühendisleri de çok iyi kod bilgisine sahiptir.

Bu bilgileri verdikten sonra sizin hangi yönde uzmanlaşacağınız tamamen size kalmıştır. Algoritma temeliniz sağlam ise ve İngilizceniz de iyiyse halledemeyeceğiniz programlama dili yoktur.

Birçok şirketin iş ilanlarına baktığımızda İngilizce’yi iyi düzeyde bilen veya İngilizceyi iyi değil, çok güzel bilen gibi şartlar belirtiğini görürüz.
Bunun dışında yazılım geliştirici olmanın bir diğer şartı algoritmada iyi olmaktır. Algoritmaları pratik kurabilmek için matematik zekanızın da olması gerekir.

Bu yazımızda size Bilgisayar mühendisliği ile Yazılım Mühendisliğinin bazı farklarından bahsettik.Bir sonra ki yazımız da ise bir Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliğinde kendimizi nasıl geliştirmeliyiz hangi alanlar sektörde popüler, hangi alanlara yönelmeli gibi konulara da devam edeceğiz.Css Dersleri bulunan yazılarımızada buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle