Uzay Yolculuklarının Bize Kazandırdığı Buluşlar

 Uzay Yolculuklarının Bize Kazandırdığı Buluşlar
Okunuyor Uzay Yolculuklarının Bize Kazandırdığı Buluşlar

Merhaba arkadaşlar sizinle bugün Uzay Yolculuklarının Bize Kazandırdığı Buluşlar hakkında araştırmalarımı aktaracağım. NASA’da çalışan bilim insanları bugüne kadar 6 bin 300’den fazla teknolojik buluşa imza atmıştır.

İçindekiler

Asansörler ve Yürüyen Merdivenlerde Kullanılan Motor Teknolojisi

Ağırlığa göre otomatik olarak gücünü azaltıp yükselten motor teknolojisi uzay araştırmaları sonucunda geliştirilmiştir. Bu sayede ilerleme hızları, ağırlık ne olursa olsun stabil kalmaktadır.

MRI Teknolojisi

Kanser gibi hastalıkların teşhisini kolaylaştıran, iç organlarımızı detaylı bir şekilde incelenmesini ve görülmesini sağlayan, MRI teknolojisi uzay araştırmaları sırasında bulunmuştur. Uzay programları her zaman iyi ve detaylı görüntü içeren dijital görsellere ihtiyaç duydu. Gereksinimler sonucunda günümüzdeki tarama cihazlarının temelinin atılmasına sebep olmuşlardır.

Kablosuz Aletler

Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleri ilk kablosuz aletlerdir. “Neye niyet neye kısmet” desek yeridir 😀

Kablosuz Kulaklık

Nasa’da mühendis olan Adam Kissiah, iyi bir işitme cihazı yaratma isteğiyle NASA’nın elektronik algılama sistemlerini ve ses – titreşim sensörlerini kullanarak çalışmalar gerçekleştirdi. Çalışmalarının sonucunda 1970’lerin sonlarında başarılı oldu ve kulak protezini buldu.

Taşınabilir Bilgisayarlar

NASA’nın uzay programı için kullanılan dizüstü bilgisayar SPOC (Shuttle Portable On-Board Computer), ilk taşınabilir bilgisayar olan Grid Compass’tan uyarlanmıştı. Bu geliştirmeler de Grid Compass’ın yeni bir versiyonunun ticari olarak piyasaya sürülmesini sağladı.

Joystick

Bilgisayar oyunları oynarken kullandığımız joystickler ilk olarak Apollo Ay Aracı’nda kullanılmıştır. O zamanlar joysticklerin bu şekilde kullanılacağını kim bile bilirdi 🙂

Protezler

Nasa’nın insansız veya insanlı araçlarında yaptığı robotik geliştirmeler sayesinde engelli kişilerin kullandığı protezlerin daha kullanışlı olmasını da sağlamış oldu.

LED’ler

Kırmızı LED’ler uzayda bitki yetiştirmek ve insanları iyileştirmek için kullanıldı. Ve böylelikle tıbbi cihazların geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

Duman Sensörü

İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirildi.

Mouse

1960’larda Nasa’da bir araştırmacı, bilgisayarı daha verimli kullanmak ve bilgisayardaki verileri daha kolay bir şekilde yönlendirebilme fikriyle mouse icadına zemin hazırlamış oldu.

Cep Telefonu Kameraları

90’larda, uzay araçlarında kullanılmak üzere daha küçük ve işlevsel kameralar geliştirilmeye çalışıldı. Şu anda kullandığımız cep telefonu kameralarının nereden geldiğini artık siz de biliyorsunuz.

Evet arkadaşlar Uzay Yolculuklarının Bize Kazandırdığı Buluşlar ile ilgili bir kaç örneğe değinmiş olduk. Umarım sizi şaşırtabilmeyi başarmışımdır. Sizlere bununla ilgili youtube linki bırakıyorum izleyebilirsiniz. Ya da birbirinden güzel blog yazılarımızı okumak için linki tıklayarak içeriklerimize bakabilirsiniz. Beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayınız.

Hoşça Kalın 🙂

Yorum Yap