IPTV NEDİR?

 IPTV NEDİR?
Okunuyor IPTV NEDİR?

Hadi arkadaşlar bugünde birlikte yeni nesil televizyon IPTV den bahsedelim…

Iptv internet protocol television kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu kelime birleşimi aslında IPTV’nin alt yapası hakkında da bilgi veriyor. IPTV’nin alt yapısında mutlaka bir internet alt yapısı olması gerikiyor. Aslında yapılan iş televizyon yayıncılığının internet üzerinden geçmesi durumudur. Yani uydudan,karasal yayından değil internet ortamından gelen televizyon yayıncılağına IPTV diyiyoruz. Artık modem ışığını daha fazla dikkat etmeliyiz.😆😊

Ayrı bir parantez olarak dikkat edilmesi gereken bir hususda var. İnternetin genel çalışma şekli ile,televizyonun genel çalışma şekli birbirinden biraz faklı.Televizyonda ‘broadcast’ denilen bir olay mevcut.Burada yayın bir yerden çıkıyor ve milyonlarca insan bu yayını alıyor.Ancak bu arada bu yayınları kimlerin aldığını göremiyoruz.Fakat internet ortamında birebir iletişim (one two-one cummunation) söz konusu.Dolayısıyla internet ortamında bir kişiden bir kişiye yayın gidiyor.Milyon kişiye yayın vermek istediğiniz zaman ise; 1 kez o yayını vermek yetmiyor, milyon kez o yayını vermek zorunda kalıyorsunuz.

Aslında bu sisteme biraz aşinayız.Biraz zihinlerimizi yokladığımızda buna benzer ve birazda dar kapsamlı olarak Digitürk vb. platformlar yapmış idi.Belgesel sinema ve spor başta olmak üzere dünya çapında bilinenbelli bir ücret karşılığında ayağımıza getirdi.Iptv de bu sistemi daha geniş,modern,çeşitli ve ücretsiz sunuyor.IPTV ile beraber evlerde kullandığımız televizyonlar aslında birer bilgisayara dönüşmeye başlıyor. IPTV’yi sadece düz mantık bir şekilde ekran karşısında televizyon izlemek gibi düşünmeyin, çünkü bu platformla yapabileceklerinizin gerçekten de bir sınırı yok. Mesela bir spor müsabakasında beğendiğiniz bir formaya kumandanız ile yakınlaşıp, onun satın alma seçeneklerine göz atabilirsiniz. Anahtar kelimeleri kullanarak çok çeşitli filtrelemeler yapabilir ve bu şekilde sadece izlemek istediklerinize yönelebilirsiniz. IPTV ile birlikte kullanıcılar sadece kendilerine sunulan içeriklerle yetinmek durumunda kalmıyor, dilediği her türlü içeriğe çok kısa süre içinde ulaşabiliyor.

  • IPTV Çeşitleri

Günümüzde IPTV sistemleri üç ayrı grupta toplanır. İlk türü isteğe bağlı video olarak adlandırılan gruptur. Netflix, Digitürk Play, Blu Tv  gibi platformlar bu türe örnektir. Herhangi biri güncel diziyi veya filmi seçip izler, karşılığında bunun ücretini ödersiniz. İkinci tür web tabanlı video oynatıcılarıdır. BBC iPlayer buna örnek olarak gösterilebilir. Bu türe zaman atlamalı IPTV adı da verilir. En önemli özelliği kaçırdığınız bir yayını bir hafta sonra bile izleme şansını size vermesidir. Geriye alma, durdurma gibi özellikleri oldukça esnektir. Üçüncü tür ise daha yaygın olarak kullanılan, canlı program ve kanalları izlemenize olanak sağlayan türdür. 

  • IPTV Kurulumu ve Kullanımı

PTV kurulumunun evinizde ya da iş yerinizde sorunsuz şekilde yapılabilmesi için öncelikle bir internet altyapınızın bulunması gerekir. Sistem bağlantı üstünden sinyalleri transfer edebilmek adına IPTV desteği sağlayan kutulara ihtiyaç duyar. IPTV Smart Tv özelliğine sahip olan akıllı televizyon teknolojilerinde kullanılır. Smart Tv özelliği olmayan televizyonlarda IPTV izleyebilmek mümkün değildir. Kutunuzun ya da uydu alıcınızın ethernet kablo konusunda uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Bu kutu sayesinde sosyal medya platformlarına da giriş yapmanız mümkün. Bağlantı esnasında altın uçlu kablo olarak tabir edilen kablolar kullanılıyor. Bu kablolar sinyali çok daha hızlı bir şekilde iletiyor. IPTV satın aldığınız firma içinde anlaştığınız kanalların içinde olduğu bir dosya gönderirler. Kanal listelerini aktif etmek için verilen linki tıklamanız gerekir, çünkü kanal listelerine sadece bu linkler aracılığı ile ulaşmak mümkündür. Verilen linklerin uzantıları “m308” biçimindedir. Söz konusu dosya IPTV destekli kutuya aktarılır. Bu aktarımın başarılı olması için mac adresine ihtiyaç duyarız. Kolayca öğrenebileceğiniz mac adresi senkroziasyon işlevini görür.

Umarım yazımız faydalı olmuştur. Diğer konularda yazılan yazıları okumak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yap