Bilgisayarda Bulunması Gereken Uygulamalar

 Bilgisayarda Bulunması Gereken Uygulamalar
Okunuyor Bilgisayarda Bulunması Gereken Uygulamalar

Bugün sizlere benim de kullandığım, kesinlikle ama kesinlikle bilgisayarınızda bulunması gereken, bilgisayarınızı rahatlatacak ve daha stabil çalışmasına olanak sağlayacak 5 tane program göstereceğim.

İçindekiler

1-) Opera GX

İlk uygulamamız bir internet tarayıcısı olan Opera, Google Chrome gibi uygulamayı açtığınız anda belleğinizde (RAM) 100 MB yer kaplamıyor hatta bırakın yer kaplamayı size belleğinizi, işlemcinizi ve internetinizi ne kadarını kullanmasını istiyorsanız biz kullanıcılara belirleme imkanını sunarak bilgisayarımıza Opera tarayıcısı açıkken bile başka uygulamaları da rahatlıkla açıp birden fazla iş yaptırtabilirsiniz fakat işlemci, bellek ve internet kullanımını ne kadar düşük tutarsanız tarayıcınızın sergileyeceği performansta o kadar olur. Ne demiş atalarımız “Ne Kadar Ekmek O Kadar Köfte”.

Aşağıda bize sınırlama imkanını sunduğu yer.

Bu da Google Chrome’ un ne kadar yer kapladığını açıklayan ufak bir alıntı;

ITPro’nun yakın zamanda yaptığı testler bir Facebook sayfası, YouTube videosu, BBC makalesi, Outlook web uygulaması ve bir web sayfası açıkken Chrome’un 600MB RAM harcadığını, aynı sekmeler açıkken Firefox’ un 400MB’ı biraz geçtiğini gösterdi.

Yalnız az önce saydığımız özellikleri Opera GX‘ te (Oyuncu Tarayıcısı) bulabilirsiniz. İsterseniz buradan ulaşarak tarayıcı deneyiminizi en üst noktaya çıkarabilirsiniz.

2-) Driver Booster 7

İkinci uygulamamız tabiri caizse bir bilgisayarın kahramanı desek yeridir çünkü: Bu uygulamamız bilgisayar için çalışan uygulamaların sürümlerini güncellemek mi desek eksik sürümleri yüklemek mi desek, oyuncu moduna (Bellek Temizleme) geçmek mi desek, yazılım güncellemelerini yapması desek bilemedim ve buraya yazmadığım daha bir çok özellik var ki anlat anlat bitmez yalnız işin ücretli bir tarafının olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Uygulamanın her şeyi kendisinin yani otomatik olarak yapmasını istiyorsanız belli bir ücret ödemek durumunda kalmanız gerektiğini sizlere söylemek zorundayım.

Driver Booster 7

İsterseniz buradan indirerek sizde bilgisayarınızı uçurabilirsiniz.

3-) IObit Uninstaller

Üçüncü sıraya layık gördüğüm bu uygulama bilgisayara yüklemiş olduğunuz bir programı kaldırma uygulamasıdır. “Eee yani bunda ne var ki, ben Shift + Del ya da çöp kutusuna atıp siliyorum niye bu uygulamayı indireyim ki?” demeden önce sakin olup lütfen açıklamamıza kulak verin.

Bu uygulama ile silmek istediğiniz bir uygulamanın tüm küçük dosya kırıntılarını bulup bilgisayardan silebilirsiniz. Hatta size bir şey söylemem gerekirse bu söylediğim uygulamalardan sadece bunu indirseniz bile benim için kafidir.

Siz çöp kutusuna atıp sildiğiniz de o sildiğiniz uygulamaların küçük dosya kırıntıları hala bilgisayarınızda kalmaya devam edecek ve hem gereksiz bir şekilde sabit diskinizde yer tutmakla kalmayıp bir de indirdiğiniz uygulama virüslü bir uygulama ise geçmiş olsun artık bilgisayarınız güvenli değil. İşte tam bu noktada derdinize derman olacak olan uygulama IObit Uninstaller olacaktır çünkü: IObit Uninstaller, bilgisayarınızdan silmek istediğiniz bir uygulama olduğunda bu uygulamayı açıp silmek istediğiniz programı seçiyorsunuz ve sırtınızı arkanıza yaslayıp programın bilgisayardan yok olmasını izliyorsunuz.

IObit Uninstaller

İsterseniz buradan indirerek sizde tamamen silmek istediğiniz uygulamaları silebilirsiniz.

4-) Mem Reduct

Dördüncü uygulamamız olan Mem Reduct, bence eğer indirirseniz en çok kullanacağınız uygulamanın bu olacağına bahse bile girebilirim. Çünkü kullanış kolaylığı ve anında müdahale edebilme gibi mükemmel bir özelliği olan bu uygulamaya hakim olmakta bir o kadar kolaylaşıyor. Şimdi içinizden “yaw kardeşim ne uzattın bee amacını ve özelliğini söylesene” dediğinizi duyar gibiyim ve haklı olduğunuzu da söylemeliyim.

Mem Reduct

Bu uygulama bilgisayarınızın belleğinizi kullanan bir sürü gereksiz şeyleri inaktif ederek biz kullanıcılara daha akıcı bir bilgisayar deneyimi kullanmamızı sağlıyor. “Ee bu mu yani” deyip geçmeyin çünkü: Bu uygulama her an elinizin altında ve istediğiniz bir zamanda sağ alt köşede bulunan yarı üçgenimsi şekli olan araç çubuğuna bastığınız anda belleğinizin ne kadar kullanıldığını ve sizin belirlediğiniz yüzdeliği (misal; %90) doldurduğunda kendini otomatik olarak temizleyen bir yazılımı içermekte olan programdır.

Önemini daha net bir şekilde belirlemek gerekirse; yukarda bahsetmiş olduğum uygulamalardan biri olan Driver Booster 7 ve Mem Reduct yüklediğinizi varsayıyorum. Misal çok acil bir işiniz var konsantrasyonunuzun dağılmaması lazım ama bilgisayarınızda yaptığınız işten ya da açtığınız bir sürü uygulamadan yavaşladı diyelim Driver Booster 7‘ nin açılmasını bekleyip bir de üstüne bellek temizlemesini bekleyene kadar hemen sağ alttan araç çubuklarına tıklayıp belleği temizleyip işinize devam edebilirsiniz.

Sol alt 29 yazan yer belleğin kullanılma yüzdesidir.

O kutucuğa çift tıkladığınızda belleğiniz temizlenmektedir tabi uygulama içi ayarlarından bu özelliği aktif etmeniz gerekmektedir.

Seçili olan yazıya tıklıyoruz (Teps Görev Çubuğu)
Çift tık yazan yeri Belleği Temizle olarak seçiyoruz

İsterseniz buradan indirerek belleğinizi ferahlatabilirsiniz.

5-) ThrottleStop

ThrottleStop

Beşinci ve son uygulamamız olan ThrottleStop bir işlemci hızı sabitleme uygulamasıdır. Yani siz bilgisayarınızda herhangi bir iş yaparken (oyun oynamak, fotoşop yapmak vb.) bilgisayar işlemcinizin hızı bir alçalıp bir yükselmektedir.

Bunu yapmasının sebebi ise eğer işlemcinizin hızı sürekli en yüksek frekansta kalırsa, soğutucunuz işlemciyi yeteri kadar ısıtamayacağından ötürü bir süre sonra işlemciniz yanacaktır. Bundan mütevellit işlemci frekansınız (hızınız) bir yükselip bir alçalmaktadır.

Fakat ani frekans düşmelerinden dolayı bilgisayarda yaptığınız herhangi bir iş (oyun oynamak, fotoşop yapmak vb.) yavaşlamasına, saniyedeki kare hızında (fps) ani düşmelere yol açmaktadır.

İşte tam bu noktada devreye ThrottleStop giriyor. ThrottleStop, işlemcinizin frekansını sizin istediğiniz şekilde ayarlanmasında rol oynayarak bilgisayar başındayken yaptığınız işlerde yavaşlama, donma, kasma gibi sorunların yaşanmamasını sağlıyor.

Yalnız bu olaya bir açıklama getirmenin lazım olduğunu düşünüyorum çünkü: Eğer frekans hızınızı maksimum seviyeye çıkartırsanız işlemciniz bir süre sonra yanacaktır (ve işlemci, bilgisayardaki en son bozulacak olan donanımdır). Bu yüzden işlemci hızınız için makul bir seviye belirleyip yaptığınız işleri daha akıcı ve sorunsuz yapabilirsiniz.

Aşağıdaki resimde ThrottleStop uygulamasının ayar penceresini göreceksiniz;

Sizi tabii ki sadece ayar penceresi ile baş başa bırakmayacağız aynı zamanda bu ayarların nasıl yapılacağı ile ilgili sizlere rehber olacak bir video bırakarak daha kontrollü bir hız sabitleme yapmanıza sebep olacağız.

İsterseniz buradan indirerek işlemcinizin daha iyi bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

ThrottleStop Ayarlama Videosu

Umarım bloğumuzu faydalı bulmuşsunuzdur bugün sizlere Bilgisayarda Bulunması Gereken Uygulamalar ile alakalı elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık sürçü lisan ettiysek affola diyerek cümlemize son noktayı koyuyoruz.

ÖNEMLİ NOT : BU TANITTIĞIMIZ 5 UYGULAMA TAMAMEN TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR. BU UYGULAMALARDAN BİR TANESİNİ BİLE İNDİRİP KULLANSANIZ VE EĞER OLURDA SORUN ÇIKARSA SORUMLULUK BİZE AİT DEĞİLDİR BİLGİNİZE.

Yorum Yap