BİR BİLGİSAYARA HİÇ İSMİNİ SORDUN MU?

 BİR BİLGİSAYARA HİÇ İSMİNİ SORDUN MU?
Okunuyor BİR BİLGİSAYARA HİÇ İSMİNİ SORDUN MU?

Garip bir soru olurdu herhalde. Tabi yapay zekaya sahip olan bir bilgisayar için demiyorum. Gidip google asistana veya Siriye sorarsınız çok güzel cevap veriyorlar. Sormadıysanız da bir ara deneyin güzel sohbetler dönüyor arada 😀. 

Peki bilgisayarlar ismimizi nasıl anlar? Bu sorunun cevabını verebilmek için bilgisayarın çalışma mantığını bilmek gerekir. Ne dediğinizi duyar gibiyim. İkili değerlerleeee(binary value). Tebrik ederim bildiniz 😀. Evet ikili sistem bilgisayar biliminin temelini oluşturur. Her harfin, her şeklin, her verinin bir binary değeri vardır. Hatta terabaytlarca verinin bile bir binary karşılığı vardir. 

Geçmişte bilgisayar teknolojisi geliştikçe ortaya çıkan problemlerin sayısı da artmaktaydı. Bunlardan bir tanesi ise karakterlerin farklı ikili değerle tanıtmasıydı. Her karakterin bilgisayara tanıtılmasının atmıştan fazla yolu bulunmaktadır. Buda yazılımcıların bilgisayara karakterleri farklı ikili değerlerle tanıtmasına ve bilgisayarlar geliştikçe problemin büyümesine neden oluyordu. Bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasına engelliyor, web teknolojilerinin gelişimine engel oluyordu. Bu probleme çözüm IBM’den geldi. IBM’ de çalışan bir mühendis parmak kaldırıp “Patron bence ortak bir dil kullanmalıyız” demiş ve patron beğenmiş olmalı ki ortak bir dil için çalışmalar başlatmış 😊   

Bilgisayarlar için ortak bir karakter dili fikriyle çalışan mühendisler, 2 yıl boyunca karakter tablosunun, işleyiş ve görünümü üzerinde tartışmışlar. Sonuç olarak Ortaya çıkan ASCII karakter tablosu, 7 bitlik donanım limitinde çalışıyordu ve 128 karaktere sahipti. Tabii ilerleyen zamanda bu yetersiz gelmiş ve ASCII 7 bitlik donanım limitinden 8 bitlik donanım limitine genişletilmiştir.  

Peki nedir ASCII karakter tablosu?  

Sizin isminizin sahip olduğu her karakterin ortak bir ikili değerlerde bilgisayar tarafından tanınmasını sağlayan bir prosedürdür. ASCII kodları bu anlamda birçok problemi çözmüş ve şu an her türlü bilgisayar teknolojisinde ortak bir karakter dili olarak kullanılmaktadır. Çamaşır makinesinden tutun, hesap makinesine kadar hatta kolunuzdaki dijital saatin karakterlerinin gösterilmesi bile ASCII karakter tablosu ile yapılmıştır. Birkaç örnek verelim: 

Eğer klavyeden A’ basarsanız bilgisayara ASCII tablosundaki ikili değeri iletmiş olursunuz. A’nın ASCII tablosundaki onlu tabanında karşılığı 65’tir. Fakat bilgisayar bunu binary değere çevirir. Yani 110 0001 olarak anlar. Tabi bu büyük A harfi içindir. Küçük olan a için onlu taban ve ikili tabanda farklı sonuçlar ortaya çıkar. Öyle olması da gerekir. Çünkü ikisi de farklı karakterler değil mi? Yazılışları farklı anlamları aynı harflerdir. Buradan Türkçe hocama selamlar 😀. Bu da demek oluyor ki ASCII tablosunda baya farklı yazılışta isminiz bulunmaktadır. Eğer büyük harflerle yazarsanız farklı, küçük yazarsanız alırsınız. Ya da küçük-büyük karışık yazarsanız her kombinasyonda farklı bir sonuç alırsınız. Mükemmel değil mi 😀. Örneğin kendi ismimi ele alarak ASCII tablosundan onluk sistemde karşılığına bakalım. 

yakup= 121 97 107 117 70  

YAKUP=89 65 75 85 80  

Sizde denemek isterseniz linki tıklayarak isminizin ASCII kodlarına bakabilirsiniz 😊  

Yorum Yap