Günümüzde Yasaları Hala Geçerli Olan 5 Bilim İnsanı

 Günümüzde Yasaları Hala Geçerli Olan 5 Bilim İnsanı
Okunuyor Günümüzde Yasaları Hala Geçerli Olan 5 Bilim İnsanı

Yüzyıllar geçsede bilim , insanlığın ortak dili ve ortak dili olmaya devam etmesi , halen bazı bilim insanı‘larının ortaya koyduğu yasalar ile hayatımızı kolaylaştırması gibi kaçınılmaz bir gerçektir.

Bir bilim insanı örneği vericek olursam , Albert Einsteinin günümüzde kullandığımız Navigasyon Uygulamalarında’ki seçtiğimiz hedefe doğru bize yön veren ablamızın , Einsteinin ortaya attığı yasa sonucunda kullanabildiğimizi biliyormuydunuz ? Peki nasıl olur ?

İçindekiler

Albert Einstein ( Bilim İnsanı )

Şu şekilde olur.Kullandığımız telefon yada GPS kullanan bir navigasyon cihazı olsun.Bu cihaz saatte 10 bin kilometre ile giden uydularla iletişime geçerek sinyaller belirlenerek dünyadaki yerimizi saptanıyor.Einstein’da Zaman Genişlemesi (yani hızlandığında zaman yavaşlaması) ‘ni ortaya atıyor.

Yani dünyadaki saat ile uydudaki saat arasında 7 mikrosaniyelik bir fark oluşuyor (uyduda zaman 7 mikrosaniye daha yavaş geçiyor).Ayrıca Einstein “Kütle Uzay Zamanı Büker” diyerek dünyaya uzak olan uydu , dünyadaki kütlesel çekim daha fazla olduğu için bu sefer uyduda dünyadakine göre zaman daha hızlı akıyor ve bu zaman farkı ise 45 mikrosaniyedir.Sonuç olarak uyduda net zaman 38 mikrosaniye olur ve zaman uyduda daha hızlı akar.Bu hesaplamaları ise Einsteinin Özel Görelelik ve Genel Görelelik denklemleri ile yapılır.Bu hesaplamalar sayesinde ise fark hesaplanıyor , yolda navigaysyon kullanırken , yola girmeden önce hemen uyaran ablamızın sesine kulak vermekte fayda var 😀

İçindekiler

1.Albert Einstein
2.Isaac Newton
3.Michael Faraday
4.Rudolf Clausius
5.Daniel Bernoulli
Margaret Hamilton

Listemize sözü geçen Einstein’dan başlamak yerinde olur.

1.Albert Einstein

“Bilginin azı tehlikelidir ancak ondan daha tehlikeli olan, bu tehlikeden uzak duracak kadar çok şey bilen insandır.”

Newton denklemleri ve Laplace dönüşümlerini derlemesi,Moleküllerin varlığı , Newton’un ışık prizmasını modelleyebilmesi ona “İzafiyet” olarak geçen “Özel Görelilik Kuramı”nı getirmişti.

Klasik Fizik egemenliğine son vermiş , Modern Fiziğin babası olarak da geçer.Denklemleri sayesinde uzay, enerji ve yaşam konusunda yeni bir çağı başlatmıştır.

2.Isaac Newton

“Biz bilim insanları kumsalda çakıl taşları arayan çocuklar gibiyizdir. Eğer ben arkadaşlarımdan biraz daha fazla renkli çakıl taşları toplayabildiysem bunun nedeni dizlerime kadar suya girmeye cesaret edebilmemdir.”

Kütle Çekim Yasasını keşfetmesi ile birlikte insanlığın bilimde ivme kazandığı döneme girilmiştir.Birçok olayda Isaac Newto’nun Çekim Yasasındaki denklem kullanılmıştır.

Newto’nun yüzyıllar sonra bile , keşfettiği Kütle Çekim yasası’nın denklemlerini İnsanlığın 1967’de Ay’a çıkmasında kullanılması ve Modern Matematiğin temellerini atmasında ve daha birçok yerde halen geçerli olduğunun kanıtı olmuştur.

3.Michael Faraday

“Tecrübe; en geniş hayal gücüne sahip romancıdan daha fazla kaynağa sahiptir.”

Bir kitapcıda çalışırken kendi kendine elektriği öğrenmeye başladı.Keşfettiği Elektromanyetik İndükleme Yasası sayesinde , alternatif akımın babası ayrıca Tesla’nın ilham kaynağı olarak tarihe geçmiştir.

4.Rudolf Clausius

Toplumsal baskılara ve rejim yasaklarına rağmen kendini bilime adayarak Termodinamiğin 2.Yasasını keşfetmiştir.Bu yasa çoğu denklemi etkilemiştir nitekim katıhal fizğinin çıkış noktası olarak kabul edilmesi ve bunun yanı sıra çoğu teoride denklemden yararlanılması Rudolf’un sabırla çalışması ve bir ömrüne bedel olmuştur.

5.Daniel Bernoulli

Modern uçak yapımına kadar götüren ve uzaklık kavramını tekrar tanımlamaya iten ve Bernoulli yasasını ortaya atan ayrıca döneminde ispat yarışlarıyla ve tartışmalarla dolu bilim insanıdır.Günümüzde Akışkanlar Mekaniği adında eseri halen günümüzde okutulmaktadır.

Listeye ek olarak bir kadın Bilimcisini de koymak istedim.

Margaret Hamilton

Bilgisayar ve Matematik ile uğraşan 78 yaşındaki Margaret , Apollo 11 Uzay Aracının kullanım klavuzunu hazırlamış.Ayrıca Yazılım Mühendisliği tabirinin mucidi olmuştur.Yazılım alanında önemli katkılarından biri de yine Apollo 11 Ay görevi için yazdığı 145 bin satırdan oluşan kod ile (dönemine bakıldığı zaman) son derece kusursuz olması ile yazılım tarihinin en önemli başarılı kişilerinden görülmektedir.Ayrıca birçok modellemenin de ilk örneklerini vermiştir.

Diğer bloklarımıza bakmak için https://webodasi.com/ Sitemizi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorum Yap