Ip Kamera Kurulumu

 Ip Kamera Kurulumu
Okunuyor Ip Kamera Kurulumu

IP KAMERA KURULUMU SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Bu yazıda ip kamera kurulumunun yanısıra ip kamera teknolojisi hakında da temel bilgi sahibi olabilirsiniz.Önemli:Yazımızın içinde bulunan ip değerleri  örnek vermek amacıyla kullanılmıştır. Kullandığınız donanım veya ağ yapnıza göre çeşitlilik gösterebilir.

İçindekiler

Ip Kamera kurulumu için öneriler ve yapılması gereken altyapı hazırlığı :

Ip kamera sayısı artış gösterdikçe yükleme değerinin de yükseltilmesi gerekir. Internet Servis Sağlayıcının ikamet ettiğiniz bölgeye verdiği hizmetleri kontrol ederek en uygun paketi tercih ederek alabilirsiniz. Yüksek performans için altyapı desteğini veriyor olmaları gerekmektedir. 

 İNTERNET HIZ TESTİ

Test sonucunda yükleme değerine dikkat edilmelidir. İşlemi gerçekleştilirken doğru değeri alabilmeniz için başka bir işlemle (internet veri alış-verişi) yapmıyor olmanızı tavsiye etmekteyiz

Yükleme değeri ( genel olarak Telekom yükleme hızı 700KB civarındadır. Fiber internette bu değer 4MB’a kadar ulaşabilmektedir. ) 1MB altında ise çoklu izlemelerde profil oluşturma görüntü akışı ve kalitesini yükseltecek bir yöntem yolu olarak kullanılabilir.

Anlık canlı kamera izleme sayısı ve sistemdeki kamera sayısı eşit olma zorunluluğu yoktur. Zayıf bağlantıya sahip sistemlerde aşağıda bulunan örnekteki gibi bir yöntem izlenebilir.

Örneğin sisteme dahil 16 kamera çalışır durumda, verimliliği yükseltmek için anlık canlı izlenen kamera sayısını 4’e düşürüyoruz ;

  • İzlenmek istenen kameralar için dört ayrı profil oluşturulur. Kameranın frame sayısı fabrika ayarlarında 24 civarıdır 10-12 değerlerine kadar getirilebilir.
  • Genellikle 4-8 gibi sayılara kadar zaman / alan kısıtlamaları olsa da üretici firma ücretsiz olarak program sağlar.
  • Uzun süreli kayıt ve canlı izleme için Video server (NVR) ihtiyacı doğar ise sürekli çalışan bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Bir iki hafta gibi kayıt ihtiyacını ip kameraya takılan sd kartlarla çözebilirsiniz. Sd kart boyutu, kayıt kalitesi ve saniye başı kare değerleri 7-30 gün arasında kayıt yaptırmanıza olanak sağlar.
  • 8-10 Ip Kamera üstü izlenmek isteniyorsa video server veya toplu izleme arayüzüne sahip programlarının kurulması kullanılabilirlik açısından daha doğru olacaktır.
  • Mevcut modeminizde en az bir açık port (Ip Kameraya yönlendirme yapmak için kullanılacaktır.)
  • En az bir kablolu veya kablosuz ip kamera.

Ip kameraların en büyük farklılıklarından biri de bilgisayar, dijital video sunucu veya sunucu olmadan internete direkt bağlanabiliyor olmasıdır. Modeminizde’ki mevcut bir r45 portundan veya kablosuz olarak bağlanabilir. Modeminiz bir köprü görevinde olarak kameranın internete bağlanmasını sağlayacaktır.

Ip Kameraları mevcut ağınıza entegre etmek için izlenecek yöntem:

  • IP kameranızı network kablosu kullanarak ağa bağlıyorsunuz. (Sorunsuz çalıştığından emin olduğumuz bir kablo kullanalım.)
  • Genelikle ip kameranızla birlikte gelen ve kameranın ipsini bulmak için kullanılan programı kuruyor ve kameranın mevcut ip değerini buluyoruz. Programın Ağ ayarları bölümden seçtiğimiz kameranın ipisini mevcut ağ ayarlarınıza uygun hale getirmeniz gerekiyor.
    Gateaway olarak modeminizin ip adresini kullanıyoruz ve mevcut ağın yapısına uygun bir ipiyi kameraya atıyoruz. Açık, boşta olduğunu düşündüğünüz bir port belirliyorsunuz. Ip kameranın network ayarlarını sabitliyorsunuz. Kamerada otomatik ip alma aktif ise ağınıza uygun boş bir ip değerini kendi alacaktır, programın ağ ayarlarında statik/sabit ip olarak işaretleyip kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Mevcut bir ip bulma yazılımınız yok ve standart ip adresini bulamadıysanız Advanced Ip Scanner yazılımını kullanarak yerel ağınızı taramayı deneyebilirsiniz. Karışıklığı önlemek için ağa bağlı tüm diğer cihaz bağlantılarını keserek işlemi yapmanızda fayda var. Hala bulamadıysanız Modeminizin network ayarlarından ağ geçidi adreslerini değiştirerek  cihazı bulma şansınızı artırabilirsiniz. Ip kameralar genellikle ( 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 ) ağ geçitlerini kullanır.

Kameranın ip adresini bulup sabitledikten sonra  Aşağıdaki örnek gibi bir yapı olacaktır;

ip kameraya atadığımız ip adresi: ör: 192.168.2.12
modeminizin ip adresi (ör:192.168.2.1) gateaway/ağ geçidi olarak kullanılacaktır.
ör: port: 2022

  • Yukardaki yapıya benzer bir ayar oluşturmak için modeminizin ip adresini internet arama motoruna yazarak arayüzüne giriş yapıyoruz. ör: 192.168.2.12 kullanıcı adımızı ve şifremizi kullanarak giriş yapıyoruz. Kullanıcı adınızı veya şifrenizi bilmiyorsanız. Bir arama motoruna “modemin markası + modeli + default login / password” aramasını yaptırarak ulaşabilirsiniz. ör: “airties 205 default password” için yapılmış sorgu.
  • Modemimizin port yönlendirmesinin (nat) açık olduğundan emin olalım. IP kameraya atadığımız adresi ve port numaralarını ekleyip aktif hale getirdikten sonra modem ayarlarını kaydedip yeniden başlatıyoruz. Kullandığınız modem listede yoksa benzer bir marka veya mödeli örnek alabilirsiniz.

 Bu durumda modem ve ip kameramız iç ağdan izlenmeye hazır durumu getirilmiştir. Örnek olarak internet tarayıcınızın adres satırına https://192.168.2.12:2020 yazdığımızda karşımıza bir kereye mahsus olarak activex denetimi uyarısı çıkacaktır , kabul ederek arayüzün yüklenmesini bekliyoruz. Ip kameranın detaylı ayarlarını bu arayüzden yapabiliriz. Görüntü kalitesi , ses ayarları , şifreleme gibi. Güvenlik ayarlarınız, activex yüklenmesine izin vermiyor ise internet explorer güvenlik ayarlarından değiştirebilirsiniz.

Internet Explorer’ın ActiveX denetimlerini ele alma şeklini değiştirmek isterseniz, şunları yapın:  

  1. Internet Explorer’ı açın.   
  2. Araçlar menüsünü ve Internet Seçenekleri’ni tıklatın.   
  3. Güvenlik sekmesinde Özel düzey düğmesini tıklatın.   
  4. Güvenlik Ayarları listesini ActiveX denetimleri ve eklentiler seçeneğini görene kadar aşağı kaydırın.  
  5. Komut dosyası için güvenli olarak işaretlenmemiş Activex denetimlerini başlat veya oluştur. Etkinleştir seçeneğini tıklayın 
  6. ActiveX denetimlerinde otomatik olarak sor seçeneğinde Etkinleştir’i tıklatın.   
  7. İmzalı ActiveX denetimlerini karşıdan yükle seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.   
  8. ActiveX denetimlerini ve eklentilerini çalıştır seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.   
  9. Çalıştırılması güvenli ActiveX denetimlerini komut dizilerinde kullan seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.   
  10. Tamam’ı ve tekrar Tamam’ı tıklatın.

 Veya aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.

Ip Kamera’yı ayarlayacağınız sayfada olduğunuza emin olun.

Explorer sağ üst köşesinden ayarlar çarkını tıklayın.

  1. Güvenlik sekmesi 
  2. ActiveX Filtreleme sekmesi üzerine gelerek 
  3. Onay işaretinin gözükmesi için tıklayın. Tabı seçin ve F5 tuşuna basın.
  4. Adres sekmesinin sağ üst köşesinde görseldeki gibi bir ikon belirecektir, tıklayın.
  5. ActiveX Filtrelemeyi Kapat butonuna basın. 

 Buraya kadar yaptıklarımız yerel ağ içinde görüntü almak ve ayarları değiştirmek içindi. İç ağın dışından, yani herhangi bir internet altyapısı olan başka bir ortamdan izleyebilmek için birkaç adım daha gerekmektedir.

İç ağda 192.168.2.1 olarak gözüken modem adresimiz burada 88.212.90.135 gibi bir değer olarak gözükecektir.
Eğer sabit bir ip adresi için başvuru yapılmamışsa bu adres modemin her kapanıp açılışında değişecektir. İşinizi kolaylaştıracak sabit bir ip adresi edinmekte yarar vardır.

Bu durumu test etmek için mevcut ağınızın dışından yani farklı bir dış ipden internete bağlı olmanız gerekir. Aksi durumda; ip kameranın bağlı olduğu ağdan giriş yaparak görüntü alamazsınız.

Yukardaki örnekten farklı olarak öğrendiğimiz dış ip adresini ve yönlendirme için kullandığımız portu, internet tarayıcısının adres satırına aşağıdaki gibi girerek kameranın görüntüsüne ve ayarlarına ulaşabiliriz

https://88.212.90.135:2022 (örnek ip:port değeridir)

3 Nolu ip kameraya iç ve dış portan ulaşım şeması:

Modem veya router dan atadığınız port doğru yapılandırılmış mı? Testini aşağıdaki websitelerinden yapabilirsiniz.

Yougetsignal.com Dış Port Kontrol

ÖNEMLİ:

 Toplu Kamera Yönetimi için herhangi bir kullanmıyorsanız, bu aşamaları ağa dahil ettiğimiz her bir kamera için tek tek yapmamız gerekecektir.

Not: Bu metin temel bilgileri içermektedir. Daha geniş ve kapsamlı projelerde teknik destek alınmasıda fayda olacaktır.

Yorum Yap