
PHP projeleri, kod yazmayı ve ardından aynısını .php uzantısıyla kaydetmeyi içerir. Bununla birlikte, bir PHP projesi için HTML ve JavaScript gibi diğer popüler web teknolojileriyle karşılaştırıldığında farklı olan şey, kodun istemci tarafında değil sunucuda yürütülmesidir.
Bunun anlamı, PHP kodunu bir web tarayıcısında çalıştırmaya çalışırsanız, web tarayıcısının tüm kodu yazdırmasıyla sonuçlanır. PHP projelerini veya betiklerini yürütmek için bir sunucuya ihtiyacınız var. Yazının ilerleyen bölümlerinde bu kısma geleceğiz.
PHP, bugün web sitelerinin çoğuna güç veren bir betik dilidir. Bu nedenle PHP projeleri, web sitelerine, web uygulamalarına, uygulamalara, her şeye ve PHP’den yararlanılarak geliştirilen her şeye atıfta bulunur. Öyleyse, tartışmaya bir PHP projesine giren şeylerle başlayalım.
İçindekiler
PHP Projesini Ne Oluşturur?
Bir PHP projesini mümkün kılmak için birkaç şey bir araya gelir:
1. PHP Geliştirme Ortamı / Dil Sürümü
Her şey sırayla! PHP projelerine girmeden önce, PHP’de nasıl çalışılacağını bilmeniz gerekir yani; PHP öğrenmeniz gerekiyor . Hepsi bu değil; ayrıca CSS, HTML ve JavaScript gibi diğer tamamlayıcı web teknolojilerini de öğrenmeniz gerekir. Ne kadar çok, o kadar iyi!
Şu anda kullanımda olan PHP programlama dilinin iki popüler çeşidi vardır; PHP 5 ve PHP 7. Bazı küçük farklılıklar bir yana, ikisi hemen hemen aynıdır.
Ancak, PHP 7’nin MySQL uzantısı için destek sağlamaması gibi, iki PHP sürümü arasında seçim yaparken not edilmesi gereken bazı yönler vardır.
Tipik bir PHP projesi, CSS ve HTML kullanarak web sayfalarını geliştirmeye başlamayı içerir. HTML, bir web sayfasına işlevsellik eklemek için oradayken, CSS her şeyin kullanıcılara nasıl sunulacağını tanımlar.
Daha sonra, web sayfasındaki kodu ilgili bir DBMS ile ve aynı şeyi web üzerinde görüntülemek / yayınlamak için bir sunucuya bağlamaya yardımcı olan PHP geliyor.
Not – Diğer programlama dilleri gibi PHP’yi öğrenmek zor bir iştir. Çeşitli kaynaklardan öğrenmelisiniz. Bunlara PHP kitapları , öğreticiler, çevrimiçi kurslar, YouTube videoları vb. Dahildir. Ne kadar çok öğrenme kaynağınız varsa, PHP’yi derinlemesine öğrenmek o kadar iyi olacaktır.
2. Geliştirme Araçları; Editörler, IDE’ler ve Çerçeveler
PHP projeleri PHP betikleri gerektirir. Klasik yöntem olan Not Defteri’ni kullanarak kolayca bir PHP betiği oluşturabilirsiniz. Bunu Not Defteri ile yapmak için:
- Popüler metin düzenleyiciyi kullanarak yeni bir dosya oluşturun,
- PHP kodunu yazın ve
- .Php uzantısı kullanarak kaydedin.
Tekerleği yeniden icat etmeden PHP öğrenmeye çalışırken en çok tercih edilen yoldur. Bununla birlikte, aynı şey, tam teşekküllü bir proje üzerinde çalışırken veya hatta Brobdingnagian kod oranlarını not etmeyi gerektiren gelişmiş kavramları öğrenirken verimsiz bir yoldur.
PHP ile çalışmayı kolaylaştırmak için, bir dizi PHP geliştirme aracı mevcuttur. Bunlar, kod başlangıcından dağıtıma ve teslimata kadar tüm bir PHP projesi SDLC’sini yuvarlamak için kullanılabilecek yazılımlar, uygulamalar (paketler) ve teknolojilerdir.
a. PHP Kod Düzenleyicileri / Gelişmiş Metin Düzenleyicileri
Metin Kodu düzenleyicileri, sözdizimi vurgulama ve otomatik kod tamamlama gibi bir dizi kod yardımcı özelliğin keyfini çıkarırken PHP kodunu etkili bir şekilde yazmanıza olanak tanır. Bazı popüler PHP kod düzenleyicileri şunlardır:
- Atom
- Parantez
- Komodo Düzenle
- Notepad ++
- Sublime Text 3
- Visual Studio Kodu
b. PHP IDE’leri
PHP projeleri geliştirmek için kapsamlı bir geliştirme aracına ihtiyaç duyduğunuzda, mevcut çeşitli entegre geliştirme ortamlarından veya IDE’lerden birini seçebilirsiniz.
Kod editörleri yalnızca kodlamaya bağlı yönlerle sınırlı olsa da, IDE’ler geliştirme için kullanılabilir özellikler listesini genişletmek için test, hata ayıklama, sürüm kontrolü ve çok daha fazlasını ekler. PHP geliştirme için bazı popüler IDE seçenekleri şunlardır:
- Eclipse
- Komodo
- NetBeans
- PhpStorm
- Rapid PHP editor
- Zend Studio
c. PHP Frameworks
PHP, öncelikle web geliştirme için kullanılır. Web siteleri ve web uygulamaları web geliştirme projeleridir. Kod editörleri ve IDE’lerin yanı sıra, PHP çerçeveleri, PHP kullanarak web geliştirmeyi kolaylaştırmaya odaklanan geliştirme araçlarıdır.
IDE’lerden ve kod editörlerinden farklı olarak çerçeveler, genel bir program yapısı (bir web sitesi veya bir web uygulaması için) geliştirme sunan kitaplıklar ve modüllerin bir derlemesidir. İşte web geliştirme için en iyi PHP çerçevelerinden bazılarına daha derinlemesine inen bir makale .
Bir PHP geliştirme aracının sunduğu özellikler üründen ürüne değişir. Bununla birlikte, sağlanan şey, PHP geliştirme araçlarıyla PHP geliştirmede, aynı şeyi eski usul yöntemlerle yapmaya kıyasla daha az çileden çıkaracak bir zamana sahip olacağınızdır.
3. Web Sunucusu
PHP bir sunucu tarafı olduğundan, bir web tarayıcısında (istemci tarafında) çalışamaz. Yalnızca bir sunucu PHP yorumlayıcısıyla etkileşim kurabilir.
PHP ile çalışırken yerel sunucular için iki popüler seçenek vardır; XAMPP ve WAMP. Her ikisi de, ilgili web sitelerinden indirebileceğiniz ücretsiz, açık kaynaklı yazılımlardır.
Sunucuyu başarıyla indirdikten sonra, dizini www başlıklı bir klasöre sahip olacaktır. Tüm PHP projelerinizin kaydedileceği varsayılan konum olduğundan bu klasörü unutmayın.
PHP betiğinizi / projenizi yerel olarak, yani makinenizde nasıl çalıştıracağınız aşağıda açıklanmıştır:
Bir web tarayıcısı açın.
URL çubuğuna şunu yazın:
http: //localhost/somefilename.php
Enter’a basın.
Not : PHP kodunu çalıştırmak için önce bir web sunucusunu indirmeniz, kurmanız ve yapılandırmanız gerekir.
PHP betiğiniz / projeniz bilgisayarınızda yürütülecektir. Aynısını dünya çapında ağ üzerinde yürütmek için, bir web barındırma, yani bir barındırma şirketine sahip olmanız gerekir.
4. Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS)
Rahatça saklamak için bir veritabanı yönetim sistemi kullanmamız gerekiyor. PHP ile çalışmak için kullanılabilen birkaç DBMS vardır. En popüler seçeneklerden bazıları şunlardır:
IBM Db2 – Öncelikle PHP geliştirmenin ERP ve e-ticaret örneklerinde kullanılır. PECL uzantısı gerektirir.
MySQL – PHP geliştirme için belki de en çok tercih edilen veritabanı. Klasik DBMS, en popüler açık kaynaklı ilişkisel veritabanıdır. Hem ücretsiz hem de ücretli aboneliklerde mevcuttur. PHP, PHP 5’te sasql_connect () komutu aracılığıyla doğal bağlantı desteği sunar. PHP 7’de, bağlantı mysqli uzantısı veya pdo_mysql sürücüsü kullanılarak kurulur.
Oracle Database – Linux ve Windows tabanlı sunucularla uyumlu olarak kullanım için en popüler. OCI8 uzantısı gerektirir.
PostgreSQL – En gelişmiş açık kaynaklı ilişkisel veritabanı. Öne çıkan özellikleri, gelişmiş sıkıştırma ve optimizasyon özellikleridir. Pg_connect () komutu kullanılarak PHP’ye bağlanıldı.
SAP ASE – İşletmeler için lider bir seçim. Yüksek yük koşullarında olağanüstü iyi performans gösterdiğinden büyük veritabanı gereksinimleri için mükemmel bir uyum. PHP programlama diline bağlanmak için bir ODBC Sürücüsü gerekir.
PHP Projeleri Kodunu Nereden Alabilirim?
Birkaç çevrimiçi havuz, öğrenme amacıyla PHP proje kodu sunuyor. PHP projeleri kodunu bulabileceğiniz en iyi yerler şunlardır:
Popüler betik dilini öğrenmek için PHP proje kodunu almak üzere daha harika yerler bulmak için interneti araştırabilirsiniz.
PHP’yi sisteminize kurmak istemiyor ancak yine de PHP kodunu derlemek ve çalıştırmak istiyorsanız, çevrimiçi derleyicileri kullanabilirsiniz. En iyi seçeneklerden bazıları şunlardır:
- https://www.onlinegdb.com/
- https://paiza.io/en/projects/new
- https://www.jdoodle.com/php-online-editor/
Çevrimiçi PHP derleyicilerinin kullanımı çok kolaydır ve kodlamayı öğrenmenin modern ve yenilikçi bir yoludur. Sadece kodu yazın ve çalıştırın. PHP’yi sisteminize kurmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, ilerledikçe yerel bir PHP ortamına (PHP derleyici) sahip olmak isteyebilirsiniz.
Başlamak ve Çalışmak İçin 10 Ücretsiz, Açık Kaynak PHP Projesi
PHP kullanarak nasıl geliştirileceğini ve programlanacağını öğrenmek için oynayabileceğiniz, çevrimiçi olarak kullanılabilen yüzlerce ila binlerce ücretsiz PHP projesi vardır. İşte tercih ettiğimiz en iyi ücretsiz PHP projelerinden 10’unun listesi:
1. Codeigniter’da Öğrenci Yönetim Sistemi Projesi
– Github’da mevcut
Birincil Hedef – Öğrenci bilgilerini etkili bir şekilde toplamak, düzenlemek ve yönetmek.
Lise veya üniversitede program yapmayı öğrenmiş olanlar için, tipik öğrenci yönetim sistemi projesine rastlamış olabilirsiniz. Öğrencilerin programlamanın çeşitli yönlerini etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlayan önemli bir DIY programlama projesidir.
Codeigniter, en popüler PHP frameworkleri arasında yer alır . Hafif, açık kaynaklı PHP çerçevesi, PHP’yi hızla kullanarak dinamik web siteleri geliştirmeye yardımcı olur.
Öğrenci yönetim sistemi projesi Codeigniter kullanılarak oluşturulmuştur. Bu nedenle, yalnızca PHP ve ilgili teknolojilerle değil, aynı zamanda en güçlü çerçevelerinden biriyle de uğraşma fırsatını elde edersiniz.
Kaynak kodunu buradan indirin.
2. Kan Bankası ve Donör Yönetim Sistemi
– Github’da mevcut
Birincil Hedef – Kan bağışçısı ve banka bilgilerini etkin bir şekilde toplamak, düzenlemek ve yönetmek.
Kan bankası ve bağış yönetim sistemi projesi, PHP öğrenenlerine kan bağışçıları, kan bankaları ve kan grupları hakkındaki bilgileri yöneten ve düzenleyen sağlam ve güvenilir bir sistem oluşturmayı öğretir.
PHP ile birlikte, ücretsiz proje AJAX, jQuery, JS ve MySQL dahil olmak üzere bir dizi teknolojiyi içerir. Tüm proje, ziyaretçi bölümü ve yönetici bölümü olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
Postalama işlevini etkinleştirmek gibi öğrenmeyi geliştirmek için kan bankası ve bağış yönetim sistemine ekleyebileceğiniz pek çok şey vardır.
Kaynak kodunu buradan indirin .
3. Basit PHP Blogu
Mevcut – Kod projeleri
Birincil Amaç – Ziyaretçilerin yayınlanan bilgileri görüntülemeleri için kimlik doğrulamasına ihtiyaç duymayan PHP destekli bir web portalı oluşturmak.
Bir blog geliştirmek size birçok şey öğretebilir. Aynı şeyi PHP kullanarak yapmak sadece PHP’yi değil, aynı zamanda bir blog sitesinin çeşitli inceliklerini de öğrenmenize olanak sağlar. Basit PHP blog projesi, kullanıcının düzenli olarak içerik ekleyebileceği bilgilendirici bir blog geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Basit PHP blogu olarak adlandırılmasına rağmen, proje, bilgileri görüntülemek için bir tür çevrimiçi duyuru panosu olarak da kullanılabilir. Bu herhangi bir ortamda olabilir, bir kolej veya üniversite veya bir ofis olabilir. Blog oluşturucu, gönderiler oluşturabilir ve güncelleyebilir, ayrıca bunlara / bunlara resim ekleyebilir / silebilir.
Kaynak kodunu buradan indirin .
4. Araba Kiralama
– Github’da mevcut
Birincil Hedef – Araç kiralama hizmetleri sunan bir web sitesi geliştirmek.
Araba kiralama projesi, PHP programlamayı öğrenmek için kullanabileceğiniz bir başka ücretsiz PHP projesidir. Araç kiralama, kişisel araçları olmayan veya arabaları hasar görmüş veya onarım altında vb. Kişiler için yararlıdır.
Araç kiralama projesinin kullanıcıları üç gruba ayrılır:
- Yönetici – Araç kiralama hizmetlerini yönetmekten sorumlu kullanıcılar.
- Kayıtlı kullanıcılar – Web sitesine zaten kayıtlı olan kullanıcılar.
- Konuk kullanıcılar – Web sitesini herhangi bir kayıt olmadan ziyaret eden kullanıcılar.
PHP’ye ek olarak proje AJAX, Bootstrap ve jQuery’den yararlanır.
Kaynak kodunu buradan indirin .
5. Ölçüm Dönüştürücü
Mevcut – Kod projeleri
Birincil Hedef – Alan, uzunluk, hız, sıcaklık, hacim ve ağırlık için bir dönüştürücü programı geliştirin.
Ölçüm dönüştürme projesi, CSS, PHP ve JS kullanılarak geliştirilmiştir. PHP’yi öğrenmek, dönüştürücünüzü oluşturmak ve gereksinimlerinize göre özelleştirmek için kullanabilirsiniz.
Projeyi daha işlevsel ve çekici kılmak için biraz doğrulama da var. Genel olarak, proje çok basit ve kullanıcıların bundan yararlanmasında herhangi bir zorluk olmayacak.
Kaynak kodunu buradan indirin .
6. Social Networking Website
Mevcut – Kod Projeleri
Birincil Hedef – Facebook gibi bir sosyal ağ oluşturmak.
Sosyal ağlar çağında yaşıyoruz. Ortalama bir kişi, Facebook, Instagram, LinkedIn ve Twitter dahil olmak üzere bir dizi sosyal medya ağını ve kanalını kullanır. Daha ne? PHP kullanarak kendi sosyal ağ platformunuzu oluşturabilirsiniz.
Sosyal ağ web sitesi, Facebook’a benzer bir sosyal medya ağı geliştirmeyi amaçlayan ücretsiz bir PHP projesidir. Proje, doğrulamaları uygulamak için JavaScript kullanır. Projede yer alan diğer teknolojiler JS, MySQL ve CSS’dir.
Kaynak kodunu buradan indirin .
7. Müzik Yönetim Sistemi
Mevcut – Kod-Projeler
Birincil Hedef – Şarkıları ve personel ayrıntıları, süre, tür vb. Gibi ilgili bilgileri içeren bir web sitesi oluşturmak.
PHP programlamayı öğrenmek için kullanabileceğiniz bir başka en iyi ücretsiz PHP projesi müzik yönetim sistemidir. Hakkımızda, ana sayfa ve bize ulaşın olmak üzere üç statik sayfası ve birçok bölümü olan bir web sitesidir. Amaç, daha iyi müzik yönetimi sunmaktır.
Müzik yönetim sistemi, PHP dışında HTML, CSS, JavaScript ve MySQL kullanır. Proje Apache2 sunucusunda çalışır ve Linux, macOS veya Windows platformlarında çalışan herhangi bir makinede çalışacak şekilde yapılandırılabilir.
Kaynak kodunu buradan indirin .
8. Fotoğraf Düzenleyici
– Project Worlds adresinde mevcuttur
Birincil Hedef – Fotoğrafları düzenleme, seçme ve konumlandırma ile basit ve etkili bir web tabanlı fotoğraf editörü geliştirmek ve yayına hazır görüntüler hazırlamak.
Fotoğraf editörü projesi, çevrimiçi bir fotoğraf editörü oluşturmayı içerir. Arka uçta PHP ve MySQL ve ön uçta AJAX, Bootstrap, CSS, HTML, JavaScript ve jQuery kullanır. Bu nedenle, kapsamlı PHP geliştirmesinin tadına varmak için harika bir ücretsiz PHP projesidir.
Kaynak kodunu buradan indirin
9. Small CRM
Github’da mevcut
Birincil Hedef – Müşteri ilişkileri yönetimi için küçük bir araç geliştirmek.
CRM veya müşteri ilişkileri yönetimi araçları en çok BPO’larda ve KPO’larda kullanılır. Bu tür araçlar, bazı ürün / hizmet temsilcileri ve müşteri (ler) arasındaki etkileşimi artıran entegre, veri odaklı yazılımlardır.
Küçük CRM, boyut olarak daha küçük bir CRM aracı geliştirmeyi içeren ücretsiz bir PHP projesidir. Özellikleri:
- Profil Yönetimi,
- Teklif isteme,
- Bilet sistemi ve
- Kullanıcı kaydı.
Tamamen ücretsiz olarak projeyi öğrenim amaçlı kullanabilirsiniz. Ancak ticari kullanım kesinlikle yasaktır.
Kaynak kodunu buradan indirin .
10. Zaman Çizelgesi Oluşturucu
– Github’da mevcut
Birincil Hedef – Etkili zaman yönetimi
Çoğu insan bir zaman çizelgesi yapamaz ve tutamaz. Bu konuda iyi olsanız da olmasanız da, işte temel programlama kavramlarını öğrenmeye ve PHP geliştirmede daha iyi olmaya çalışabileceğiniz ücretsiz bir zaman çizelgesi oluşturucu PHP programı.
Zaman Çizelgesi oluşturucu, dersleri ve sınıfları planlamayı içeren üniversite temelli bir yaklaşımı izler. Proje kullanıcıları üç gruba ayrılmıştır:
Yönetici – Zaman çizelgesini yönetmekten sorumludur.
Öğretmenler / danışmanlar / fakülte
Öğrenci
Kaynak kodunu buradan indirin .
PHP’s Alternatifler
PHP ile çalışırken bu kadar rahat değilseniz veya yeni bir rüzgar esintisine ihtiyacınız varsa, denemek için bazı iyi ve birkaç harika alternatif var. Bunlar ASP, JSP, Python, Go ve Ruby’yi içerir.
Sonuç
Şimdiye kadar PHP projelerine başlayabileceksiniz. Genel bir kural olarak, web geliştirme için popüler betik dilinin iç işleyişini öğrenmek için giderek daha fazla PHP projesi üzerinde çalışın.
Daha çok yaptıkça daha iyi olacaksın. Unutma, ne kadar bilirsen bil, alıştırma burada anahtardır. Bunu aklınızda bulundurun ve yakında bir profesyonel gibi PHP projeleri geliştireceksiniz. Herşey gönlünce olsun!
Kendiniz bir proje oluştururken PHP öğrenmek / ustalaşmak istiyorsanız bu udemy kursu sizin için harika bir seçenek olabilir: Yeni Başlayanlar için PHP (CMS Projesi ile)
Dilerseniz Bir Sonra Ki Blog Sayfalarımıza Göz Atabilirsiniz..
Görüşmek Üzere Hoşçakalın WebOdasıyla Kalın..
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli