Yurtdışında Bir Geliştirici İşi Nasıl Bulunur?

 Yurtdışında Bir Geliştirici İşi Nasıl Bulunur?
Okunuyor Yurtdışında Bir Geliştirici İşi Nasıl Bulunur?

Birçok insan kendi sektöründe yurtdışında çalışmayı hayal ediyor . Ancak genellikle bunu nasıl kolayca yapacaklarından veya işe alan şirketlerin ilgisini nasıl çekeceklerinden emin değiller.

Yazılım Mühendisi olarak bir pozisyon arıyordum ve işe alma sürecim sırasında potansiyel şirketlerden günde yaklaşık üç telefon aradım. Neyse ki, aralarından seçim yapabileceğim birçok seçenek buldum.

Öyleyse size bir hikaye anlatayım, böylece sahip olduğum başarıdan ve yaptığım hatalardan öğrenebilirsiniz.

Bu yazıda, özellikle belirli bir konuma bağlı değilseniz, kariyerinizde bir sonraki adımları neden ve nasıl atabileceğinize dair ipuçları paylaşacağım.

Harika ürün veya hizmetlere sahip güçlü şirketler, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda güçlü adaya sahiptir. Ama size kendinizi nasıl güçlü bir aday olarak yerleştireceğinizi de göstereceğim.

İçindekiler

Neden yurtdışına gitmek istiyorsun?

Bu soruya nasıl cevap vereceğinizden emin değilseniz veya NEDEN’iniz yeterince güçlü değilse, muhtemelen işe alındıktan birkaç hafta veya ay sonra işi bırakacaksınız.

Bunu derinlemesine düşünmek için zaman ayırın. Yurt dışına taşınmak ve çalışmak isteyebileceğiniz birçok neden vardır.

  • Daha fazla iş fırsatı bulabilirsiniz
  • Daha az çekişmeli bir ülkede çalışmak isteyebilirsiniz
  • Farklı bir yerde daha yüksek bir maaş alabilirsiniz
  • Oraya daha iyi uyacağını hissedebilirsin
  • Ya da o ülke içinde ve çevresinde seyahat etmek isteyebilirsiniz

Sebepler çoktur – sadece sizinkini bildiğinizden emin olun.

Belirli bir şirket için neden çalışmak istediğinizi bilmek de çok yararlıdır. Onların nedenleri senin nedeninle eşleşiyor mu? Emin olmak için araştırmanızı yapın (bununla ilgili daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz).

Kolay yol veya doğru yol

Kolay yol

Öncelikle bu süreci sizin için nasıl kolaylaştırabileceğimize bir göz atalım. Yurtdışında okudunuz, bir “iş ve seyahat” programında veya benzeri bir programda çalıştıysanız, yurtdışında bir işe alışmak çok daha kolay olacaktır.

Diğer dilleri konuşma, seyahat etme, çeşitli kültürlerden insanlarla tanışma, sıfırdan sosyal bir yaşam kurma ve farklı yasalar hakkında bilgi edinme konusunda daha derin bir deneyim yaşayacaksınız.

Çalıştığınız aynı ülkede veya benzer bir kültüre sahip herhangi bir yerde bir işe başvuruyorsanız, daha da kolay olacaktır. Aynı şekilde yurtdışında bir BT işi için başvuruda bulunan biriyle tüm süreci tamamlamam da benim için çok yardımcı oldu.

Doğru yol

Ama sonuçta bu gerçekten ne aradığınıza ve neden yurt dışına gitmek istediğinize bağlı.

Belki güvenli bir yolculuk yerine büyük bir meydan okuma arıyorsunuz. Öyleyse, gereksinimlerinize uyan şey hakkında daha fazla düşünün ve ardından ihtiyaçlarınızdan ödün vermeden bunu nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenin. Bunun üstesinden gelmenin doğru yolu olduğunu düşünüyorum.

Bana gelince, farklı milletlerden ve düşünce tarzlarından çok yetenekli ve hızlı öğrenen insanlarla doğrudan çalışmak istedim. Bu nedenle, benzerliklerden çok çeşitlilik yönüne odaklandım.

Kendinizi Değerlendirin

İlk önce ilk şeyler: Yurtdışında çalışmak isteyip istemediğinize bakmaksızın, istediğiniz pozisyon için gerekli becerileri analiz etmeniz gerekir.

Erişiminizin biraz dışında gereksinimleri olan bir pozisyon mu arıyorsunuz? Bu beceriler üzerinde bir veya iki yıl çalışın ve daha hazırlıklı olduğunuzda tekrar deneyin.

Belirli bir alanda üst düzey uzmanlık gerektiren bir pozisyon, piyasada pek sık bulunmayan bir iş mi? Becerilerinizin bu gereksinimleri yakından karşıladığından emin olun.

İlk birkaç ay boyunca, bu pozisyon için niteliklerinizi kanıtlamak ve şirketle ileriye dönük bir yol üzerinde anlaşmak için birden fazla fırsata sahip olacaksınız.

Kendiniz için iddialı hedefler belirleyin

Bu sadece şu anda nerede olduğunuz ve nereye ulaşmak istediğinizle ilgili bir mesele. Şu anda sahip olduğunuzdan daha yüksek standartlara sahip daha güçlü bir ekibin parçası olmak istiyorsanız, görüşmeye başlamadan önce bilgi ve becerilerinizi arttırmanız iyi olur.

Bazı işe alma süreçlerinin 5-8 tur sürebileceğini ve sizi birçok farklı perspektiften test ettiklerini unutmayın. Bu nedenle, her bir şirketin işe alma sürecini analiz etmeyi unutmayın.

Bu kısım aylar sürebilir. Bu süre zarfında gibi yerlerden bazı online ders alabilirler Udemy , Harvard Üniversitesi veya Coursera .

Ardından Topcoder ve HackerRank gibi sitelerdeki öğrenim zorluklarına devam edebilirsiniz .

Son olarak, The Balance Careers , FlexJobs ve HubSpot gibi sitelerde sıkça sorulan mülakat sorularıyla kendinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz .

Oranınızı veya ideal maaşınızı belirleyin

Kendinizi daha objektif bir şekilde gözden geçirmenin en kolay yollarından biri, kıdemli bir eski meslektaşınızdan performansınızı değerlendirmesini istemektir.

Devskiller ve Codility gibi web sitelerini kullanarak kendinizi test etmek de iyi bir fikirdir . Bu durumda, beklediğinizden daha iyi performans gösterdiğinizi ve görüşmeler sırasında daha iyi bir sözleşme ve maaş alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Görüşmelerden bahsetmişken, muhtemelen maaş beklentileriniz sorulacak. Bu cevaplanması zor bir soru olabilir.

Pek çok potansiyel çalışan, “Prag’daki bir geliştiricinin ortalama maaşı” gibi anahtar kelimeler kullanarak ortalama maaşı internette arıyor. Sonra kontrol Glassdoor , payscale , Jobindex veya Reddit deneyim onların yıllara dayanan ve onlar en düşük genç temsil eder ve en yüksek bir temel geliştirici temsil hayali ölçekte, kendi değerini bulmaya çalışın.

Hiç yoktan iyidir, ancak gerçek değerinizle uyuşması gerekmez. Çoğu zaman, bunu kendi başına bulman gerekir.

Araştırmanı yap

Yaşam kalitesi

Ne kadar kalmayı beklediğinize göre önceliklerinizi düşünün. Uzun vadeli istihdam yerine yarım yıllık sözleşme söz konusu olduğunda bunları farklı şekilde belirlerim.

Aşağıdaki faktörlere ve değerlere göre ülkelerde fırsatlar arıyordum:

  1. Sezgi
  2. Kar
  3. Yaşam kalitesi
  4. İş kültürü
  5. Ekonomik büyüme (GSYİH)
  6. Teknolojik seviye
  7. Seyahat ve doğa

Kariyerinizle ilgili olarak ülkeleri analiz etmek zaman alır. Bununla birlikte, birkaç yıl yurtdışında çalışmayı düşünüyorsanız, birkaç gün veya haftalık araştırma, size uzun vadeli mutluluk için kıyaslanamayacak kadar yüksek bir değer verebilir.

Benim için en iyi olan yeri bulmaya yardımcı olmak için verileri topladım ve bir elektronik tabloya koydum.

En iyi puan alan yerler (Tablo 1) öznel tercihlerime dayanmaktadır, bu nedenle ihtiyaçlarınız ve tercihleriniz büyük olasılıkla oldukça farklı olacağından kendi elektronik tablonuzu hazırlamanızı tavsiye ederim.

Tab. 
1 Geliştiriciler için analiz sonuçları

Numbeo , Expatistan , WorldData ve daha fazlasında yaşam kalitesi veya maliyetler gibi bazı indeksleri bulabilirsiniz . Dizinler aynı ölçekte olmalıdır, örneğin 1–100. Ardından her bir dizini önceliğinize göre çoğaltabilirsiniz, örneğin 1–3.

Maaş beklentilerinizi, başvurmayı planladığınız tüm ülkeler için, yerel para biriminde (hem aylık hem de yıllık), işe alım görevlileri ve şirketler için hazırlatmalısınız.

Hem brüt hem de net maaşın daha sonra ülke karşılaştırmasına ilişkin elektronik tablonuzun kar endekslerini hesaplamak için yerel para birimine çevrilmesi gerekir (Tablo 1).

Kar, istediğiniz pozisyonun aylık beklenen net maaşının belirli bir ülkede aylık toplam maliyete bölünmesiyle hesaplanabilir. Kar endeksleri karşılaştırmalı bir yöntemle oluşturulabilir.

Giriş engelleri

Ayrıca, giriş için hangi engellerin mevcut olabileceğini kontrol etmek de çok önemlidir. Yerel kanunları da bilmelisiniz. Şaşırtıcı olabilecek bu alanlardan bazılarını vurgulamak isterim.

  1. Vize gereksinimleri
  2. Sponsorluk gereksinimleri
  3. Dil engeli
  4. Geçersiz sürücü belgesi
  5. Kısa kalış nedeniyle emekli maaşı kaçırıldı
  6. İlk yıl için ücretsiz tatil günleri
  7. Banka hesabı açmayla ilgili sorunlar
  8. Yeni vatandaşlar için daha yüksek sağlık hizmetleri maliyetleri
  9. Vergi miktarı ve vergi beyannamesi vermenin zorluğu

Bu önemli noktalara gelince, bazı özel kullanım durumlarından bahsetmek istiyorum.

Örneğin, bir Alman şirketi tarafından işe alındığınızı hayal edin. İngilizceye güvenmeniz gerekebilir (gereksinimlere göre), ancak tüm iş arkadaşlarınız, şirketin politikasına aykırı olsa bile Almanca konuşur. Bu, şirketin ulusal çeşitliliği ile ilgilidir.

Amerika, Finlandiya veya Norveç’te yaşadığımda, bir Sosyal Güvenlik numarası almak her zaman birkaç ay sürdü. Bu belgeye sahip olmak çoğu zaman hayatınızı kolaylaştırabilir. Örneğin Norveç’te Nabobil , daha rahat ve daha ucuza araba kiralamanızı sağlayan bir uygulamadır.

Ayrıca, para değişimi için Revolut veya benzeri bir uygulama kullanıyor olsanız bile , kısa bir süre içinde yine de çok pahalıya mal olabilir.

Ve belki de vergi iadeleri diğer konularla karşılaştırıldığında önemsiz görünüyor. Ancak, Hollanda’da bir haftayı vergiler üzerinde çalışarak geçirdiyseniz, yarım yıllık bir sözleşme açısından bunun ne kadar pahalı olabileceğini biliyorsunuzdur.

Şirket Araştırması

Önceliklerinizi şirketinkilerle karşılaştırın. Hızlı büyüyen bir ekip mi? Ortalama maaş ne kadar? Şirket kültürüne uyacağınızı düşünüyor musunuz?

Yukarıdakilerin tümü ve daha fazlası dikkate alınmaya değer, ancak hangilerinin sizin ve hedefleriniz için önemli olduğuna karar vermelisiniz.

Örneğin kendime şu soruları sordum:

  • Bu şirkette nasıl yardımcı olabilirim? Beklentileri neler?
  • Orada ne kadar hızlı öğrenebilirim?
    Doğrudan birlikte çalışacağım kişilerin kıdem düzeyi nedir ?
  • Hangi projeler üzerinde çalışacağım? Hangi konularda hangi teknolojileri kullanıyorlar?
  • Zaman açısından ortalama proje geliştirme tahminleri nedir? Bu proje tahminleri ne kadar doğru? Uygulamayı kaç kullanıcı kullanıyor?

İşlere başvurmak için birden fazla strateji de kullanabilirsiniz. Örneğin, seçeneklerinizi artırmak için çok sayıda şirkete başvuruda bulunabilirsiniz. Böyle bir durumda uygulamalarınızı izlemek iyi bir fikirdir (Tab. 2).

Tab. 
Görüşme sürecindeki 2 şirket

Pek çok farklı şirketle iş yaptığım için temel bilgileri not ederdim.

Ama belki de oldukça seçicisiniz ve uzun bir şirketler listesine başvurmak istemiyorsunuz.

Bu durumda, önce mevcut konumunuzda yeterli deneyim kazanmaya çalışın ve sonuçlarınızın kanıtını gösterin. Öne çıkmazsanız, büyük ve arzu edilen şirketler büyük olasılıkla başvurunuzu fark etmeyecektir.

Mülakat Süreci

Birçok insan iş görüşmelerine gitmeyi flört etmekle karşılaştırır. Randevu sahnesinden birkaç yıl sonra ilk randevuya giderseniz, muhtemelen kendinize pek güvenmeyeceksiniz. Gergin olacaksın ve tüm randevu tatsız olacak.

İş görüşmelerinde de durum aynı. İlk görüşmelerinizi çalışmak istediğiniz şirketlerle planlayın ve ardından çalışmak istediğiniz yerleri planlayın.

Ayrıca, mülakat deneyiminiz kısmen başvurduğunuz pozisyona bağlıdır. Zaman içinde sosyal beceriler geliştirdikleri için satış görevlileri için bu önemli olabilir. Kendilerini daha önce defalarca yaptıkları gibi sunmakla ilgili.

Peki ya kodlama becerilerini sunma konusunda kendine güvenen, ancak kişisel görüşme sırasında kendilerini gösterme konusunda emin olmayan geliştiriciler?

Teknik bilginizi geliştirmek için yarım yıl harcadığınızı, ancak “Bana kendinizden bahsedin” gibi sorulara cevap vermeyi unuttuğunuzu fark etmek talihsizlik olur.

Büyük şirketler söz konusu olduğunda, işe alma sürecinin sonuna gelmeniz harika bir işarettir – çoğunlukla ofiste yüz yüze yapılan son görüşme turları.

Röportajı geçmeseniz bile, tek bir iş gezisi sırasında birden fazla görüşme ayarlamayı başarabilirsiniz. Diğer şirketlerle yapılan görüşmelerde, genellikle fiziksel görüşmeden önce başka adımlarla ilerlemeniz gerekir, ancak şimdi onları ziyaret ederek iyi bir ilk izlenim bırakabilir ve diğer adaylara karşı şansınızı artırabilirsiniz.

İşe Alım Görevlileri ile Çalışmak

Bazı işe alım uzmanları, geliştiricileri kendi alanları ve ihtiyaçları ile ilgisi olmayan pozisyonlar için işe alınmaya zorlamaya çalışır. Ne yazık ki, sadece sosyal medya profil başlıklarınıza dayanarak size spam gönderebilirler.

Ancak, kapak mektubunuzda beklentilerinizi gerçekten okuyan ve alakalı bir şeyler sunan kişiler de var.

Bir iş bulmasanız veya belirli bir şirketi seçmeseniz bile, işe alım görevlinizle iletişim halinde olmanız yararlıdır. Özellikle ileride iş değiştirmeye karar verirseniz veya yurt dışında bir şey ararsanız, birden fazla İK uzmanıyla iletişime geçebilir ve ek yardım alabilirsiniz.

Büyük olasılıkla size hiçbir maliyeti olmayacak ve bu nedenle kaybedecek hiçbir şeyiniz yok. İlgili profesyonel tekliflere yanıt vermemeye karar vermeden önce bunu aklınızda bulundurun.

Rekabetçi bir teklif almak

Bir şirketten son bir teklif alsanız bile, yine de diğer şirketlerden daha fazla teklif alma olasılığınız var. Rekabetçi teklif terimini duydunuz mu? İşe alma süreci açısından şu şekilde çalışır:

Daha yüksek maaş teklifi aldığınız başka bir şirkette bir pozisyon için mülakatı tamamlarsınız. Ama favori şirketiniz değil. Bu nedenle, daha iyi bir maaştan (veya ne isterseniz) yararlanıp yararlanamayacağınızı görmek için teklifin bulunduğu orijinal e-postayı seçtiğiniz şirkete gönderirsiniz.

Bazen bu daha iyi faydalar veya daha fazla para ile sonuçlanabilir ve genellikle bu isteği paylaşarak kaybedecek hiçbir şeyiniz olmaz.

Sonuç

Hayatının geri kalanında yurtdışında çalışmana gerek yok. Sadece deneyin ve işe yaramazsa her zaman geri adım atabilirsiniz. İşte bu yüzden iş yerinde deneme süresi var.

“Gençken korktum ve şimdi çok fazla taahhüdüm var” gibi birçok hikaye duydum – bu yüzden kaçırmayın.

Şimdi bunun roket bilimi olmadığını görmek için süreci bir kez daha özetleyelim.

  1. Neden yurtdışında çalışmak istediğinize karar verin
  2. Ülkelerle ilgili gereksinimleri kalış süresine göre değerlendirin ve bunlara öncelik verin.
  3. Gereksinimleri karşılaştırarak gitmek istediğiniz yerleri bulun ve yasalara ve kısıtlamalara odaklanarak daha derin araştırmalar yapın.
  4. Sosyal becerilerinizi ve sert becerilerinizi artırarak görüşmelere hazırlanın.
  5. Şirketleri araştırın ve uygulayın.
  6. Rekabetçi teklifler gönderin ve hak ettiğiniz şeyi alın !

Bu sürecin aylar sürebileceğini unutmayın. Bu süre zarfında gibi yerlerden bazı online ders alabilirler Udemy , Harvard Üniversitesi veya Coursera sizin birikiminiz eklemek.

https://www.youtube.com/watch?v=EtqEPmZ4QlA

Dilerseniz Bir Sonra Ki Blog Sayfalarımıza Göz Atabilirsiniz..

Görüşmek Üzere Hoşçakalın WebOdasıyla Kalın..

Yorum Yap