Kelebekler rengarenk kanatlarıyla hepimizin dikkatini çeken canlılardır. Halk arasında kelebeklerin ömrünün bir gün olduğuna dair bir inanış vardır. Hatta öyledir ki bu bilgiyi daha önce onlarca defa duymuş olabilirsiniz. Dolayısıyla muhtemelen doğru olduğunu düşünüyorsunuzdur. Peki, kelebeklerin ömrü gerçekten bir gün mü? Gelin bakalım kelebekler kaç gün yaşarlar.
Bir türün ortalama ömrünü birden fazla faktör etkileyebilir. Örneğin, hükümdar kelebekleri tipik olarak 2-6 hafta arasında yaşar, ancak nesilden nesile değişir. Bazı nesiller de göç eder ve kış uykusuna yatar, bu da ömrünü iki katından fazlasına çıkarabilir. Boyalı bayan gibi diğer göçmen türler sadece iki hafta yaşar.
En uzun ömürlü yetişkin kelebekler dokuz aydan bir yıla kadar yaşar, ancak türlerin çoğunluğunun ortalama ömrü sadece iki ila dört haftadır.
Yas pelerini gibi en uzun ömürlü kelebeklerden bazıları, ilkbaharda çiftleşmeden önce kışlarını tropik bölgelerde geçirir. Kaplumbağa kabukları ve köşebentler gibi diğerleri, insan yapımı yapılardaki ağaçlardaki deliklerde soğuk iklim kışları boyunca kış uykusuna yatar.
Bazı küçük türler bir haftadan fazla yaşamazken, avcılar ve diğer tehditler diğerlerinin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir.
Ancak tüm bunlar, kelebeklerin yaşam döngüsünün yumurta olarak başlayan dört evresinin yalnızca sonuncusudur. Bu, kendisi bir pupa veya krizalite dönüşen bir larvaya (veya tırtıl) dönüşür. Genellikle bir yapraktan sarkan krizalit, böceğin vücudundaki hücrelerin çoğunun parçalanıp yeniden inşa edildiği bir süreç olan bir kelebeğe tam bir metamorfoz geçirir.
Kelebeklerin tüm yaşam döngüsü türden türe önemli ölçüde değişebilir. Bazı türler kışı yumurta olarak geçirmesine rağmen, çoğu yumurta bir veya iki hafta içinde yumurtadan çıkar.
İçindekiler
Tırtıllar Kelebek Olmadan Önce Ne Kadar Yaşar?
Tırtıllar yumurtadan çıktıktan sonra genellikle iki ila beş hafta yaşar, ancak bu süre türe ve doğduğu yılın zamanına göre değişir. Bunun, yırtıcı hayvanlar, hava koşulları ve hastalık nedeniyle yüksek ölüm oranıyla, böceğin yaşam döngüsündeki en tehlikeli aşama olduğu düşünülmektedir.
Bu nispeten kısa süre boyunca, tırtılların çok yemek yemeleri meşhurdur. Vücut kütlelerini birkaç bin kat çoğaltırlar, büyüdükçe dış iskeletlerini dökerler. Bu, bir krizalit oluşturup yetişkin bir kelebeğe dönüştüklerinde, pupa dönemine girmeden önce birkaç kez olabilir.
Tırtıllar Kozada Ne Kadar Zaman Geçirir?
Bazı çocukluk hikayeleri size ne anlatırsa anlatsın, kelebeklerin etraflarına ipek bir koza ördükleri aslında yaygın bir yanılgıdır. Bu daha yaygın olarak güvelerdir, ancak bir avuç kelebek türü de bunu yapar. Bunun yerine, kelebek tırtıllarının çoğu, böcekler yetişkinlere olgunlaştıkça koruyucu kabuk görevi gören krizalitler halinde sertleşerek pupa olurlar.
Bu karmaşık aşama, çoğu türde sadece 10-14 gün sürer ve bu süre zarfında larva gövdesi sıvılaşır ve bir kelebek olarak yeniden oluşturulur. Aşırı ortamlarda bulunan bazı türlerde, kelebekler uygun sıcaklıkları veya diğer koşulları bekleyerek yıllarca krizalitlerinin içinde kalabilirler.
Sıcaklık, yaşam döngüsünün bu aşamasının sona ermesi için ana tetikleyicilerden biri olduğu için, insan konutlarında krizalitlerini oluşturan kelebekler, merkezi ısıtma sayesinde erken ortaya çıkabilir.
İlginizi Çekebilir: Kağıt Kesiği Neden Çok Acıtır ?
Web Odası olarak sanattan kripto paralara, yazılım derslerinden oyunlara kadar birçok konuya değiniyor ve okuyucuları sıkmadan kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. İçeriklerimiz hakkındaki görüşlerinizi her zaman bizlere yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın!
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli