Kağıt Kesiği Neden Çok Acıtır?

 Kağıt Kesiği Neden Çok Acıtır?
Okunuyor Kağıt Kesiği Neden Çok Acıtır?

Kağıt Kesiği Neden Çok Acıtır ? Eminiz ki kitap sayfalarını çevirirken, fotokopi çekerken veya bir yığın proje ödevi hazırlarken ani bir acı hissettiniz. Evet, kağıt kesiği! Bildiğiniz üzere kağıt kesiği diğer kesik türlerine göre daha çok acıtır. Peki, deriyi delmemesine rağmen kağıt kesikleri neden bu kadar canımızı acıtıyor?

Parmak ucunuza bir kesik aldıysanız muhtemelen görünenden orantısız bir acı hissedersiniz. Kağıtlar keskin bir bıçağa benzemese de canımızı çok acıtır.

Los Angeles California Üniversitesi’nden dermatolog Hayley Goldbach, BBC’de Jason G. Goldman’a “Parmak uçları dünyayı nasıl keşfettiğimiz, küçük hassas işleri nasıl yaptığımızdır.” dedi. “Yani orada çok fazla sinir ucumuz olması mantıklı. Bu, bir tür güvenlik mekanizması.”

Bu sinir uçlarına nosiseptör denir ve beyni -ağrı hissi yoluyla- yüksek sıcaklıklar, tehlikeli kimyasallar ve cildi kırabilecek basınç hakkında uyarır.

Yine de bazı suçlar kağıda aittir. Kağıt kenarları uzaktan göründükleri kadar pürüzsüz değildir ve ciltte iyi, temiz bir çentik yerine kaba bir yıkım izi bırakabilir. Bıçak gibi düz bir zemine sahip değildir. Testereye benzer kıvrımlara sahip olduğundan hücrelerinizi parçalar ve sinir uçlarına zarar verir. Parmaklarımızda daha aha çok reseptör bulunduğu için de acıyı daha fazla hissederiz.

Kağıt kenarının mikroskop altında görüntüsü

Kağıt kesikleri genellikle vücudun doğal savunma mekanizmalarını (kan pıhtılaşması ve kabuk bağlama gibi) harekete geçirecek kadar derin değildir, bu nedenle parmaklarımızdaki hasarlı sinir uçları açıkta kalır. Sadece bu da değil, cilt onarılana kadar ellerimizi her kullandığımızda açık yara bükülür ve gerilir. Tüm bunlar, kağıt kesintilerinin orantısız bir şekilde acı verici olduğu anlamına gelir ya da en azından elimizdeki sınırlı kanıtlara dayanarak bunu varsayabiliriz.

Goldbach, “Burada bize yardımcı olması için insan anatomisi bilgimizi kullanabiliriz.” dedi. “Hepsi bir anatomi sorunu.” Ancak hipotezi kişisel olarak incelemek için kendiniz üzerinde biraz bilimsel deney yapabilirsiniz.

Bir ataş tutun, ardından iki ucu birbirine yakın ve aynı yönü gösterecek şekilde bükün.

Sırtınızı veya bacaklarınızı dürtmeyi deneyin ve iki keskin nokta arasında ayrım yapıp yapamayacağınıza bakın, ardından ellerinizi veya yüzünüzü tekrar deneyin. Ekstra sinir uçları nedeniyle her iki noktayı ikinci kez hissetmek çok daha kolaydır.

Tebrikler, cilt üzerindeki iki farklı izlenimi tanıma ve bunları tek olarak karıştırmama yeteneği olan iki noktalı ayrımcılığı keşfettiniz.

Artık kağıt kesimlerinin arkasındaki bilimi biliyorsunuz. Ama en önemli uyarımız fotokopi çekerken çok dikkatli olun 🙂


İlginizi Çekebilir: Fal Uygulamalarının Çalışma Prensibi Nasıl İşliyor?


Web Odası olarak sanattan kripto paralara, yazılım derslerinden oyunlara kadar birçok konuya değiniyor ve okuyucuları sıkmadan kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. İçeriklerimiz hakkındaki görüşlerinizi her zaman bizlere yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın!

Kaynak: https://www.sciencealert.com

Yorum Yap