Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda zsh nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağım. Hadi başlayalım…
Linux altında hızlı ve pratik programlama yapmanın en kısa yolu shell(kabuk) programlamadır diyebiliriz. İşletim sisteminin doğal komutlarını çalıştırma ve ek herhangi bir yorumlayıcı istememesi shell scriptini diğerlerinden ayıran en önemli faktördür. Yazdığınız bir kodu tüm Linux/UNIX sistemlerde değişiklik yapmadan kullanabilirsiniz. Linux altında shell(kabuk) programlama birçok farklı shell ile yapılabilir. Bu yazımızda zsh shell’i anlatacağım.
Zsh (Zsh Shell) Nedir?
Z kabuğu olarakta adlandırılan zsh, Paul Falstad tarafından Princeton Üniversitesi’nde öğrenciyken geliştirmiş ve ilk olarak 1990 yılında yayınlanmıştır. Bourne Shell’in (sh) genişletilmiş bir versiyonudur, bol miktarda yeni özellik, eklenti ve tema desteği sunar. Eklentilerin çoğu son derece güçlü. Bash ile aynı kabuğa dayandığı için Bash’in sahip olduğu özelliklerin çoğuna sahiptir. Yeni özellik eklendiğini söylemiştim. Bu özellikleri inceleyelim. 😊
- Autocomplete: cd /u/lo/sh yazıp [TAB] tuşuna basarsanız tanım /usr/local/share olarak güncellenir. TAB tuşu detaylandırma / tamamlama gibi işlemler gerçekleştirmektedir. Tamamlama işlemi sadece kesin ifadelerin yaznı sıra yaklaşık ifadeler için de geçerlidir.
- History: Ctrl + R tuşlarını kullanarak geçmiş komutlarda arama yapabilirsiniz.
- Globbing: * (asterisk) ile gemiş tanımlamalar yapılabilir. Örneğin, rm *.txt komutu ile text dökümanlarını silmek isteyelim. rm *.txt komutu ardından [TAB] tuşuna bastığımızda komuttan etkilenecek tüm dosyalar bize iletilecektir. Ya da *(.) ile klasörleri hariç tutup sadece dosyaları tanımlayabiliriz.
Zsh shell’in bizlere sunduğu tema desteği :
- agnoster
Popüler bir tema çünkü terminali güçlendiren Powerline Python uygulamasını taklit ediyor. Bağlantıdan powerline yazı tipini yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde temanın nasıl göründüğü gösterilmektedir.
Diğer temaları ve temalara ait ekran görüntüleri için siteyi ziyaret edebilirisiniz.
Zsh Shell’in bizlere sunduğu plugin (eklenti) desteği:
- adb autocomplete : Tüm adb komutları için otomatik tamamlama seçenekleri ekler.
- alias-finder : Bu eklenti tanımlı diğer adları arar ve girilen komutla eşleşen çıktıları çıkarır. Bu, yeni takma adların öğrenilmesini kolaylaştırır.
Çok fazla plugin (eklenti) var. Sizlere sadece iki tanesini göstermek istedim dilerseniz bağlantıdan diğer eklentilere göz atabilirsiniz..
Umarım yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Biribirnden farklı yazılarımız için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Sağlıcakla kalın..❤
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli