Karantinada Başucunuzda Olması Gereken Kitaplar

 Karantinada Başucunuzda Olması Gereken Kitaplar
Okunuyor Karantinada Başucunuzda Olması Gereken Kitaplar

Başucu Kitapları Neler olmalı? Hayatınızı Değiştirecek Kitaplar Hangileridir? Vaktinizi Nasıl Verimli Değerlendirebilirsiniz? Kitaplar Sizi Nasıl Etkiler? Dünyanıza Yeni Bir Ufuk Getiren Kitap Nasıl Olmalıdır? Bu Kitapların Size Ne Faydası Olacak? ve nice sorularınız cevabı…

Öncelikle herkese merhabalar. Bugün sizlere karantinada vaktinizi verimli geçirebilmek adına size katkısı olacağını düşündüğüm kitaplardan bahsedeceğim. Bahsetmiş olduğum kitaplar; 10 tanesi roman, 3 tanesi bilim, 6 tane tarih, 3 tane felsefe, 3 tane kişisel gelişim ve 1 tane rubai alanında olmak üzere toplamda 26 tane kitap önerisinde bulunacağım. Şunu da belirtmek istiyorum ki, okumak isteyenlerin heyecanını ve hevesini kaçırmamak adına çok fazla detay bilgi vermeyeceğim. Hadi başlayalım…

Roman

1)Adam Fawer – Olasılıksız

Kitap sizi, biraz bilim kurgu tadında bir roman olsa da tarih, istatistik, matematik, mantık biliminde mümkünatı olan teorilere dayanarak olayların etrafında döndürüyor. Yani adından da belli olacağı gibi Olasılık alanını temel alarak David Caine etrafında dönen entrikaları ve aksiyon dolu maceraları konu alıyor. Okumaktan pişman olmayacağınız ve okumaya başladığınızda bırakamayacağınız bir kitap. Şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca, çocukluğumda okuduğum ilk roman olduğu için zannımca çok anlamlı bir kitaptır.

2)Ahmet Ümit – İstanbul Hatırası

Kitap, temel olarak bir polis olan Başkomiser Nevzat’ın maceralarını konu alır. Başkomiser Nevzat bir Cinayet büro Başkomiseridir. Ayrıca yaratılmış bu karakterin daha bir çok kitabı ve radyo tiyatrosunda maceraları vardır. Olduğu kirli dünyada olabildiğince dürüst olan bu başkomiserimiz, işini en saf ve temiz haliyle yapmak için çabalar. Kitapta, Yıllar önce çocuğunu kaybetmiş olan Başkomiserimizin entrikalar ve ardı arkası kesilmeyen cinayetlerle mücadelesi anlatılır.

3)Mehmet Rauf – Eylül

Kitap, Servet-i Fünun Dönemi’nde yazılmış ilk psikolojik roman olmakla birlikte, tarif edilemeyecek ve gerçek olamayacak muhteşemlikte olan bir aşk hikayesini anlatır. Ama bu aşk pek de normal bir aşk olmayacaktır. Yasak aşk diyebiliriz. Çünkü; Suad evli bir kadındır. Fakat, Necip bekar, çapkın bir Beyoğlu beyefendisidir. Gönlünü Beyoğlu’nda eğlendiren Necip Suad’la karşılaştığında gerçek aşkı bulduğunu fark eder. Süreyya, Suad’ın kocası ve Necip’in yakın arkadaşıdır. Suad, piyano dersi almak için Necip ile tanışır ve aşk başlar. Ama sonu hüsranla biten bir aşk olacaktır.

4)Sami Paşazade Sezai – Sergüzeşt

Kitabın temel aldığı şey köleliğin kötü etkilerini gün yüzüne çıkarmak ve bunun ortadan kaldırılmasını sağlamak. Bir nevi eleştiri kitabıdır. Ayrıca kölelik altında eğitimi ve hayat mücadelesi için canını dişine takan ve elden ele sürüklenen ufak bir kızın hayatını konu alır.

5)Jack London – Adem’den Önce

Kitap, psikolojik sorunları olan ama bu sorunların ona daha küçük yaşta birçok şeyi öğreten bir adamın hayatını konu alır. Kitaptaki karakter bu rahatsızlığını çoklu kişilik bozukluğu olarak ele alır. Ama bunu tanımlarken bilimsel eleştiri çerçevesi içinde kalır. Rüyalarında daha adını bilmediği yerler ve çeşitli hayvanlardan tutun da çeşitli tropik meyveler hakkında bilmediği şeyler öğrenir. Gece gördükleriyle gündüz ilk defa karşılaştığında bunun bir rüyadan fazlası olduğunu ve kendince bunu ‘’Hilkat Garibesi’’ olarak tanımlar. Öğrendikleriyle etrafını sorgulayan ve kendini geliştiren bir adamın hikayesi mutlaka dikkatinizi çekecek ve sizi de eleştiriye sürükleyecektir.

6)GRIGORY PETROV – Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Kitap, genel anlamda çağdaş olmaya çalışan halkın öğretmenlerin desteğiyle inkılap yapmasını sağlayan ufuk açıcı bir kitaptır. Hem roman hem de kişisel gelişim alanında insanlara fayda sağlayan bir kitap olduğu için şiddetle tavsiye ettiğim kitaplar arasındadır. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün önerdiği ve dönemindeki eğitim literatürüne eklemiş olduğu bir kitap olması bu kitabın ne kadar önemli bir kitap olduğunu vurgular.

7)Jack London – Martin Eden

Kitabın baş kahramanı ‘’Martin Eden’’ adında bir karakterdir. Eden, genç yaşlarda, para kazanmak ve yaşadığı odanın kirasını vermek için çalışmak zorundadır. Karakterimiz okuma yazma bilmemekte, hayatında hiç okula gitmemiştir. Ama bir gün aristokrat katından bir genç kadınla tanışır ve onun gibi iyi İngilizce konuşmak ve yazmak, onun gibi kültürlü olmak ve onun istediği erkek modelinde olmak için elinden geleni ve tüm parasını kitaplara ve dil eğitimine harcar. Bunda genç kadının desteği ve verdiği dersleri göz ardı edilemez tabi ki. Eğitim için ne kadar çabanın harcanması gerektiğini ve pes etmeden nelerin başarılabileceğini anlatan bir romandır.

8)Rebecca Stott – Darwin’in Hayaletleri: İlk Evrimcilerin İzinde

Kitap, bilim tarihi romanı tarzında yazılmış olup, Darwin’in önemli keşfindeki mücadelelerini anlatır. Sir Charles Lyell olmak üzere, A. Russel Wallace, Lamarck gibi adamları da bu serüvende unutmayan bu roman bilimseverlerin ilgisini mutlaka çekecektir.

9)Franz Kafka – Dava

Aslında gerçekte var olmayan bir dava hakkında suçlanan bir adam. sabırları zorlayacak manada etkileyici olan kitap bir Kafka klasiği olarak sizi iç dünyanızın derinlerine sürükleyecek.

10)Gary Small & Gigi Vorgan – Bir Psikiyatristin Gizli Defteri

Kitap, akıl almaz vakalarla karşılaşan ve bunlar üzerinde çalışmalar ve tedaviler uygulayan bir psikiyatristin anı defterinden oluşuyor. Psikolojik ve patolojik olaylara karşı ilginiz varsa siz de bu serüvene dahil olmalısınız.

Bilim

1)Ernst Mayr – Evrim Nedir?

Kitap, Evrim Teorisi hakkında, fazlasıyla detay ve anlatımında çok jargon kullanan bir kitaptır. Evrim’in başlangıcından bugüne olan serüvenini, bu alana katkı yapmış tüm insanları ve Darwinizm hakkında doğru ve yanlışları ortaya atan bir kitaptır. Evrim hakkında detaylı ve kavramsal bilgi edinmek isteyenlerin başvurması gereken ilk kaynaklardan biri bu kitaptır. Şiddetle tavsiye ederim.

2)Dick Swaab – Beynimiz Neyse Biz Oyuz: Anne Karnından Alzheimer’a Beynin Nörobiyografisi

İnsan beyni hakkında, psikolojik, nörolojik ve patolojik anlamda her şeyi öğrenmek isteyenlerin okuması gereken kitaplardan biri. Kitap, insan beyni hakkında olabildiğince detaylı bilgi ve terim kavramlar hakkında olabildiğince detaylı bilgi vermiştir. Beynin, anne karnından alzheimera kadar süren serüvenini merak edenler için heyecan verici bir kaynak. Şiddetle tavsiye ediyorum.

3)Pascal Picq – Meraklısına Darwin

Kitap, Evrim’i en basit haliyle anlatmış olup her yaşa hitap eden bir anlatıma sahiptir. Evrim hakkında basitçe ve akıcı bir anlatıma ihtiyaç duyanların başucu kitabı olma mahiyetinde bir eserdir. Her yaşa şiddetle tavsiye ederim.

Felsefe

1)Paulho Coelho – SİMYACI

Kitap, roman tarzında yazılmış fakat, asıl felsefe alanında büyük yankı uyandırmış bir kitap olup akıcı anlatımıyla da okuyucularını etkilemekten geri durmamaktadır. Anlam arayışında ve ölümsüzlük suyunun peşinden yılmadan giden ve çeşitli serüvenlere atılan bu adamı okuduğunuzda kitabı elinizden düşürmeyeceksiniz. Hayatınızda en az bir kere okumanız gereken bir kitaptır.

2)Derek Johnston – Felsefenin Kısa Tarihi

Kitap, felsefe alanında terimsel kavram ve tarihsel açıdan bilgi sahibi olmak isteyenler için kaynak mahiyetinde. Ayrıca fazla detaya girmeden ve felsefe alanında devrim yaratmış düşünürlerden ve doğa bilimcilerden bahseden kitap, bu kadar kapsayıcı olmasına rağmen okuyucuyu boğmadan sıkmadan bilgilendirebiliyor. Pandemi döneminde başucunuzda olması gereken kitaplardan biri.

3)F. M. Cornford – Sokrates Öncesi ve Sonrası

Kitap, özellikle Orta Doğu’da Hristiyanlığın çıktığı dönemi başlangıç alarak, Helen dönemindeki Hümanizma hareketlerinden bilgiler vermektedir. Felsefe ve bilim tarihine ilgi duyanlar için bir kaynak amacında olan kitap her okuyucunun ilgisini çekebilecek bir başarıya sahiptir. Tüm okuyuculara şiddetle tavsiye ederim.

Tarih

1)Jared Diamond – Tüfek, Mikrop ve Çelik

Kitap, Tarım Devrimi’ni başlangıç alarak, Dünya’daki felaketleri, savaşları, inkılapları ve büyük salgınları konu alarak tarihten bugüne insanlığın ilerleyişini akıcı bir dille anlatmakta. Hem sıkılmayacağınız hem de detaylı bilgiye sahip olacağınız kitap sizi tarihin her köşesine sürükleyecektir. Mutlaka okumanız gereken bir kitap.

2)Andrew Marr – Büyük Dünya Tarihi

İlk olarak belgesel şeklinde BBC’de yayınlanan eser, sonrasında kitap olarak yayımlanmıştır. Dünya tarihine çok fazla detaya girmeden ama sizi de önemli hiçbir olay ve olgudan mahrum bırakmadan bilgilendiren kitap, okumanız gereken eserler arasınadır.

3)Yuval Noah Harari – Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi

Kitap, evrim, tarihsel süreç, tarım devrimi ve âlâsı hakkında çok önemli bilgiler veren kitap hem Dünya Tarihi hem de Biyoloji alanında bilgi açlığınızı doyurabilecek mahiyettedir. İnsanın nasıl insan olduğunu bu kitabı öğrenerek anlayabilirsiniz.

4) Yuval Noah Harari – Homo Deus: Yarının kısa Bir Tarihi

Kitap, yukarıda bahsetmiş olduğum yazarın kitabı olup, Sapiens kitabının bir devamı niteliğindedir. Sapiens’te Sanayi Devrimi’ne kadar anlatılan kısımdan sonraki kısımı oluşturur ‘’Homo Deus.’’Robotikleşme ve insanın dünyaya hükmetme hikayesini bu kitaptan detaylıca öğrenebilirsiniz.

5) Yuval Noah Harari – 21. Yüzyıl İçin 21 Ders

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi Sapiens’in yazarından serinin üçüncü ve son kitabı olan bu kitap, 21. Yüzyılda insanlığın mutluluk arayışı ve niceleri için tavsiyelerde bulunduğu bir kitap. Kişisel gelişiminiz hakkında bilimsel tavsiyelere ihtiyacınız varsa bu kitap sizin için doğru kaynak. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

6) Halil İnalcık – Rönesans Avrupası

Kitap, gördüğünüz üzere tarih alanında ülkemizde ve dünyada en iyi olarak kabul görenler arasındaki yazarımız akıcı dili ve detaylı verdiği bilgilerle Rönesans Avrupası ve Osmanlı dönemleri hakkında başucu kitaplarınızdan biri.

7)Bartolomeo De Las Casas – Kızılderililer

16. yüzyılda yaşamış bir rahibin anılarını anlatan kitap, coğrafi keşiflerde Amerika Kıtası’nın Avrupa’lılar tarafında yaptıkları tahribatı ve Amerika’daki yerlilere yapılan işkenceleri ve zulümleri anlatmakta. Coğrafi keşifler hakkında bilgi edinmek isteyenler için önemli bir kitap.

Kişisel Gelişim

1)Dr. Arman Arashi – Borsada Kazanmak Mümkün Mü?

Kitap, adından da anlaşılacağı gibi ticari ve ekonomik alanda başarı sağlayanlar için güzel bir eğitici kaynak. Kendinizi ekonomide geliştirmek ve bir başarı elde etmek istiyorsanız bu ilk okumanız gereken kitaplardan.

2)Banu Gökcül – Süper Beynin Sırları: 7 Adımda Kişisel Devrim

Kitap, hem nörolojik alanda hem de kişisel gelişim alanında önemli bir konuma sahiptir. Beyninizin gelişimini ve neden pes etmemeniz gerektiğinizi bilimsel yoldan öğrenmek istiyorsanız bu kitap sizin için doğru kaynak.

3)Simon Sebag Montefiore – Dünyayı Değiştiren Konuşmalar

Kitap, aslında tarihsel bir önem taşımakta, çünkü tarihin başlangıcından bugüne büyük liderlerin yaptığı konuşmalardan oluşan bir kitap. Ama okuduğunuzda size tarihsel bilgi vermekten çok gelişiminize ve ilerleyişinize önemli katkılar sağladığını fark edeceksiniz.

Rubai

1)Ömer Hayyam – Dörtlükler

Hem matematikçi hem de bir şair olan Ömer Hayyam’ın hayatı ve yaratılışı alaycı bir dille sorgulayan dörtlüklerini okuduğunuzda ufkunuzu açan anlamları fark edeceksiniz. Çünkü kendisi şiir yaparken matematikçi kişiliğinden ödün vermeyip dörtlüklerde lojik yapmaya çalıştığı bariz bir şekilde ortadadır.

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
1
  • Burak
    Burak
    ziyaretci
    3 yıl önce

    Her ne kadar bazılarını okusam da okumadıklarım için teşekkürler 😊

    Cevapla
    7
Giriş Yap
Yazı Ekle