Merhaba arkadaşlar bugunkü bloğumuzun konusu SQL’de Union Kullanımı olacak.
SQL’de farklı tablolardaki verileri birleştirmek istediğimizde Union veya Union All operatörleri kullanılır. Mesela diyelim ki internet satışları ve mağaza satışlarınız için ayrı tablolar kullanıyorsunuz ve toplam satışı listelemek istiyorsunuz. Hâliyle bu iki tablodaki satışların birleştirilmesi gerekiyor. Union kullanırken dikkat edilecek nokta; birleştirmek istediğimiz verilerin kolon isimleri aynı olmak zorunda değil fakat veri tipleri aynı olmak zorunda.
Syntax(söz dizimi) aşağıdaki gibi;
SELECT kolonadi FROM tablo1
UNION
SELECT kolonadi FROM tablo2
SELECT kolonadi FROM tablo1
UNION ALL
SELECT kolonadi FROM tablo2
Yukarıda iki örnek verdik. Farkı ne olabilir? İkisi arasındaki farkı örnekte birlikte görelim.
select SiparisID as ID from SiparisDetay
union
select KategoriID from Kategoriler
select SiparisID as ID from SiparisDetay
union all
select KategoriID from Kategoriler
Yukarıda union ve union all operatörleri için ayrı ayrı örnek verdik. Aradaki fark; ilk örnekte 15 ikinci örnekte ise 18 satır sonuç döndü. Union tekrar eden verileri bir sefer döndürür ama union all ise kaç sefer tekrar ederse etsin tüm sonuçları geriye döndürür.
Syntax’a ilave olarak as ID ekledik. Bunun sebebi sorguyu çalıştırınca kolon isminin ID olmasını sağlamak için. Yazmak zorunda değilsiniz dilerseniz silebilirsiniz.
Bugünkü dersimizde SQL union kullanımını anlatmaya çalıştık. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. İsterseniz linkteki videodan konu tekrarı yapabilirisniz. Buradaki linkten farklı konulardaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli