• Ana Sayfa
  • Donanım
  • Yazılım Geliştirmek İçin İdeal Bilgisayar Donanım Özellikleri Neler Olmalıdır?

Yazılım Geliştirmek İçin İdeal Bilgisayar Donanım Özellikleri Neler Olmalıdır?

 Yazılım Geliştirmek İçin İdeal Bilgisayar Donanım Özellikleri Neler Olmalıdır?
Okunuyor Yazılım Geliştirmek İçin İdeal Bilgisayar Donanım Özellikleri Neler Olmalıdır?

Yazılım ile yeni tanışıyor olsanız da iyi bir programlama bilgisayarına sahip olmanız gerekmektedir. Programlama yapmak göründüğü kadar kolay iş değildir. Uzun saatlerinizi bilgisayarın başında geçirmeniz çok olasıdır. Yaptığınız program çalıştıktan sonra tüm yorgunluğunuz unutulur.

Birçok bilgisayar çeşidi bulunmaktadır. Eğer her gittiğiniz yere götürmeyi düşünüyorsanız laptop sizin için en iyisi olacaktır. Taşınabilir olması sizin için önemli değilse masaüstü bilgisayarlar sizin için daha iyi olabilir. Masaüstü bilgisayarlar, laptoplara göre aynı fiyata daha fazla performans sunabilir.

Yazıya giriş yapmadan önce yazılım için ideal bilgisayarın sahip olması gereken faktörlere bir bakalım. Temel olarak dikkate almanız gereken dört şey var. Bunlar işlemci, RAM, işletim sistemi ve depolamadır. İdeal bir programlama bilgisayarında; Intel Core i5, i7 veya i9, 8 GB RAM ve depolama olarak SSD bulunmasını öneririz. Saydığımız bu özelliklere sahip bilgisayarlarda, Java, C++, Python, C#, Objective-C gibi çoğu dili geliştirebilirsiniz. İşletim sistemi ise daha çok geliştirmek istediğiniz programlama diline göre değişiklik gösterebilir. Örneğin iOS geliştirici olmayı planlıyorsanız, Apple bilgisayar almaktan başka bir seçeneğiniz yoktur.

Şimdi hep beraber yazılım için kullanabileceğimiz bilgisayarın özelliklerine geçelim.

İçindekiler

İŞLEMCİ

Kullandığımız programların hızlı çalışması, derleyicilerin ve ide’lerimizin hızlı derleyebilmesi, sunucularımızın randımanlı çalışabilmesi için iyi bir işlemci olmazsa olmazımızdır. Intel Core i5 ve i7 işlemciye sahip bilgisayarlar programlama yapmak için uygundur.

İşlemciler için bir diğer önemli konu kaç çekirdekli olmalarıdır. Çok çekirdekleri olması daha iyi performans verecektir.  İşlemci modelinde bulunan hq veya mq gibi harfler, işlemcinin 4 fiziksel çekirdekli olduğunu belirtir. U harfi ise, işlemcinin 2 çekirdekli olduğunu ifade eder. Bu tür işlemciler, daha az enerji tüketirler bu yüzden ultrabook diye tarif edilen hafif, taşınabilir bilgisayarlar için idealdir. Fakat önerimiz 4 çekirdekli işlemci olmasıdır.

Yazılım Geliştirmek İçin İdeal işlemci

RAM

yazılım için ideal ram

Geliştiriciler için RAM su gibidir. Genel dizüstü bilgisayar ile ilgili standart RAM sınırı 4GB civarındadır. Temel görevler için yeterlidir. Yazılım da ise en az 8 gb ddr 4 modelinde ram’e sahip olmalısınız.

8 gb’ın altında bir ram, uygulamaların çalışmasında sorun yaratabilir. Sanal makineler ve sunucularla çalışıyorsanız ram’e ne kadar çok ihtiyaç duyacağınızı daha iyi anlarsınız. İdeali 16 gb olmalıdır. DDR4 modeli DDR3 modelinden daha hızlı çalıştığı için tercih edilebilir. 16 gb ram maddi olarak daha pahalıdır.

EKRAN

Yazılımcılar, saatlerce ekrana baktığı için rahatlık ve konforlu görüş önemlidir. Bu sebeple çözünürlüğün en az 1920 / 1080 olması gerekmektedir. Renk kapasitesi de yüksek olmalıdır ve yansımasız (matte) bir yüzey olmalıdır.

Ekran paneli olarak ise IPS panellerin tercih edilmesi önerilmektedir. 15.6 ekran büyüklüğünden daha küçük ekranlar kod yazmak açısından rahatsız edici olabilmektedir.

EKRAN KARTI

Yazılım geliştirme anlamında sizi çok etkilemeyecek bir bileşendir. Dahili bir ekran kartı sizin işinizi görecektir. Fakat video işleme yazılımları, autocad, 3d max vb çizim programları ve multimedia yazılımlarını kullanıyorsanız, güçlü bir grafik işlemcisine sahip harici ekran kartlarına yönelebilirsiniz.

DİSK

yazilim için ideal disk

(256 GB SSD)

Ssd disklerini bilmeyen yoktur. İşletim sisteminin verimli çalışmasını, bilgisayarın hızlı açılmasını sağlayan en önemli unsurlardandır. Ssd diskler aynı şekilde uygulamaların da performanslı çalışmasına etki edecektir.

Programcılar için minimum 256 gb ssd olmasında fayda vardır. 128 gb’lık bir disk bir süre sonra yetersiz gelmeye başlayacaktır.

Klavye, Kasa Kalitesi ve Bağlantı Özellikleri

Hızlı ve rahat bir şekilde kod yazabilmemiz için klavye çok önemlidir. Tuşların arasındaki mesafe uygun olmalıdır. Arkadan aydınlatmalı klavyeler gece kod yazarken işimizi kolaylaştıracaktır.

Kimi bilgisayar firmaları, bahsettiğimiz bileşenlere öncelik vererek, kasa kalitesini ikinci plana atabilirler. Bu ilerde bir handikap yaratabilir. Bu konuya özel önem verenler, bilgisayarı sürekli taşıyanlar için, lenovo thinkpad serisi, dell latitude, hp elitebook serisi gibi darbelere dayanıklılık testlerinden geçmiş sağlam bilgisayarları tercih edebilirler. Standart bağlantı özellikleri (wifi, bluetooth vs…) ile birlikte daha hızlı olan usb 3.0 bağlantısına sahip olmalıdır. Usb Type-C standardı da son zamanlarda öne çıkan özelliklerden. Farklı tipteki cihazları tek bir bağlantı ile desteklemesi, hızlı veri aktarımı ve hızlı şarj edebilme özelliği yüzünden önemli bir teknolojik yenilik olarak değerlendirilmektedir.

Umarım yazımız faydalı olmuştur. Diğer yazılarımızı okumak isterseniz linkteki adresi ziyaret edebilirsiniz. Diğer yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.. İsterseniz likteki videoyu izleyebilirsiniz.

Yorum Yap