Bugün size yazılım için en gerekli 15 programlama dilinden bahsedicez. Bu dillerin hepsi birbirinden önemli diller, hepsinin farkı bir kullanım alanı bulunuyor. O halde gelin bu en gerekli 15 programlama diline birlikte bakalım.
İçindekiler
1.JS (JavaScript)
Hem kamu hem de özel sektörde kullanılan JavaScript, GitHub üzerinde de kullanılan en popüler dillerden birisidir. Geliştiricilerin web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasını sağlayarak webdeki en yaygın dillerden biri olmasının yanı sıra, oyun geliştirme alanlarında da kullanılır. Herhangi bir projenin front-end, yani kullanıcının gördüğü ön kısım üzerinde çalışmak istiyorsanız JavaScript sizin için en doğru programlama dili olacaktır diyebiliriz.
2. Java
Java modern back-end web uygulamaları oluşturmak için ideal programlama dillerinden birisidir. Java ve Java için geliştirilmiş Frameworklerin sayesinde web developerlar, birçok kullanıcı için ölçeklenebilir uygulamalar geliştirebilirler. Java ayrıca Android uygulamaları için ana geliştirme dilidir.
3.C#
C#, Microsoft platformları ve servislerini oluşturmak için kullanılan ana programlama dilidir. C# ile yapabilecekleriniz sadece hayalleriniz ile sınırlıdır denilebilir çünkü gelişmiş web uygulamalarından tutunda kurumsal iş çözümlerine varıncaya kadar her şeyi C# ile kodlamanız mümkün.
4.PHP (Personal Home Page)
Verilere ihtiyaç duyan bir web projesi yapmak istiyorsanız PHP sizin için bir derya. PHP ve MySQL ayrılmaz bir bütündür diyebiliriz. Birbirleri ile olan mükemmel uyumu sizi tam aradığınız çözüme götürmek için hiç zorlanmayacak, bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca PHP ile üst düzey seviyede projeler geliştirmek hiç zor değil. Örneğin şu satırları okuduğunuz web sitesi PHP ile yazılmış bir sistem kullanıyor. Ya da sürekli kullanmakta olduğunuz Facebook. Evet Facebook PHP ile yazılmış bir projedir diyebiliriz. (Tek başına PHP değil elbette.)
5.C++
Biraz alt seviyelere inmeye ne dersiniz? Doğrudan donanım ile çalışmak ve işlem gücününün sınırlarını zorlamak isterseniz, C++ güçlü masaüstü uygulamaları, donanım hızlandırmış oyunlar ve hafıza düşmanı olmayan uygulamalar ya da konsollar ve mobil cihazlar. Kısaca bunların hepsini C++ yapabilecek güçtedir. Örneğin Windows’un modern sürümleri C++ ile yazıldı ya da seyahat ettiğiniz uçakların kontrol sistemleri bile C++ ile yazılmıştır diyebiliriz.
6.Phyton
Python çoğu kişiye göre bu bahsedilen diller arasında öğrenmesi en basit olanı. Resmen konuşma dillerinde olduğu gibi sadece kod yazıyorsunuz.
Python ile web uygulamaları, kullanıcı arayüzleri, veri analizi, istatistik vs. aklınıza gelebilecek her türlü işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Python’un kullanıcılara sunduğu imkanlar oldukça fazla. Neredeyse her ihtiyacınız için yazılmış bir kütüphane var. Ayrıca Python veri bilimcileri tarafından devasa veri kümelerini işlemede kullanılıyor yada popüler sosyal medya sitelerinden olan YouTube.
7.C
C programlama dili hala neden popüler ? Popüler olmasının en temel sebebi boyuttur C küçük, hızlı ve çok güçlüdür bir dildir. Eğer gömülü bir sistem tasarlamayı düşünüyorsanız C kullanırsınız. C’ de her şey hiç olmadığı kadar hızlı ve stabildir.
8.SQL
Günümüzde data inanılmaz boyutlara ulaştı ve gittikçe karmaşık bir hal almaya başladı. SQL size tam olarak istediğiniz bilgiyi, hızlı, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde önünüze sunar. Sadece SQL kullanarak devasa ve karmaşık veritabanlarınında hızlı ve pratik bir şekilde veri yazdırabilirsiniz.
9.Ruby
Projenizi rekor sayılabilecek bir zamanda bitirmek istiyorsanız Ruby sizin çözümünüz olabilir. Ya da sonraki büyük web projeleriniz için bir prototip geliştirmek isterseniz yine Ruby işinizi görecektir. Ruby programlama dili oldukça sadedir ve öğrenilmesi inanılmaz kolaydır ve bir o kadar da sağlam bir dildir.
10.Objective-C
Eğer Apple cihazlar üzerinde çalışan İOS işletim sistemi için uygulamalar yazmak istiyorsanız Objective-C bilmeniz gerekiyor Apple ekosistemi yavaş yavaş Swift’e kayıyor olsa da, Objective C hala Apple için geçerliliğini koruyor diyebiliriz.
11.Perl
Perl anlaşılması çok mu zor ? Evet. Belirli bir kesime mi hitap ediyor? Evet. Perl programlama dili süper güçlü bir dildir ve siber güvenlik ajanlarına hitap eder. Perl webin ilk zamanlarından bu yana var ve hala IT profesyonelleri tarafından sıklıkla kullanılıyor bir dildir diyebiliriz.
12. .NET
Öncelikli olarak söyleyelim, .NET bir programlama dili değildir. .NET bir frameworktür. .NET, bulut, servis ve uygulama geliştirme için kullanılan bir platformdur ve her yeni sürümü ile birlikte daha kararlı, değerli ve güvenilir olmaktadır. Microsoft’un son açık kaynak projesinden sonra .NET, Google ve Apple platformlarına gelecek ve daha fazla popülerleşecektir. Sonuç olarak, .NET’i diğer programlama dilleri ile birleştirerek ortaya üst düzey projeler çıkartabilirsiniz.
13.Visual Basic
Visual Basic işlerinizi kolaylaştırmak, sürekli işlerinizi sizin yerinize tekrarlamak için vardır. .NET platformunun ana programlama dilidir. Visual Basic programlama dili size işlerinizi sıkıcı bir hal almadan halletmeniz konusunda yardımcı olur.
14.R
R programlama dili big data (büyük data)
devriminin gerçekleşmesine yardımcı olan bir dildir. R dili günümüzde eğer veri analizi ile uğraşmayı düşünüyorsanız mutlaka bilmeniz gereken dil olarak kabul görmektedir. R dili istatistik analizi konusunda size en çok yardımı olucak dildir diyebiliriz.
15.Swift
Swift programlama dili henüz bir bebek dildir. Neden bebek bir dil çünkü Swift piyasaya sürüleli kısa bir süre oldu.Apple’ın gelecekteki dili olması beklenen Swift ile modern IOS ve Mac uygulamaları geliştirebilirsiniz. Swift programlama dilis sağlam ve anlaşılabilir bir dildir.Üstelik sade syntax ile de dikkat çekmiyor değil.
Bu yazımızda size internette unutulma hakkının kısaca ne olduğundan bahsettik.Css Dersleri bulunan yazılarımıza da buradan ulaşabilirsiniz.Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere..
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli