5 – Dil Öğrenmenin Bireye ve Topluma Yansıması

 5 – Dil Öğrenmenin Bireye ve Topluma Yansıması
Okunuyor 5 – Dil Öğrenmenin Bireye ve Topluma Yansıması

Dil öğrenmek hemen her bireyin bir şekilde başladığı ve genelin çok az bir kısmını öğrenip saldığı bir eylemdir.

Dil öğrenmenin elbette incelikleri var ve dil öğrenmenin yararlarına geçmeden bundan bahsetmemek biraz işi havada bırakır.

Gelin beraber dil öğrenmenin inceliklerine bir el atalım;

İçindekiler

1 – Dil Öğrenmek ‘ Yetenek İşi Değildir ’

Olayı anlatmaya başlamadan önce şunu bilmekte fayda var, ‘Herhangi bir işte gereken sabır ve azim verilmedikçe size geçen bir ürün yoktur ki varsa biliniz ki kopya çekmişsinizdir.’ Yetenek belki de bu işin sadece %1’lik kısmını kapsar. Bu yüzden gereken emeği vermemeniz halinde dil öğrenmek adı altında çıktığınız yolda başarısız olmanız olağandır.

2 – Yabancı Dil Konuşmaya Çalışırken Anadilinizle Düşünmeyin

Genel öğrenici kitlenin yaptığı genel hatalardan biriyse o an konuştuğu dil yerine anadilini düşünerek cevap vermeye çalışmasıdır. Böyle yapmanız öğrenme hızınızı kısıtlar, siz ‘o an hangi dili konuşuyorsanız o dili kullanarak düşünün’ böylece ilerleme kaydedeceksiniz.

3 – Öğrenmek İstediğiniz Dilin Alfabesini ve En Çok Kullanılan 100 Fiilini Öğrenin

Bir Dilin en temel yapıtaşı alfabesi ve bulunduğu dil ailesindeki ortak seslerdir, bunlara erişim konusunda ortak sesleri öğrenmek için seyahat etmeniz ya da öğrenmek istediğiniz dili konuşan biriyle uzun uzun sohbet etmeniz gerekiyor öğrendiğiniz dille.

Alfabe konusunda daha bonkör durumdayız. İnternette dil öğretimi yapan insanlar genelde dil öğrenmek adlı yolculuğu sizlere sunarken alfabenin kendisi ve alfabeden çıkan ortak sesleri sizlere öğretir.

Tabi birde en çok kullanılan 100 fiile gelirsek, herhangi bir internet tarayıcısından aratırsanız bulma şansınız daha iyi bir durumdadır.

4 – Cesur Olun

Ben beceremem, ben yapamam gibi bahanelere sığınıp kendinizi bu işten soyutlamayın çünkü dil öğrenmek sizlere hem maddi hem manevi olarak bir sürü şeyin anahtarı konumundadır ve yanı başımızda duran bu avantajı kullanmak sizlerin elinde olan bir durum.

5 – Dil Öğreten Uygulamalara Başvurun

Uygulama geliştiricileri, dil öğrenme sorununa bir çözüm ararken sıkmadan nasıl dil öğretebiliriz sorusunu sormuşlardır kendilerine ve sonuç olarak dil öğretici uygulamalar hayatımıza girmiş oldu.

Genelde bir yarışma havası içinde gibi gözüken bu uygulamalar sayesinde hem eğlenerek uygulama öğrenir hem de daha akılda kalıcı olur.

Bu tip uygulamalarda ücretsiz olup en iyi hizmet sunan Duolingo’yu sizlere tavsiye ederim.

Aşağıya linklerini bırakıyorum:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo&hl=tr

App Store: https://apps.apple.com/tr/app/duolingo/id570060128?l=tr

Windows Store: https://www.microsoft.com/tr-tr/p/duolingo-bedavaya-ingilizce-ogrenin/9wzdncrcv5xn?activetab=pivot:overviewtab

Duolingo Web Sitesi: https://tr.duolingo.com

Gördüğünüz gibi aslında dil öğrenmek diğer genel işler gibi emek isteyen bir iştir ve sizi iş hayatında prestijli, eğitim hayatınızda ise bir adım öne çıkartır.

Bireye sağladığı fiziksel yararlara gelin biraz el atalım;

1 – Beyin Gelişiminiz Olağan Seviyenin Üstüne Çıkar

Beyninizde bulunan dil bölgeleri, dil öğrendikçe gelişiyor ve bu gelişme sizin daha iyi duymanızı, daha iyi anlamanızı ve öğrenme hızınızı arttırır. İşte dil öğrenmek sizi öne böyle güzel çıkarır.

2 – Bunama Hastalığından Sizi Uzun Vadeli Korur

Alzheimer hastalığına geçici olsa da dur diyebilecek bir eylem olan dil öğrenmek, sizlerin beyinlerini 5 yıla kadar koruyor ve ben bunu uydurmuyorum. 9 Kasım 2010 tarihinde ‘Delaying the onset of Alzheimer disease’ yani ‘Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirmek’ adlı araştırma Norveç’te yapıldı ve sonuçlarına ulaşmak için başlığı yazmanız yeterlidir.

3 – Anadilinizi Geliştirir

Yeni diller öğrendikçe insan beyni genel konuşma kurallarına bir tık daha özen gösterdiği için anadilinizde diğer dillere nazaran gelişime açılır ve siz ne kadar emek gösterirseniz o kadar emek sarfeder.

4 – Özgüven Kazanırsınız

İşin sonunda bir şeyler başardığını gören birey kendine olan inancı ve güveni zirve yapmaya kuruludur ve dil öğrenme yolculuğunun sonu da tıpkı bu örnekteki gibi sonlanır.

Bireye fiziksel faydalarını öğrendikten sonra gelin beraber dil öğrenmenin topluma yansımasına el atalım:

Kafanızda canlandırın,

Çift dil bilen vatandaş sayınız ülkenizin en az %85’lik bir kısmına tekabül ediyor, kulağa hoş geliyor değil mi? İhracat ve cari açığınız ters orantı olacak biçimde ilerleme kaydederek ülkenizi arşa çıkaracak hamlelere oynuyor ve her şey şahane…

Sizde çift dil bilen vatandaşlar arasındasınız, belirli bir kitleyi yönetip şirketinizi ihracat lideri yaptınız ve dünyadaki çoğu insan size saygı duyuyor…

İşte biraz dil öğrenme macerası, emekle birleşince sizleri getirebileceği son noktaya kadar taşır ve bir şampiyon olarak mezarınızda rahatça dinlenirsiniz ya da mezarınız ziyaretçi tufanından yıpranır 🙂

Yorum Yap